За едно от три деца има риск за отпадане от училище заради липса на мотивация за учене, недобър успех, неразбиране на връзката между ученето и професионалните роли в живота или заради живеене в социално депресивни райони. Това сочат данните от изследване на Центъра за приобщаващо образование в партньорство с "Джи Кънсалтинг", което е проведено през миналата учебна година сред ученици в шести клас в Кърджали, Ямбол, Разград, Брегово, Искър, Бухово, Девин и село Паволче.
Въпреки някои позитивни тенденции около 30-35% от изследваните деца са рискови от гледна точка на мотивация за учене, продължаване на учението и качеството на полученото от тях образование, обобщават от Центъра за приобщаващо образование, цитирани от „Дневник“.
Критериите, по които се идентифицират тези деца – успех под "Добър 4"; харесване само на два предмета, единият от които е физкултура; сериозни трудности с българския език (18% от децата имат проблем с него, защото ежедневният език в средата им е друг - б.а.); липса на мотивация в семейната среда; липса на интереси и ангажиране със "семейната икономика" извън училище (на 14% се случва да работят) и др. Най-често тези деца живеят в райони с бедност и висока безработица, а училищата са с ограничен финансов ресурс и лоша материална база.
От Центъра за приобщаващо образование смятат, че са нужни извънкласни форми на ангажиране на тези деца, сред които и занимални, както и опити за ранната им професионална ориентация, за да не отпаднат от образователната система. Когато семейството и училището нямат достатъчен собствен капацитет да изпълняват социализиращата си роля, местната общност може да помогне, смятат специалистите.
В света на шестокласниците откриваме следи от растящите нееднородност, неравенства и различия, характерни за българското общество днес, обобщават от Центъра за приобщаващо образование. Според резултатите от изследването има фактори, които противодействат на тези тенденции - растящото влияние на модерните технологии (достъп до интернет имат 96% от шестокласниците); общото културно поле, в което се социализира тяхното поколение (музика, хобита, свободно време); както и стремежът на училището да следва единни образователни стандарти, да култивира разбиране и толерантност към различията и да интегрира различните деца.
Според експертите "добрите новини" от изследването са, че 93 % от децата мислят, че да се учи е важно за бъдещето, а 89 % от тях харесват да ходят на училище. Данните сочат, че 82 на сто от анкетираните шестокласници харесват поне два предмета от учебната програма, а 70% от децата се чувстват добре в училище.
На въпрос за предпочитаната от тях професия най-много момченца избират футболист (23%), а най-много момиченца - адвокат (19%). Следват ги полицай и ИТ специалист при момчетата и лекар и учител при момичетата.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/9/16 12:40

    Ами тези които не знаят и не могат да отпадат .На държавата не и трябват неграмотни висшисти.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.