Планът за финансово оздравяване на Община Кърджали за периода 2016-2019 г. бе одобрен с 23 гласа „За” и 11 „Против” на днешното заседание на разпоредителния орган. В него се предвиждат увеличаване на местните данъци, както и искане на безлихвен кредит в размер на 7 млн.лв. от Министерството на финансите.
Близо час продължиха дебатите в Общинския съвет. От групата на ГЕРБ отказаха да подкрепят финансовия план, като изказаха съмнение, че той ще бъде одобрен от МФ, предаде от заседанието на разпоредителния орган репортер на 24rodopi.com.
„Това, което се предлага няма нищо общо с това, което трябва да бъде. Имаше нулев интерес от страна на гражданите по време на общественото обсъждане. Този план е изготвен с ясното съзнание, че няма да бъде одобрен. Получихме писмо от Финансовото министерство, в което се посочва, че планът не е бил актуализиран към 12 август 2016 г. Защо от тази дата никой не си е направил труда да го промени? Просто Общината иска един безлихвен заем, който да не бъде върнат, защото така сме научени да работим-като трупаме дългове. Това, което ни се предлага, е един напълно ненужен документ. Имам една оферта към г-н Хасан Азис-или да бъде кмет, или зам.-председател на партията. Ако остане кмет и продължи да неглижира проблемите, Общината ще катастрофира. Молихме, говорихме, предупреждавахме, че ще се стигне до този момент. Общината е на автопилот и в един момент ще свърши горивото, ще свърши и инерцията”, обяви от трибуната Огнян Иванов от ГЕРБ.
От БСП призоваха за диалог между местната и централната власт и по-рационално решаване на проблемите. „Мисля си за заема от 16 млрд. лева, който изтегли правителството и затова, че част от тези средства трябваше да бъдат използвани за задълженията на общините”, посочи председателят на групата съветници на БСП Георги Кючуков.
От ДПС призоваха за спиране на политическото говорене и насочване на вниманието изключително към проблемите на Кърджали. „От ГЕРБ използват единствено критики, но не посочват решения как да подобрим финансовото положение. ДПС ще подкрепи плана с пълното съзнание, че има проблеми и те трябва да се решават”, посочи Мухаррем Мухаррем. Той коментира и увеличението на данъците, които не са променяни от 8 години. „Говорим са 15% ръст при налозите за автомобили, но само за луксозния клас. Увеличението не изглежда толкова фрапантно. При имотите-за 60 кв.м жилище в монолитна сграда в Резбарци ще се плаща 5,20 лева вместо досегашните 3,50 лева”, посочи Мухаррем. Задълженията на общините бе наречен проблем на национално ниво от съветника Мехмед Мехмед. „От изказването на Огнян Иванов излиза, че все едно Кърджали не е част от България. Огромен процент от общините в страната са с финансов дефицит. Общият общински дълг възлиза на 1 млрд.лева, което праща проблема на едно друго ниво”, допълни Мехмед.
„Успешното управление се основава на добрия диалог. За съжаление местната власт е в позиция на монолог спрямо централната. Високата степен на централизация също пречи за управлението на местната власт. Всяко едно управление е с цел подобряване на условията на живот. Последните осем години ние не увеличавахме данъците. Решението бе на Общинския съвет и бе общото виждане и съобразяване със социалния статус на гражданите. Дори в настоящия момент ние няма да прехвърлим тежестта към гражданите”, категоричен бе кметът Хасан Азис. Той се обърна към Огнян Иванов с думите, че офертите от ГЕРБ не го интересуват, а позицията му на зам.-председател на ДПС ще бъде единствено от полза на Кърджали.
„В последните години Общината е в условия на опозиция от гледна точка на централната власт, като има зависимост от страна на партийната принадлежност. Със собствения си бюджет Общината покрива дейности, които са част от централния бюджет. Към момента ние трябва да осигурим 200 000 лева за ремонт на училище „Владимир Димитров-Майстора” без финансиране отдругаде. 6 млн.лв. ни са задълженията заради съфинансиране на европейски проекти на стойност 100 млн.лв. Ако през последните 7-8 години не спазвахме финансова дисциплина задълженията ни вместо 14 щяха да бъдат 30 млн.лв.”, посочи кметът на Кърджали.
Хасан Азис бе категоричен, че разполага с още по-голяма енергия за справяне с проблемите и изрази надежда по-голямата част от съветниците да са „имунизирани” от песимизма от страна на ГЕРБ.
„В началото на всеки мандат ние подписвахме обществен договор с избирателите и след четири години те дават своята оценка. 60% подкрепа на последните избори ни дава увереност, че политиката ни е правилна”, допълни още Хасан Азис.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/9/16 13:49

    ЗА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТУК,ОЗНАЧАВА,ЧЕ НЯКОЙ Е ВИНОВЕН! КОЙ Е ТОЙ/ТЕ/ И КОГА ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО? НЕ ви ВЯРВАМЕ! С ЧИСТА СЪВЕСТ ви НАРИЧАМ ПРЕСТЪПНИЦИ!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/9/16 20:51

    brao we....nagultahte se s pari ot obshtestveni porucki i sega smetkata shte q plashta naroda s uvelichavane na danucite...BRAVO

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/9/16 06:44

    В Резбарци има само къщи, къде са жилищата там с по 60 кв.м.
    Колко ще е данъкът в града, където масово старите двустайни апартаменти са по 67 кв.м

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/9/16 11:55

    Сега е моментът да се използват европейските пари за обновяването на Кърджали след няколко години ще се съжалява,че не са усвоени така,че без заем няма да има европейско финансиране.Затова съвсем е нормално да се взима безлихвен заем.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/9/16 14:35

    Izpuskame vodite na iasovirite....prodavame betona i jeliasoto ot iasovirnite steni i palnim dogore kasata na kmetstvoto... i bez drugo ot tesi iasoviri kmetstvoto i mestnoto naselenie nisto ne pecheli...daje nema krairechni plajove, vodni koleleta, jetove, lodki...i pluvaneto daje zabraneno v rekata...nito gazovo, nito vodno parno imat horata v regiona, a imat reka?!:-)
    ste osvobodim reka arda i bulgarskata priroda ot betona!:-)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.