9-годишният Мустафа, чиято трагична история трогна цяла България живее в къща с две стаи заедно с трите си братчета и сестричета, вуйчо си и двете си лели, които все още са… ученици. За тях полагат грижи единствено бабата и дядото на момчето-Сабри и Фатме, разказаха за 24rodopi.com жители на крумовградското село Бряговец, откъдето тръгва историята на Мустафа.
Детето е първата рожба на третата дъщеря на Сабри и Фатме - Джейлян. Тя го ражда едва на 12-годишна възраст. Родопчанката има още три деца, две от които са на 2 и 3 годинки. Не се знае нищо за бащата, а дечицата не са припознати.
Бабата на Мустафа – Фатме, е родена през 1979 година.
Преди две години на Мустафа е открито злокачествено заболяване. Година по-късно 21-годишната майка Джейлян напуска малката къща в Бряговец и заживява в Кърджали на съпружески начала с мъж от града. Състоянието на Мустафа се влошава и той е оставен в онкохематологията в Университетската болница в Пловдив. Никой от родителите му не идва повече за него. За Мустафа започват да полагат грижи единствено персоналът на здравното заведение, студенти по медицина и десетки хора, които научават по-късно от социалните мрежи за историята на детето.
Мустафа е учил в съседното село Странджево. Баба му и дядо му гледали около 4 дка тютюн на земя, взета под аренда. „За по-малките деца, докато те са на работа, са се грижили по-големите. Майката на Мустафа Джейлян има две сестри и брат, които също са ученици. Хората от селото им помагаха с дрехи и храна. От кметството осигурихме материали за ремонт на покрива”, разказа за 24rodopi.com кметът на Бряговец Мишо Милев.
След като разбират за случая, от Агенцията за закрила на детето извършват проверка. Най-малките деца на Джейлян ще бъдат настанени в социален дом в Кърджали. По-голямото най-вероятно ще отиде при приемен родител в крумовградското село Орех. Майката е била открита от социалните, като тя е заявила готовност да отиде в Пловдив и поеме грижите за Мустафа.
От Община Крумовград ще помогнат финансово на семейството на детето, заяви за 24rodopi.com кметът Себихан Мехмед. Парите обаче ще бъдат предоставени на бабата и дядото на Мустафа.
Детето не е изоставено, просто родителите са много бедни и нямат пари да дойдат, обяви на пресконференция пред медиите д-р Ангелина Стойнова от УМБАЛ „Св. Георги”.
21-годишната Джейлян Халилова е майката на 9-годишния Мустафа с тежко онкозаболяване, изоставено в болница в Пловдив. Тя не отишла при Мустафа, защото нямала пари, но отрече да го е изоставила, съобщава Bulgaria On Air.
Джейлян живее в квартал „Боровец“ в Кърджали, разказвайки, че й е много трудно да се грижи за другите си три деца. Мъжът й се намира в Свиленград и по никакъв начин не се вълнувал от съдбата на общо четирите им деца, сред които е и Мустафа.
На въпрос дали й е мъчно за болното дете, Джейлян отговаря: „Така е, но аз ще отида при Мустафа“.
Момчето ще остане в болница в следващите 6 месеца.
В пловдивската клиника за малкия борец срещу коварната болест се полагат всички необходими грижи, осигурена му е помощ от психолог. Той има приятелчета в отделението и дори излиза с тях на разходка. По празниците Мустафа за пръв път видял центъра на Пловдив с деца и родители от клиниката, съобщават колегите от „Марица“.  
Момченцето постъпва за пръв път в клиниката още през юни 2015 г. Тогава лекарите започнали лечение с химиотерапия за остра лимфобластна левкемия. На родителите обяснили, че след приключване на курса момчето има 80% шанс да се излекува. Цялата терапия не е проведена, родителите своеволно са прекъснали лечението. Социалните връщат детето в клиниката, но то пак е изведено от здравното заведение преди края на курса и така до юни 2016-а, когато Мустафа се появява отново в тежко състояние.При поредното му постъпване екипът заявява на семейството, че няма да го пусне,  докато не приключи целият курс на химиотерапия. Този път прогнозата за Мустафа е 50% шанс за окончателно излекуване. Първоначално с него е била майката, после я заменя бабата, но от месец и половина от тях няма следа, разказват служителите от болницата. На телефона, оставен за връзка, никой не отговаря от седмици. От УМБАЛ "Св. Георги" са сезирали по случая Агенцията за закрила на детето и социалните служби. 
24rodopi.com
На снимките:
Дядото на Мустафа и двете му лели, още ученички. Малкият Мустафа
Личният регистрационен картон на Джейлян

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/9/16 11:41

    Кога най после ще се забрани на циганките да раждат преди 16 години??? Майката на 21 г. а бабата на 37...Ужасна история !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/9/16 22:33

    basi да и сложат една тапа ве

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.