11-ото издание на Фестивала на Терлика в Дъждовница започна с истинска атракция. Деца влязоха на площада в селото с шарена каруца, теглена от кмета Хасан Азис и негови колеги, кметове на 12 села от общината. Каруцата е подарък от семейство от село Болярци, а екипът на Арт движение КРЪГ я превърна за няколко дни в художествен експонат, който да отговаря на мястото й в балканския и западноевропейския фолклор, където около нея се въртят приказни истории за рицари и богове, за самодиви и вълшебници, придружаващи коняря и коня по пътя им. В нашите села тя е била основното средство за транспортиране на тютюна и земеделската продукция, а бабите разправят, че и душата е заминавала с каруца за райските градини. В поздравителното си слово към участници и организатори инж. Хасан Азис нарече Дъждовница „световно село” и отбеляза, че се гордее с ролята си да тегли каруцата заедно с колегите си към по-добър живот за хората в общината и че винаги от тези, които теглят каруцата, зависи съдбата на онези, които са в нея. Каруцата е отлично подбрана алегория, която препраща към националната тема за България „Културно наследство в информационното общество” на Европейските дни на наследството, подчерта той.
Фестивалът на терлика за втора година е в Националния календар на „Европейските дни на наследството” (15-18 септември), които се отбелязват в 50 страни, подписали Европейската културна конвенция. Един от акцентите в празника беше представянето на младия рапър Денис Христов от нашумялата преди 4 години кърджалийска група „Тарикатите”. В момента той живее в Норвегия, където прави музика с чужди продуценти и работи върху втория си албум, след миналогодишната поява на дебютния „След залеза”. В Дъждовница той успя да взриви публиката с няколко авторски парчета на живо и написа послание към децата и младежите: „Животът е като клавишите на пианото. Белите са щастието и любовта, черните са разочарованието и тъгата. Но..., за да се получи хубава мелодия, трябва да докоснеш и двете”. Към гостите музиканти се присъединиха също Джани Хармониката и Станко Костадинов от култовата кърджалийска кънтри група „Сплав”, създадена още през 1985 г., както и техни ученици. Деца, младежи и читалищни състави от Енчец, Стремци, Широко поле, Жинзифово, Глухар, Перперек и Мост представиха местни традиции, а дуетът на 8-годишните Йоан и Христиана Спасови изпълни любими родопски народни песни.
Акцент в тазгодишното издание на Фестивала на Терлика беше и официалното възстановяване на чешмата на площада на селото, която не действа от години. Всички гости пиха вода от нея, прочетоха паметната табела с дата 17-09-2016 („Чешма за помен и здраве от жителите на Дъждовница”/ „Yağmurlar köyü halkını hayratıdır”), а после гостуваха в джамията на традиционен кешкек.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/9/16 19:53

    Какъв ще е следващият фестивал?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/9/16 10:28

    :-):-):-):-):-)eto kakva bila polzata ot bg obrazovanieto....:-):-):-):-)da pletat terlici....:-):-):-):-):-)
    Unikalen bulgarski tehnicheski progres!:-):-):-):-)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/9/16 11:36

    Hayde vkisti vsickite

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.