Десетки бели щъркели кръжаха вчера край уникалната Джамия на 7-те девойки до село Подкова преди да отлетят за топлия юг.
„Може би е някакво знамение това, че щъркелите от областта се събират тук преди да отлетят. Вероятно хората ще стават по-вярващи и по-добри, макар, че в последните години се наблюдаваше точно обратното. След като Общината в Кирково реновира джамията, тук идват много вярващи, а и туристи. Много гърци също идват“, коментираха пред 24rodopi.com местни жители, които станаха свидетели на феноменалното явление в небето.
Според орнитолози, миграцията на щъркелите започва още в края на юли и продължава до първата половина на септември. „В предишни години отлитаха по-рано, явно сега са позакъснели. А и горещите дни продължават“, посочиха подковчани.
Щъркелите са част от всички 44 вида птици, които са реещи. Те използват термалите, като се издигат нагоре, отварят криле и се реят, без да изразходват енергия. По този начин птиците се реят над земната повърхност като преминават огромни разстояния към набелязаната посока. Така пестят значителна енергия като свиват крилете си доста рядко.
Пътят на щъркелите до Субсахарска Африка се изминава за по-малко от месец при средна скорост на полета от 38,2 km/h и средна дневна продължителност от 8 часа и 48 минути. Според поверието ако ятата отлетят в края на август, есента ще е много кратка, а зимата - тежка и продължителна, снежна и студена. Ако щъркелите се отправят на юг до средата на септември, есента и зимата ще са нормални, обясняват старите хора.
24rodopi.com
Очаквайте:
От птичи поглед - Джамията на 7-те девойки
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/9/16 10:04

    Не знам дали е някакво знамение, че се събират около свещено място или не, но както белите щъркели се събират да отлетят в топлите страни, така и нашите деца заминават в по-богатите и по-справедливи страни. Летете мили в топлите страни, отлитайте мили деца - ние ви чакаме тука в нашата земя. Рано или късно ще се върнете в бащиния дом.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/9/16 11:09

    Очите ми се насълзиха. Много тъжен и точен коментар.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/9/16 21:43

    Ебахти тъпата реклама. Щъркелите се събират около джамията.Ало редакцията кой ви плаща. Или искате паралелен сайд.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.