Възпитаникът на СУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали Иван Герганов стана част от журито на Седмия международния фестивал на младите математици в Созопол. Кърджалиецът е студент по математика в Университета в Единбург, Шотландия-висше училище, което е в Топ 25 в света.
Преди това през август великолепният математик бе сред ръководителите, които се грижеха за подготовката на учениците в Международната лятна изследователска школа по математика и информатика в Благоевград. В пиринския град сред участниците бяха и две изявени ученички от „Славейков”-единадесетокласничките Цветелина Карамфилова и Сиел Шефкетова. Те получиха покана да бъдат сред математическия елит на лятната школа след успеха си в ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България.
В Созопол е и друг възпитаник на „Славейков” – Кристиян Чолаков, който обаче е включен в отбора на Първа частна математическа гимназия. Кристиян е сред малцината в България, решили всички задачи в изпита след седми клас тази година и получили максимума от 100 точки.
Първото състезание са Математическите боеве - отборно състезание за ученици, като всеки отбор се състои от 4 до 6 ученици. Състезанието се провежда в три възрастови групи: 6 – 7 клас, 8 – 9 клас и 10 – 12 клас. Турнирът се провежда в 5 кръга - 4 предварителни и финален. На всеки кръг задачите се дават сутринта, отборът се събира и има 5-6 часа за решението им. Същинската битка започва следобед - в директни сблъсъци отбор срещу отбор, състезателите излагат решенията си и се опитват да надделеят над противника. Отборите, представили се най-добре в предварителните кръгове, участват на финал.
B paмĸитe нa фecтивaлa ce пpoвeждa oщe eднo oтбopнo cъcтeзaниe. Зa 120 минyти oтбopът тpябвa дa ce пpeбopи c 30 зaдaчи, вcяĸa oт ĸoитo e нa paзличeн eзиĸ и имa 5 избиpaeми oтгoвopи, eдин oт ĸoитo e вepeн. Opгaнизaтop нa 30 зaдaчи нa 30 eзиĸa в paмĸитe нa Meждyнapoдния фecтивaл нa млaдитe мaтeмaтици e доц. Ивaйлo Kopтeзoв от ИМИ БАН.
Състезанието е обичано от всички ученици - освен математическа надпревара то е прекрасен завършек на лятната ваканция в един от най-красивите антични градове по нашето Черноморие. И победители, и победени се връщат доволни и отпочинали след едноседмичната созополска емоция.
След завръщането си от Созопол Иван продължава занятията си с ученици, които тази учебна година ще бъдат в шести и в седми клас. Тази година в „Славейков” за първи път се провежда лятна математическа школа – лектор е Иван Герганов. Той е и координатор на създадения наскоро Клуб „Алумни” на Школата по математика – „Славейков”. Бивши ученици на СОУ „Петко Рачов Славейков”, които са разработвали проекти по математика с научен ръководител Вълчо Милчев за участие в национални и международни конкурси и конференции по математика, си поставят за цел да бъдат в помощ на математическата подготовка и изяви на учениците от своето училище. Такива клубове има създадени към някои университети и училища.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.