Авторска задача на учителя по математика Вълчо Милчев и ученичката Цветелина Карамфилова от кърджалийското Средно училище „Петко Рачов Славейков” е публикувана в новия брой на канадското математическо списание „Crux Mathematicorum”. Оригиналното постижение е в областта на комбинаториката.
Задачата на двамата кърджалийски автори се отнася до домино покрития на целочислени решетки и има близост с въпроси от теорията на кодирането. Вълчо Милчев и Цветелина Карамфилова са достигнали до нова формула, която описва връзката между покритията на два вида решетки. Определен е срок до 1 януари 2017 година читателите да изпращат в редакцията своите решения на публикуваните в този брой задачи.
„Crux Mathematicorum” е специализирано издание на Канадското математическо общество. Излиза на бял свят вече 41 години и е с авторитет на едно от най-реномираните математически списания в света за задачи от гимназиално и бакалавърско ниво. От 2013 година се отпечатват по 10 броя годишно, които се разпространяват и в електронен вариант. Във всеки брой се публикуват по десет нови задачи. Математици от цял свят имат възможност да предлагат оригинални авторски задачи за публикуване. Всяко предложение трябва да бъде снабдено с подробно авторско решение, а също и с библиография по темата. Получените в редакцията предложения се рецензират от хабилитирани математици и се одобряват за публикуване или отхвърлят. Всички читатели от цял свят са призовани да изпращат своите решения на отпечатаните задачи. След време в списанието се публикуват и решенията. Накратко казано – авторите предизвикват читателите да решат нови проблеми, които фактически са открити от авторите на новите задачи.
Канадската публикация е поредната успешна изява на екипа учител-ученик. През тази година в българското списание „Математика” бе отпечатана статия на Вълчо Милчев и Цветелина Карамфилова „Линейно-рекурентни редици и точни квадрати”. С проект по темата за домино покритията на квадратни решетки Цветелина с научен ръководител Вълчо Милчев се изяви успешно в два национални конкурса. През април тя бе сред отличените в състезателната ученическа секция на пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Същия месец се състоя националният конкурс „Млади таланти” – Цветелина постигна изключителен успех, като получи втората по значимост награда сред математиците и грамота от министъра за отличното си представяне.
Над 25 са общо публикациите на Вълчо Милчев и неговите ученици в математически списания в България, САЩ, Канада, Русия и Испания. През 2013 година бе отпечатана и книга на учителя „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” – разработка върху задачи от международни и национални олимпиади. Изданието влезе в препоръчителния списък за извънкласните школи по математика в България. А статия на Мария Петкова, бивша ученичка на СУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали, намери място в препоръчителната литература в специализирания руски сайт по геометрия http://geometry.ru/articles.php в раздела по комбинаторна геометрия като подходяща за руските ученици.
В началото на тази година видя бял свят сборник от статии на бивши ученици на СУ „Петко Рачов Славейков”. Книгата е със заглавие „Салфетките на Питагор. Математически сюжети от Ученическия институт”. Тя е издание на УНИМАТ СМБ (Издателството на Съюза на математиците в България), съдържа статии на математически звезди от Школата по математика в СУ „Петко Рачов Славейков”, които са били отличавани в състезателните сесии на Ученическия институт по математика и информатика. Заслужава да се отбележи, че това е първата подобна книга досега в България.
24rodopi.com
На снимката: Председателят на Съюза на математиците в България академик Петър Кендеров връчи наградите на Цветелина Карамфилова и Вълчо Милчев при закриването на ученическата секция на 45-та Пролетна конференция на Съюза на математиците в България.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/9/16 08:53

    БРАВО НА ПРЕПОДАВАТЕЛЯ ВЪЛЧО МИЛЧЕВ!ГОРДОСТ ЗА УЧИЛИЩЕТО И ГРАД КЪРДЖАЛИ!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.