С президента на Турция Recep Tayyip Erdogan обсъждаме мигрантската криза. Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно с воля от ЕС и Турция да намерим изход. Ние можем да решим проблема още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни.
Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук след срещата си с Ердоган.
"Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка. Убеден съм, че всички заедно можем да се справим. Искам европейско единство и защита на суверените на всяка европейска държава. Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона. Благодаря за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността им да намалят натиска и товара на България", допълни още Борисов.

Вярвам, че заедно – с воля от ЕС и Турция, може да намерим изход за решаване на мигрантската криза, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата разговаряха в двореца Долмабахче, в рамките на визитата на премиера Борисов в Истанбул.
Според министър-председателя предстоят изключително трудни месеци на преговори в търсене на правилните решения, които трябва да бъдат взети на базата на солидарността между държавите в ЕС и в диалог с турската страна. „Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона“, подчерта министър-председателят.
Подходът, според който всяка държава се спасява поединично, е неправилен, тъй като противоречи на европейските принципи, смята Борисов. „Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка“, посочи той и добави: „Ние можем да решим проблема с мигрантите още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни“.
Министър-председателят благодари за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността й да намали миграционния натиск към България и отново посочи, че иска европейско единство и защита на суверенитета на всяка европейска държава.
Премиерът Борисов запозна турския президент с действията на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с проекта за АЕЦ „Белене”, както и с големите енергийни проекти, които могат да бъдат осъществени. Борисов подчерта възможностите за страните от региона и от Европа, които разкрива изграждането на газоразпределителен център на българска територия.
В рамките на срещата президент Ердоган изказа благодарност за позицията на страната ни след опита за преврат в Турция.

За спазване на поетите ангажименти от всички страни и за проява на истинска солидарност при разрешаване на проблемите, съпътстващи кризата с мигрантите в Европа, призоваха министър-председателите на България и Турция Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм след среща в Истанбул днес. На нея бяха обсъдени отражението на кризата върху държавите, поставени на най-голям натиск, както и развитието на двустранните отношения.
„Ще направим всичко, което е по силите и възможностите ни да намалим товара на гърба на България. Съответните ни учреждения вече започнаха работа по този въпрос, надявам се, че тези усилия ще дадат резултат в кратки срокове и по този начин ще облекчим България”, посочи премиерът Йълдъръм.
Бойко Борисов благодари за поетия ангажимент за намаляване на мигрантския натиск върху страната ни и като даде пример с над 26-те хиляди „препятствани” преминавания на границата изтъкна, че на практика това и сега се случва. Той обаче подчерта, че двустранните договорености няма да доведат до разрешаване на глобалния проблем и е крайно време за общоевропейско решение и проява на истинска европейска солидарност не само с най-уязвимите държави-членки, но и със съседите на ЕС. „Ако ние гарантираме само границата си с Турция, кой ще гарантира гръцката, македонската граници? Надявам се реализмът да надделее над национализма и популизма”, каза премиерът Борисов. Той потвърди поддържаните ежедневни контакти по темата с мигрантите, но подчерта, че не иска разрешаването на проблема да бъде за сметка на Гърция или Турция. „Убеден съм, че Европа и Турция заедно ще дадат много по-голяма стабилност в този регион”, каза българският министър-председател.
Борисов посочи, че в момента Турция, в която вече има над три милиона мигранти, препятства нова двумилионна бежанска вълна от Сирия. „Ние в Европа трябва да си направим ясен анализ докога Турция ще успява да ги спира, ако продължи неспазването на споразумението с ЕС за мигрантите”, смята министър-председателят Борисов. „Поели сме ангажимент, гласували сме споразумение и с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент. Когато сме имали претенции към турците, сме ги казвали”, коментира той. Предстоящите месеци премиерът Борисов определи като изключително трудни, „но се надявам заедно, с воля от ЕС и Турция, да намерим изход от този застой и неспазване на споразуменията. Лошо-хубаво, това споразумение в пъти намали натиска към Европа. Аз бях на този Съвет, когато всичките – тогава 28 държави, гласувахме за това споразумение. Надявам се дипломатите да надделеят и да намерят решение, защото добра война няма. А не се ли реши по дипломатически път този конфликт, тя е неизбежна. Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата с мигрантите, много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще започнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа”.
Премиерът Бинали Йълдъръм подчерта глобалното измерение на мигрантската криза и призова европейските лидери „да разберат, че настъпи времето да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите”. По думите му, от „жизненоважно значение” е в края на месец октомври да влезе в сила споразумението между ЕС и Турция за либерализиране на визите. „Ако споразуменията за реадмисия и за либерализиране на визовия режим не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск”, заяви Йълдъръм.
Премиерите Борисов и Йълдъръм обсъдиха и развитието на двустранните отношения, което определиха като положително. Коментирани са конкретни възможности в областта на туризма, икономиката и енергетиката.
Министър-председателят Йълдъръм благодари за солидарността, проявена от българското правителство и лично от премиера Борисов, след опита за преврат в страната.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/8/16 14:31

    ЕДНО РАМО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ДАДЕ АГАТА,ТОВА Е ГОЛЯМАТА СЪКЪНТИЯТА НА БАТ БОЙКО.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/8/16 15:19

    Бойко да не би да се страхува да напише името на Ердоган на български? И,ако паднат визите, ще можем ли да се вредим на магистрала "Тракия", или ще си караме само по "Беломорски"?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/8/16 15:43

    Ашколсум Асфалт Паша

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/8/16 16:56

    Какво е Фейсбук.....и към кого се обръща Б.Б по Фейсбук......кога ли ще слвзнат при болния,беден,изчезващ БГ народ......може би има предвид само " умните и интелигентните " от крадливуя и корумпиран катун София,а София не е Българияяя

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/8/16 10:01

    Parite ot eu, rabotata ot tr...pazarlik za nadnicata demek...eu malko pari plasta, sigur iska sam da si varshi na rabotata za bez pari...uk hich nisto ne iska da plasta...uk si misli, che si e platil s brakuvanite jipki v rbg...kolko bejanci priema uk i usa?!
    Kolko sa sigurni offshorite?!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/8/16 13:58

    Оказа се вярно, че България ще мине през Босфора/познайте кой каза тези думи/!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.