Уважаеми братя мюсюлмани, скъпи приятели,
На 12 септември 2016 г., понеделник, отбелязваме Курбан Байрам.
В Исляма имаме два основни празника – Рамазан Байрям и Курбан Байрям. И двата са свързани с предварителна подготовка. В месец Рамазан вярващият мюсюлманин говее, дава милостиня (зекят), Кланя теравих … и накрая Аллах го дарява с този празник.
А при Курбан Байрям историята е интересна – пратеникът Ибрахим дълги години е нямал дете. Той вдигнал ръце и е помолил: „О, Аллах, ако ме дариш със син, аз след време ще го направя жертвоприношение в твоето име.” Аллах го дарил с дете, но Ибрахим забравил за обещаното. След време в последствие на сънищата, които го спохождали, той решил да принесе в жертва своя син. Но когато искал да го направи, Аллах пратил от небесата овен. И оттогава курбанът се отбелязва в Исляма.
Курбанът символизира смирението на вярващия човек, неговата отдаденост към Бога. Тъй като в едно знамение Аллах Теала свързано с искрения вярващ казва: „Моята молитва, моят хач, моят живот и моята смърт са единствено за задоволството на Аллах, който ме дари с този живот.” Мюсюлманинът е решен да даде своята жертва в името на Аллах. Това показва неговата висока вяра, неговата отдаденост към Аллах и за това той коли курбан.
В една турска поговорка се казва, че с времето се купуват диаманти, но с диаманти не може да се купи време. За това този курбан се прави в определено време – това е десетият ден от месец Зилхиджа. Ден преди това събитие хаджиите се качват в местността Арафат край Мека– там, където първият пратеник Адем /Адам/ и неговата жена Хавва / Ева/, бяха опростени от Създателя. Всички вярващи хаджии биват опростени там.
Причината да отбелязваме Курбан Байрям са хаджиите. Веднъж, че като даваме курбан, спасяваме своите синове, втори път – защото трябва да се знае, че нито месото, нито кръвта достигат до Аллах, а нашето смирение достига до задоволството на Аллах.
Какво трябва да прави един мюсюлманин на Курбан Байрям?
Подготовката започва дни преди празника с избирането на животното. Аллах казва: „Тези, които имат условия и не заколват курбан, нека да не идват при нас.” Това е един висок символ на религията, който трябва да се спазва, защото в едно знамение Аллах казва: „Кланяйте се, правете намаз и правете курбан”.
Хубаво е преди празника да се говее – тези, които имат условия, го правят десет дни, а тези, които нямат – поне в деня преди Курбан Байрям.
На самия празник се става рано и се отива на сутрешната молитва. След тази молитва проповедникът изнася слово, свързано със значението на Курбан Байрям, за посещенията на по-възрастните хора, за посещенията на гробищата. Изобщо какво трябва да се прави на този празник.
След това се прави празничната молитва. След нея вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Защото пратеникът Мохамед е казал, че човек е създаден така, че да греши. А най-добрият грешник е този, който търси опрощение от Аллах. И разбира се, ако си сгрешил пред хората, е редно да търсиш прошка от тях.
След молитвата най-важното е в дома да се заколи жертвеното животно. Курбан може да се заколи в първите три дни на празника. Празникът заздравява приятелските отношения, отношенията между съседите, между хората от различните вери. На Рамазан Байрям ние раздаваме на нашите комшии баклава, на Курбан байрям – парче месо. Християните на техните празници ни дават козунаци и сладки. Така взаимно се поздравяваме и това укрепва връзките между нас, хората в България.
Ислямската религия отдава голямо значение на подпомагането на нуждаещите се хора. Именно заради това по време на месеца Рамазан (мюсюлманските пости) богатите мюсюлмани даряват милостиня.„Тази практика продължава и по време на Курбан Байрама със споделянето на парче месо с бедните хора, което заздравява братските и комшийските отношения.
В превод курбан означава „приближаване“ и олицетворява приближаването на раба до Аллах. Създателят на земното и небесното, на деня и нощта, на слънцето и луната, на явното и скритото изпитва човечеството с позитивното (богатство, здраве, успехи) и негативното (бедност, болести и проблеми) в живота, за да види дали хората, дарени с толкова блага, ще бъдат от смирените, благодарните и търпеливите.
Пратеникът Мохамед през 622 г. се пресели от Мека в Медина. След преселението си той сподели благата вест: „Аллах ни дари с два празника“ – Рамазан и Курбан Байрам. И двата празника са изпълнени с изпитание за вярващите мюсюлмани. В Рамазан Байрам – за да празнуваш, трябва да си говял един лунен месец, да си дал милостинята зекят, пет пъти молитви на ден да си правил. И тогава поздрав и подарък от Аллах – Байрам!… Курбанът ни показва, че животът наистина е преходен! Че след смъртта има отвъден живот и че с праведните ни дела може да бъдем от обитателите на рая“. В трудни времена живеем, но, ако сме мотивирани, смирени и търпеливи вярвам, че хубавите времена ще бъдат наши.
С искрени пожелания,
Бейхан МЕХМЕД, Районен мюфтия в Кърджали

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus12/9/16 09:14

    Güzellik, birlik, beraberlik dolu, her zaman bir öncekinden daha güzel ve mutlu bir Kurban Bayramı diliyoruz. Büyüklerimizin ellerinden küçüklerimizin gözlerinden öpüyoruz.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/9/16 12:13

    Chestit Bayram, musulmani i musulmanki!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.