Регистрацията на партия в Турция е лесна, трудно е участието на избори. Това обясни в студиото на БТВ журналистът от 24rodopi.com Илхан Андай, коментирайки новата османска партия, регистрирана в Турция, която иска обединение на всички турци и възстановяване на територията от времето на Османската империя. По думите му това послание не е ново.
Регистрацията на политическа партия в Турция става много лесно – като събереш 40 души в една зала. Сложно е да участваш на избори – в страната има 91 партии, а на последните избори през есента на миналата година участваха 16. Там баражът е много по-висок от нашия – 10%, и в парламента има само четири партии, каза в „Тази сутрин“ Андай.
Създателят на тази партия – Ибрахим Юние, който е само на 29 години, повтаря тези на други политици, които обаче не са успели с тях. Може би се стреми към онази електорална ниша, в която хората много не размишляват кой ще им даде по-добър живот, а живеят с миналото и изповядват други ценности. Юние не само иска да получи земите на бившата Османска империя, той например иска час по-скоро да дойде на власт и да забрани вноса на кока-кола и всички еврейски стоки. Решението му за проблема с терора е всеки, свързан с терористична организация, да получи смъртна присъда по бързата процедура, добави гостът.
Ако търсим тревожните сигнали, трябва да видим откъде идва този човек. Той е отличник на една от най-многобройните сектите в Турция, чиито кадри са учредили Партията на великото единство през 1992 г. Тази партия е била много активна в България в този период и нейният лидер – Мухсин Язъджъоглу, е обикалял доста често страната. Те имаха някакви по-особени интереси към целите Балкани.
Поне 1/5 от партиите в Турция, при появата си, за по-голям ефект прокламират идеи за възвръщане на старите позиции на Турция.
Прави впечатление, че от тези 91 партии в Турция, 83 са създадени след 2000 г. След 2010 г., когато Реджеп Тайип Ердоган вече е много активен, е допуснал регистрацията на 44 партии, каза още Андай.
Той коментира и посещението на Лютви Местан в Турция преди срещата на премиера Бойко Борисов с колегата му Бинали Йълдъръм и самия Ердоган: „След регистрацията на партия ДОСТ Местан имаше нужда от послание от Анкара. Според него „този път Турция не е така дръзка спрямо ДПС, един вид е показано, че е хубаво да има спортсменска битка, да се позволи на Местан да се утвърди като втората турска партия“.
По думите на Андай ДОСТ може или да подкрепят ГЕРБ за президентските избори, или да решат да играят самостоятелно, за да се покажат като фактор в българската политика. Според него не е изключено в такъв случай кандидатът да е Местан, а за вицепрезидент да бъде предложен Венцислав Каймаканов.
Помолен да коментира посещението на Борисов в Турция и след това срещата ме с Меркел, журналистът каза, че премиерът е „надскочил боя си“ и е получил обратни сигнали, които са добри за България относно бежанския поток.
Според него след опита за преврат Турция гледа е в добри отношения с всичките си съседи. За Ердоган е важно да може да каже, че България е най-добрият комшия и във всеки момент може да разчита на нея.
Ако се наложи Ердоган да тества Европейския съюз с „Дайте да им покажем, че страшното може да се случи“ и Турция пусне в посока Западна Европа десетки хиляди бежанци, то това няма да се случи през България, прогнозира журналистът.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.