Гюнер ШЮКРИ

Над 500 мюсюлмани се събраха днес на празнична молитва в централната джамия в Ардино по случай настъпването на най-големия мюсюлмански празник - Курбан Байрам. Молитвата бе обявена за 07.30 часа, и минути преди това джамията вече бе пълна с вярващи. Сред тях бяха областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметът на общината Ресми Мурад, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям.
Преди да започне молитвата имамът Орхан Якуб в своята проповед припомни основните ценности в исляма и даде наставление за правилното изпълнение на жертвения ритуал-курбан.
”Празниците са дни на споделените радости, омекотените сърца, ощастливяването на сираците.Те са дни на ибадет (служба), подобряване на взаимоотношенията между хората, милосърдието, състраданието и опрощението на греховете”, каза в обръщението си към вярващите Орхан Якуб. Той отбеляза, че една от високите цели на Исляма е да възпитава общността на Мухаммед (С.А.С.) в благородни нрави и похвални качества. 
„Всеки вярващ, за да бъде истински мюсюлманин, трябва да поздравява други хора. Винаги поемайте една протегната ръка. Поздравяването е паролата на Исляма”, заяви имаминът.
Според традицията и принципите на исляма всеки може да даде курбан на този празник, а за по-заможните това е задължително. Жертвеното животно (овен, теле или крава) се дели на три части - с едната се посрещат гости, втората задължително се раздава на бедни съседи и познати, а третата остава за семейството.
След края на молитвата на излизане мюсюлманите дариха пари за джамията и милостиня на бедни и нуждаещи се.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад покани на байрамско кафе имамина на местната джамия Орхан Якуб и новият председател на мюсюлманското настоятелство Сезер Садулов. Тримата седнаха на сладка раздумка в кафе „Вип” непосредствено след празничната молитва в джамията в центъра на Ардино, с която започна най-големият мюсюлмански празник Курбан Байрам.
На срещата присъстваха още областният лидер на ДПС Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям и членът на мюсюлманското настоятелство Неждет Мюмюн.
„Стана традиция след Рамазан и Курбан Байрам да седнем заедно с ръководството на джамията и да обсъдим належащите им проблеми. Празникът е празник, когато сме заедно. Винаги сме намирали положителни решения за отстраняването на възникналите им проблеми”, подчерта Ресми Мурад. Той сподели, че отношенията между настоятелството и общинското ръководство винаги са били много добри. „Надяваме се и с новото ръководство да бъдем заедно и сплотени”, каза още Ресми Мурад.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.