Общинските съветници от ГЕРБ в Крумовград скочиха срещу решението за разпределяне на средствата от „Дънди Прешъс Металс”, отпуснати на Общината съгласно Меморандума за разбирателство и сътрудничество. Според съветниците от партията на Борисов предвидените ремонти по пътната инфраструктура ще обслужват единствено строителните фирми.
Ето позицията на групата съветници на ГЕРБ, изпратена до медиите:
Следвайки поетия ангажимент да информираме обществеността на Крумовград за важните решения, които се гласуват в ОбС, ние, съветниците от групата на ПП ГЕРБ, считаме за своя отговорност да споделим позицията си във връзка с разпределението на финансовите средства, постъпили в община Крумовград съгласно разпоредбата на чл. 2, т. 10 от Меморандума за разбирателство и сътрудничество между „Дънди Прешъс Металс - Крумовград ЕАД” и община Крумовград (приет с решение на Общинския съвет № 648 от 27.05.2015 г.). На 29.08.2016 г на сесия на ОбС, по предложение на кметицата Себихан Мехмед, предоставените от компанията 500 000 лева бяха разпределени както следва:
1.  Водоснабдяване на с. Звънарка - 152 660 лв.
2. Събаряне на опасни сгради в бившия казармен район - 36 000 лв.
3. Осигуряване на средства за хореограф на танцов клуб "Китка" и за носии  на танцов клуб "Жарава" - по 3 000 лева за всеки състав.    
4. Откупуване на книгата на Мая Вапцарова "Докосване до сътвореното" - 2 500 лв.
5. Преасфалтиране на част от ул „Хр. Ботев” - 155 000 лв.
6. Асфалтиране на част от Кооперативния пазар - 60 840 лв.
7. Вътрешна водопроводна мрежа на с. Голяма Чинка - 7 000 лв.
8.  Подмяна на част от водопровода на ул. „Княз Борис І”  - 70 000 лв.
9.  Направа на навес в с. Бук - 7 000 лв.- съгласно искане за подпомагане от  джамийското настоятелство.
10.  Ремонт на църквата в с. Черничево - 3 000 лв.  – съгласно искане за подпомагане от  църковното настоятелство
Според Меморандума за разбирателство и сътрудничество между „Дънди Прешъс  Металс - Крумовград ЕАД” и Община Крумовград, фирмата се задължава „Да осигури средства за подкрепа на проекти и инициативи за подобряване на инфраструктурата, здравеопазването и образованието, развитие на културата и спорта в община Крумовград, като размерът на средствата ще бъде определян ежегодно за срока на експлоатация като процент от печалбата на Дружеството, който ще се изчислява на база приходи, концесионно възнаграждение, оперативни и административни разходи, финансови разходи, валутни курсове, минали и бъдещи капитални разходи, и данъци. До въвеждане в експлоатация на предприятието финансирането се определя в размер не по-малко от 1 млн. щатски долара.”
На пръв поглед гласуваното разпределение на парите изглежда разумно и отговорно, продиктувано от искрената загриженост на кмета и общинските съветници за битовия комфорт на жителите на Крумовградска община. Но само на пръв поглед...
При по-задълбочен анализ на потребностите  на хората и правомощията на местната власт става ясно, че разпределението на средствата обслужва на първо място строителните фирми, а единствената цел е да бъдат компенсирани дългосрочните пропуски на кмета и на цялото общинско управление по отношение качеството на живот на населението в Крумовградско. Всеки, който добре познава проблемите на местната общност, ще разчете решението като популистко,  а търсеният от него ефект е парите от „Дънди Прешъс Метaлс - Крумовград АД” да послужат за укрепване имиджа на кметската институция. Липсват предложения за подпомагане на ключови сфери като здравеопазването и образованието, не става ясно и как общината ще защити хората и околната среда от всяко, макар и минимално, влияние на производствения процес. А смисълът от усвояването на подобно финансиране, е точно такъв. Недоумение буди фактът, че мнозинството в ОбС пренебрегна внесеното искане от директора на основното училище в с. Звънарка за частична подмяна на старата дограма, въпреки, че на всички е известна близостта на сградата по права линия до площадката на „Дънди Прешъс Металс”, което изисква да се вземат задължителните мерки за защита на децата от възможно запрашаване и шума на машините. Първостепенен фактор при вземането на подобни управленски решения трябва да бъде грижата за децата и в този смисъл бе необходимо да се заделят средства за реновиране на сградите на детските градини в някои от селата за провеждане на целодневно обучение, за да не се налага да пътуват ежедневно, родителите им да са спокойни и да задържим младите семейства в региона.
Цинично е решението да се използват парите от „Дънди Прешъс Метълс”, за да се асфалтира предизборно отсечка, която предстои да бъде разбита, за да се подмени част от водопровода, а след това да бъде реконструирана със средства от национална програма. Странна е представата на властимащите и за културните потребности на региона. Отпускат се средства само за два самодейни състава, които не са обвързани с никоя от културните институции в града. Става дума за две танцови трупи, сформирани на  доброволен принцип, при положение, че общинските читалища са в окаян вид и спешно се нуждаят от нова техника и книги, за да не угаснат последните огнища на духовността в региона. Закърпеният пазар, лъснатата отсечка, по която скоро ще минават товарните коли на фирмата и заравненият терен на бившите казарми няма да улеснят живота на хората, нито ще придадат на града облик на добре поддържано селище. Те са поредният капан за наивници, които все още вярват в компетентността и загрижеността на ръководството на общината.


24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/9/16 16:09

    Нане и Вуте шопи ли бяха или кошукавашки абдали?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/9/16 16:13

    В цяла България са с такова мислене, не само в Крумовград. Не е важно моето село да е добре, важно е в съседното село да е зле. От компанията направо да си прибират парите обратно, щом тези не искат да се променят и продължават да затъват.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/9/16 16:15

    Добре, че е Дънди за да разберем, че в Крумовград имало ГЕРБ. На изборите не личеше.
    Вие тази декларацията май не сте питали началниците, защото на изборите за президент ДПС няма кандидат фаворит, но кандидатът на ГЕРБ без подкрепата на ДПС ще си остане само като участник.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/9/16 16:16

    Нане и Вуте шопи ли бяха или кошукавашки абдали?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/9/16 18:02

    Като ви е еня за града ни що не поискахте от Борисов да асфалтира главната улица ,тя доколкото знам се води към републиканската пътна мрежа нали сте на власт?! Едно е ясно всичко е предизборен вой за да се разбере ,че в Крумовград има ГЕРБ които нищо не са направили за града макар че са на власт!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/9/16 18:45

    Главната улица ще се асвалтира от ГЕРБ чакаме общината да си смени тръбите.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/9/16 19:13

    Защо не помислихте да отделите средства за решаване на проблема с канализацията на кв"Дружба",където постоянно се наводняваме .

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/9/16 20:32

    Улиците в града са в окаяно състояние и нищо не се прави по този проблем . Да не говорим за облика на града като цяло . И да ГЕРБ са на власт , но не и в този град .

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/9/16 22:17

    Неуважаеми г-н Тюрдиев
    По време на гласуването за разпределението на дарението ти и трупата ти от герб, защо не гласувахте против това разпределение. Полагането на асфалт по главната улица миналата година беше решение, което също бе подкрепено от вашата партийка и никой не предполагаше, че ще бъде одобрен проект за рехабилитация на републиканския път. В момента едно от решенията е за асфалтиране на ул.Христо Ботев в участъка от болницата до табела Крумовград- част от Републикански път. Щом толкова те е грижа за града , осигури средствата за този участък да те помнят хората от кв. Изгрев с добро. Но само с лъжи не става, ти своите съселяни излъга толкова пъти, че останалите ли няма да лъжеш. Празнодумец

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/9/16 22:37

    dps imali oste izbirateli

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/9/16 22:54

    do 2/9/16 22:37 Ti kak mislish?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен3/9/16 01:36

    bravo na RITMIKA... imat si i horeograf i nosii...uspe6en sezon momi4eta...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.