Мемориалният знак в памет на отец Благой Топузлиев в центъра на Кърджали ще бъде открит на 20 септември.
Както първи 24rodopi.com писа, паметникът е поставен на ъгъла на улиците „Сан Стефано” и „Отец Паисий”, в близост до централния градски храм „Св. Георги Победоносец”, в който отец Топузлиев е служил.
Мемориалният знак е изграден по идея и с лични средства на кърджалийските общественици Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ” и Радослав Милев, областен лидер на Политическа партия „Демократи за силна България” и общински съветник.
Проектът за мемориалния знак е безвъзмездно изработен от бившия главен архитект на Кърджали арх. Миролюб Попов, който живее в САЩ от 1991 г.
За откриването инициативната група е поканила роднини и съратници на отец Благой Топузлиев, както и президента на република България Росен Плевнелиев, посланика на САЩ в България Негово превъзходителство Ерик Рубин, евродепутати, депутати, общественици.

Кой е отец Топузлиев?
Отец Благой Василев Топузлиев е български свещеник, дисидент, политически затворник, един от основателите на Независимото дружество за защита правата на човека. Роден е в Кърджали на 12 юни 1946 година. Баща му, отец Васил Топузлиев, е един от първите свещенослужители в храм „Св. Успение Богороднично” в село Гледка, сега квартал на Кърджали. Двама от братята на Благой стават духовници.
Отец Благой Топузлиев е ръкоположен за свещеник на 8 ноември 1969 г.и започва свещеническото си служение в Храм "Св. Георги Победоносец" в Кърджали още като студент в Духовната академия в София.
На Великден 1971 г. е арестуван за открито несъгласие с комунистическия режим и за смелите си проповеди в храма. Осъден е на 5 години затвор (но получава допълнителна присъда от 6 месеца), които излежава под строг режим в Старозагорския затвор. След излизането от затвора не му е разрешено да служи в Църквата до 1981 година.
В началото на 1988 г. Благой Топузлиев става един от първите членове на Независимото дружество за защита правата на човека. Почти всяка вечер той говори по радио “Свободна Европа”. През март 1989 г. заедно с поета Петър Манолов и други членове на дружеството, непокорният свещеник е прокуден от България. Отецът първо се озовава във Виена, в лагер за бежанци. През юни 1989 г. участва на Парижката конференция по въпросите на човешките права. Изказването му засяга неспазването на човешките и религиозните права в комунистическа България, като защитава не само правата на християните, а и на мюсюлманите.
По-късно заминава за САЩ. От 2000 г. става свещеник при българската православна църковна община в Ню Йорк и служи в митрополитската катедрала "Св. Кирил и Методий".
Умира в САЩ на 20 август 2010 година. Тленните му останки са върнати в България, от която той приживе е прокуден. Погребан е в град Пловдив.
През 2014 година отец Благой Топузлиев е награден посмъртно от президента на Република България Росен Плевнелиев с орден „За гражданска заслуга” – първа степен, наред с още 20 дисиденти. Чрез този акт на президенската институция най-сетне отец Топузлиев получава признанието на сънародниците си за значителния си принос в развитието и укрепването на гражданското общество и защита на човешките права и свободи в България.
Авторът на проекта-арх. Миролюб Попов
Роден е в Кърджали. Завършва Архитектурния факултет на ВИАС - София. През 1981 до 1988 г. е главен архитект на град Кърджали. Заминава за САЩ през 1991 година и започва работа в Архитектурно бюро „Ямасаки Асосиейтс” (Yamasaki Associates) в Детройт. Основател на фирмата е роденият в САЩ Минору Ямасаки от японски произход, един от най-видните архитекти на 20-и век, проектирал Световния търговски център в Ню Йорк. Попов достига до позицията "Водещ проектант".
През последните години кърджалиецът е архитект на свободна практика в Детройт, Мичиган. Проектирал е сгради и обекти в САЩ, Китай, Южна Корея и др. Заедно със скулптора Вежди Рашидов е участвал в обявения през 2003 г. конкурс за Мемориал на 11 септември в Ню Йорк.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.