Европейската комисия, фондация „Европейски екологичен фестивал” и община Кърджали организират от 28 до 30 септември шесто издание на Образователния модул: Прожекции на екологични филми и практически занятия за реагиране при природни бедствия и аварии. Инициативата е част от 11-тия Международен екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда, съобщиха от пресцентъра на Община Кърджали.
По време на събитието ще се проведе практическо обучение за подготовка на населението за придобиване на умения за реагиране и справяне в критични ситуации, природни бедствия и аварии. Занятията са предназначени за ученици и преподаватели от училища и детски градини, както и за населението от община Кърджали и региона за придобиване на умения и компетентност при възникване на природни бедствия (пожари, наводнения, земетресения, промишлени замърсявания и аварии), оказване на първа помощ, евакуация в условията на извънредни ситуации и защита на критичната инфраструктура.
Основният акцент на практическите занятията ще е върху действията на застрашените и на силите от единната спасителна система при ликвидиране на обгазяване, причинено от терористична дейност. Ще бъде разяснено как пребиваващите в административни и образователни институции да реагират при обгазяване, причинено от терористичен акт.
Практическите занятия ще се водят от началник сектор "УОМП", община Кърджали и експерти от регионалните структури на Гражданска защита и БЧК.
Ще се проведе и образователна дискусия за надграждане на практическите умения на населението и младите хора за реагиране и справяне в критични ситуации, природни бедствия и аварии с участието на експерти от БАН, Асоциация на сухопътните войски на България, експерти при община Кърджали и др.
По време на събитието ще бъдат прожектирани специализирани продукции с образователна и превантивна цел срещу природни бедствия и аварии на водещи европейски и български медии, институции и неправителствени организации, участвали в изданията на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна - 21 век".
Учениците от клуб по фотография „От черно до бяло” към Общински детски комплекс Кърджали ще представят фотоизложба на екологична тематика, посветена на забавянето на климатичните промени, устойчивото развитие, опазване на околната среда, борбата срещу природните бедствия и аварии.
Основна цел на фондация “Европейски екологичен фестивал” е запознаване на обществото със съществуващите екологични рискове, пред които сме изправени, както и търсене на решения за тяхното преодоляване с помощта на медиите и на неправителствените организации.
Прожекциите на филмите ще бъдат на 29 септември от 9-17 часа и на 30 септември от 9 до 12,30 часа в Дома на културата.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.