В ардинското село Хромица бе открита напълно обновената местна джамия. Молитвеният дом, изграден преди повече от 200 години, е реставриран със съдействието на местните жители. Основен спонсор и организатор е 57-годишният Бестами Мустафа Мюлязим (Йешилбахче), който се е изселил от Хромица заедно със семейството си през 1971 година в Бурса. В момента е главен секретар на изселническата организация „Балгьоч” в Бурса.
На тържественото откриване присъстваха областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрам. Тук бяха още зам.-председателят на „Балгьоч”в Бурса Гюнайдън Измирли, заместник-районният мюфтия Ерхан Реджеб, кметове на населени места и много жители от околните села Ябълковец, Богатино, Млечино.
Мюсюлманският религиозен дом вече е и с нов покрив. Изградено е ново 20-метрово минаре. Дървената дограма е подменена с PVC. Монтирана е и звукова уредба, която е програмирана да призовава 5 пъти на ден за молитва мюсюлманите (езан).
В обновения религиозен дом има стая - музей, където са подредени стари вещи от бита и стари снимки с обществено значение. Има и гостна стая, където ще могат да нощуват преминаващи през селото хора.
„Днес е особено щастлив ден за мен. Тук мина моето детство. Покойният ми баща Мустафа Мюлязим дълги години е бил имамин в тази джамия. Сега като я виждам обновена се чувствам много горд. За да се запази тази над 200-годишна историческа ценност ние отдадохме необходимите грижи и усилия за обновяването й. Искаме нашето родно село да живее. Тук сме родени, ще помагаме винаги. Религиозните домове са символи на единството, сплотеността и на живота. Задължение е на всеки един от нас да се грижи за тях. Въпреки, че не живеем тук, ние сме отговорни за всеки проблем в нашия роден край”, заяви след откриването на молитвения дом Бестами Мустафа. Той изказа искрените си благодарности към ръководството на община Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад и на селския управник на Богатино Юзджан Махмуд за съдействието им при реставрирането на джамията. Той благодари и на съселяните си, както и на директора на закритото училище в Хромица Салимехмед Юзкан и Хикмет Акбулут от близкото село Ябълковец за моралната им подкрепа и материална помощ.
Кметът Ресми Мурад отбеляза, че ръководството на общината има положително отношение към култовите и религиозни храмове на територията на общината. „Джамиите и месчидите съхраняват културните и религиозни принадлежности на мюсюлманското население”, заяви Ресми Мурад.
Бестами Мустафа връчи плакет на Салибрям Халибрям, баш-строителя на обновяването на мюсюлманския религиозен дом.
От името на жителите на Хромица бившият директор на закритото училище в Хромица Салимехмед Юзкан благодари на братята Бестами, Зюлкеф и Басри за това, че споделят радостите и проблемите на селото. В Хромица винаги е имало и има достойни наши съселяни, които милеят за своето родно село.
Зам.-председателят на изселническата организация „Балгьоч”в Бурса Гюнайдън Измирли предаде на присъстващите топлите поздрави от председателя на организацията доц. д-р Юксел Юзкан. С единство и заедност всяко населено място може да постигне всичко”, заяви Гюнайдън Измирли.
Зам.-районният мюфтия Ерхан Реджеб също благодари на община Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад за оказаната подкрепа във връзка с поддържането на религиозните храмове.
След откриването на джамията бе отслужен мевлид за здраве и берекет. 59-годишният Юмер Бекташ, приготви 4 казан пилаф с телешко писмо. Той е главен готвач на покойния бивш президент на Турция Кенан Еврен.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.