Преди 28 години едно момче от Кърджалийско прави нещо уникално, което кара ръководителите на Олимпийските игри да възкликнат: Това е нечовешко!
Джобният Херкулес от момчилградското село Птичар подобрява 6 световни и 9 олимпийски рекорда на Олимпиадата в Сеул на 21 септември 1988 година и печели златото във вдигането на тежести в кат. 60 кг. В движението „изхвърляне“ Наим Сюлейманоглу постига 145 кг, 150.5 кг и 152.5 кг., в изтласкването - 175 кг, 188,5 кг и 190 кг, а в общия резултат - 320 кг, 339 кг, 342.5 кг.
28 години по-късно тези рекордни са непокътнати.
В Сеул Наим Сюлеймонглу се състезава за Турция, а според вестник „Хюриет“, за да се случи това, Анкара превежда 1 милиона долара на България.
Общо 46 рекорда е подобрявал Наим, като за отбелязване е и постижението във Варна през 1984 година, когато в кат. 56 кг изтласква 170.5 кг.
Постиженията му донасят 505 точки по системата Синклер, което според теорията на вдигането на тежести е най-високият резултат в историята на този спорт.
На 23 януари 1967 г. в Птичар е роден Наим Сюлейманов. Той се състезава за България и Турция, като печели три олимпийски титли, става седем пъти световен шампион и подобрява 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести.
Висок е само 147 см. и затова си спечелва името „Джобния Херкулес". Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 г. за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други социалистически страни. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.
По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 г. Шаламанов успява да емигрира в Турция. Едва 14 години по-късно звездата се завръща в България и посещава родния си край. Вече пред български медии Наим споделя: "Смениха ми името и това беше основната причина да избягам. Трябваше да го направя, защото един човек не може да живее до 19 години
като Наим, а след това да стане Наум! Такова нещо не помни човешката история!".
Всичко е предварително скроено и подготвено. 19-годишният щангист е запознат двайсетина дни по-рано с тайния план. Двама мъже го изчакват след поредната тренировка в София и му разкриват всичко.
Ето какво се случва в австралийския град Мелбърн: Една вечер е организиран банкет, на който присъстват всички щангисти. Малко преди полунощ Наим отива при треньорите и им казва, че не се чувства добре и иска да се прибере в стаята си. Той се качва горе и си събира багажа. После излиза навън, където го чака автомобил. Вътре са трима български турци-емигранти. Те откарват Наим в къща, намираща се в един от крайните квартали на Мелбърн. Три дни след изчезването си Наим е качен на самолет от Мелбърн за Лондон, където го очаква президентският самолет на държавния глава на Турция Тургут Йозал. Чудото на щангите е посрещнат като национален герой, а Йозал го осиновява.
Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 г. и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.
Когато е 14-годишен, дебютира на световно първенство за 18-годишни юноши в Сао Пауло и въпреки това печели. На 15 години чупи първия рекорд на планетата. На европейското през 1984 г. става вторият човек в света (първият също е българин - Стефан Топуров), който вдига три пъти личното си тегло. Преди да навърши 22 г. Джобния Херкулес е счупил 32 от тях. Печели златни медали за Турция на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 г.
„Нека ви обясня за Наим. Той излизаше на подиума и от първия си опит ставаше шампион. С втория поставяше нов световен рекорд. Питате ме за третия? От трети никой нямаше нужда" – си спомня за своя бивш възпитаник Иван Абаджиев, цитиран от Блиц.
Семейството на Сюлейманоглу напуска България през 1988 г., две години след бягството му от Мелбърн. Майка му, баща му, двамата му братя и снаха му буквално са прокудени от България.
На Олимпиадата в Сидни през 2000 г. Наим прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера.
През 2010 г. излязоха публикации, според които Джобният Херкулес пропилял цялото си състояние: над 20 342 жълтици, 17 лукс жилища (13 апартамента в елитния истанбулски квартал "Атакьой", мезонет край Босфора, лукс жилище в столицата и две шикозни вили, разположени в строго охранявана местност), парцел в курорта Анталия и 8 лимузини. Сега Наим живеел единствено със средствата, отпускани му от турската Федерация по вдигане на тежести, пишат турските медии. Останал му е и имотът в Анталия.
Наскоро Наим разкри, че атаката тръгнала от медиите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Както вече 24rodopi.com писа, Гюлен бил задържан пред 1990 година и разследването срещу него водел роднина на Наим, който работел в турското разузнаване. Нашенецът шамаросал няколко пъти ислямиста.
Наим има проблеми с черния дроб и се лекува.
4-те деца на легендарния щангист Наим Сюлеманоглу живеят с майките си, но носят неговата фамилия, разкри голям приятел на 24rodopi.com от Турция, който е следил през годините кариерата и личния живот на трикратния олимпийски шампион.
Припомняме, че 24rodopi.com публикува за първи път снимка на жената, която е родила дъщерите му. „Джобният Херкулес" от момчилградското село Птичар има син и три дъщери. Досега в България се знаеше, че Наим има само едно дете - син от японка.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/9/16 11:02

    Има 4 дъщери

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/9/16 12:22

    Нисък ръст умен човек.Слушал съм от много хора.НЕ МУ ЗАВИЖДАЙТЕ!!!Браво НАИМ!!!Да си жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/9/16 20:28

    Кой му завижда бе тъпак..

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/9/16 01:45

    İ smetam 4e nai vajnoto e kato edin istinski TÜRK spe4eli tia medali za svoeto ote4estvo i dade na dobria otgovor na svoite asimilatori...ALLAH türkü korusun ve yüceltsin

    ОтговорИзтриване
  5. A питате ли си с цената на какво са постигнати тези резултати.С много ,ама свръх много забранени стимуланти,защото един нормален човек наполовина не може да ги постигне.Спортът е политика

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.