Щом става дума за Съединението следва да се започне с названието Източна Румелия. Това понятие изобщо не добива гражданственост. "Автономията", "областта", "Тракия" или направо "Южна България" - това са синонимите, с които хората от двете страни на Балкана наричат уродливото недоносче на Берлинския конгрес. И неслучайно в манифеста на княз Александър I Батенберг относно Съединението, самият той се обявява за "княз на Северна и Южна България".
Малцина обаче знаят, че юридически Източна Румелия остава чак до 1908 г., когато се обявява независимостта на царство България. Съгласно формулата от договора от 1886 г., с който окончателно се признава Съединението, князът на България автоматично се назначава от султана и за генерал-губернатор на Източна Румелия. Така честолюбието на Османската империя е пощадено.
Хем вълкът сит, хем агнето цяло
По повод генерал-губернаторите на Източна Румелия все още не докрай оценена е ролята в Съединението на Гаврил Кръстевич - втория и последен на този пост. Ето какво свидетелства за него Симеон Радев в своите "Строители на съвременна България:
"На 9 часа вечерта (5 септември - б.р.) директорите се събраха на съвет под председателството на Кръстевича. В това заседание се взе решение да се изпрати едно телеграфическо съобщение до Портата, с което да се донесе, че в областта има силно вълнение против правителството и че местната власт (в случай на по-голямо усложнение) не щяла да бъде в състояние да запази реда и тишината. То било изпратено в телеграфната станция, но след пет минути генерал-губернаторът Г. Кръстевич сам лично повикал ординареца веднага да отиде и да възвърне телеграмата, като казал: "Не трябва да се съобщава в Цариград. И аз съм българин: каквото стане, нека стане."
Така той посреща утрото на 6 септември, свалянето си и отвеждането си в Голямо Конаре. Където, вече спокоен и за живота си, и за по нататъшната си съдба, убива времето с игра на табла, осигурена му от безспорно най-колоритната фигура на Съединението - Чардафон Велики. Габровецът Продан Тишков е роден през 1860 г. и си спечелва прякора Чердата.  Смешник, пияница и патриот - така го охарактеризира Захарий Стоянов, който иронично му дава и прозвището Велики. Как обаче Продан става Чардафон? За известно време шеф на милицията - т.е. на армията в областта, е полският аристократ Август фон Дригалски. За това приятелите на Продан Тишков започват да му викат на подбив "фон Черда". Словосъчетанието обаче е неудобно за произнасяне и е обърнато в Чардафон.
Продан Тишков е човекът, който на своя глава обявява Съединението още на 5 септември, когато префектът на Пловдив Петър Димитров пристига в Голямо Конаре, за да въдвори ред в селото. Чардафон го посреща с думите: "Господин префект! В името на българския княз Александър обявявам днес съединението на Източна Румелия с България!" И така ускорява планираната за 15 септември акция.
Знае се, че руският император Александър III категорично е против Съединението. Руските офицери в Източна Румелия обаче нямат никакво намерение да се противопоставят на волята на българския народ. Командирът на кавалерията, казашкият капитан Дубовски, който е посветен в конспирацията, предава командването на ескадрона си на фелдфебела-българин с думите: "Нека той да прави каквото знае." По същия начин реагира и капитан Фрайберг, командир на артилерията. А вечерта на 6 септември в руското консулство се организира банкет от руските офицери за техните български колеги. Шампанското се лее като вода, а подполковник Чичагов дава указания на българските офицери къде да се съсредоточат войските срещу ответен удар от Турция.
И ако руските офицери съдействат пасивно на Съединението, един британски дипломат се явява най-активният радетел на българската кауза. Хенри Джонс, британски консул в Пловдив от 1883 до 1889 г., е една наистина оригинална личност. Според Симеон Радев "подир обед той бе редовно пиян, но до пладне имаше необикновена дълбочина в идеите и в тоя полуден на трезвеност той пишеше до правителството си рапорти, които са образци на ясност и на документация. ...През всичкото време на румелийската криза той ободряваше националистите, повтаряйки им, че Русия е безсилна да им повреди и че Турция няма да предприеме никаква военна намеса.
Захарий Стоянов - един от главните герои на Съединението - е човекът, въвел в българския политически език понятието зетьошуробаджанащина. Но е принуден да се примири с факта, че неговият съратник, легендарният македонски войвода капитан Коста Паница е баджанак на майор Данаил Николаев, командир на въоръжените сили на областта. И че съответното роднинство трябва да се използва за каузата.
Днес е прието да се говори за необичайното за българите единодушие относно осъществяването и приемането на Съединението. Това далеч не е така. Министър-председателят Петко Каравелов първоначално обявява самата мисъл за Съединение за глупост. Затова и съзаклятниците, включително и княз Александър
го държат настрана от заверата
Затова Каравелов на 6 септември 1885 г. е изненадан от станалото. Но пристигайки в Търново, той е посрещнат от многохилядна тълпа с викове: "Да живее Съединението! Да живее Каравелов!" Той веднага разбира, че не може да върви срещу народната воля и прави характерния за българските политици завой на 180 градуса, като произнася една пламенна реч, в която накрая взривява тълпата с думите: "Тая година в Тракия, догодина в Македония!"
За разлика от него обаче патриархът на българската политика - Драган Цанков, си остава непримирим противник на всичко, което не е съгласувано с Русия и което може да укрепи властта на княз Александър Батенберг.
И може би най-малко известният около Съединението факт е, че в крайна сметка България е принудена да направи малък териториален компромис - връща Кърджали и района Тъмръш в Родопите на Османската империя. В Народното събрание депутатите обвиняват правителството в малодушие и пораженство. Край на дебата слага премиерът Петко Каравелов със знаменитата си фраза: "Господа, яйцето го изядохме ние, черупките останаха за другите!"
Константин Събчев, "Стандарт"


24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/9/16 10:10

    Честит празни!!! Нека всеки българин, да тачи вярата на българския народ. Всеки, които се чувства българин, да показва не само на този ден, че обича МАЙКА БЪЛГАРИЯ! ДЕ ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/9/16 11:01

    Другари булгари нека не втиквате омраза наричайки всеки българин и да се правете на могъщи и неовладени психото си..В Румелията и България не всички са българи и над 50% от населението са си турци, помаци,цигани, татари, къзълбаши, евреи, арменци и даже днес англичани навсякъде.
    Затова си седнете на гъзинките си без да се правите труда да внушавате на другите етноси и нации да тръгнат да градят нова Румелия и държави в държавата днес след като вашата омраза към тях би ги принудила..
    Не съм булгарин но съм горд че съм си съвестен турчин който мисли като лидера ни Ердоган -зачитане правата на всеки гражданин, спаведливост и запазване на добросъседските отношения в мир и разбирателство..Роден съм в България но не съм булгарин, горд съм си като ТУРЧИН

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/9/16 17:33

    6/9/16 11:01 Щом си толкова горд че си турчин, върни си българския задграничен паспорт и се откажи от българското си гражданство ! Седи си при Ердоган и не идвай по байрамите в България мизернико. Много сте горди че сте турци, ама припкате по Европата с БГ паспорти!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/9/16 19:09

    И може би най-малко известният около Съединението факт е, че в крайна сметка България е принудена да направи малък териториален компромис - връща Кърджали и района Тъмръш в Родопите на Османската империя. В Народното събрание депутатите обвиняват правителството в малодушие и пораженство. Край на дебата слага премиерът Петко Каравелов със знаменитата си фраза: "Господа, яйцето го изядохме ние, черупките останаха за другите!"
    Е, БЛАГОДАРЯ ТИ ПЕТКО, ЧЕ НИ ПРАТИ В ЧЕРУПКИТЕ ЗА ТУРЦИЯ! КАКЪВ ЦИНИЗЪМ!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/9/16 19:37

    Аз българския паспорт ще го върна, но трябва да взема родопско-тракийски паспорт!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/9/16 20:53

    19.37 Заради такива като тебе вечно се мразят българи и турци.На тебе никакъв паспорт не трябва да ти дават.Явно и любимия ти Ердоган не ти е дал,иначе отдавна да си при него.Големите турци сте тука,ама не ви стиска да живеете по правилата не Ердоганя ви.Щото там за такива приказки бързичко ще те издирят и ще ти кажат от какво трябвада бъдеш горд.
    И ЩО СЕ ГАЗИРАШ?Човекът призовава българите да са горди.Не дели на турци и българи.Ти сам се делиш.Не се притеснявай-никой НИКОГА няма да те сбърка с българин.Омразата ви към България е толкова голяма,че е изписана по лицата ви-още като ви погледнем и ви разпознаваме,без да почнете да говорите даже.
    Много се радвам,че турският министър председател ясно посочи за какви ви смята и той ,и цяла Турция-различни от истинските турци,чужди.От тогава започна да ми харесва Ердоган-

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/9/16 02:07

    Министър председателя каза,че българите имат тюркски произход.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен7/9/16 02:15

    До 17.33 и 20.53 България не ничия частна собственост или ТКЗС където комунистически бригадири и пълномощници да диктуват или да нареждат затова се стегнете без да втиквате омраза и да ни нареждате паспорт ли ще връщаме или от булгарско гражданство щели да се отказваме просто го духайте така както го казваме и на бившите комунистическидоносници и шалварорезачи уж от турски произход на които естествено никой не е сигурен кой им е бащите им и които също като вас днес се правят на турци и подтикват омразата за да седнат по този начин та креслото депутатско или общинско..
    До колкото до мен наследник и собственик съм на 6.5 декара обработваема земя затова ще сте неуспешни да ме изгоните след като тази земя е моя а вие надали сте притежатели и обработватели на земя българска като се правите ксенофобски булгари..
    Да живее българо-турската дружба с неотстъпващия справедливия ни лидер който винаги е готов да протегне и ръка и да помогне на българи и гърци при нужда затова днес съвестните турци и умните българи в България подкрепят Ердоган. ..спомнете си как беше и в двете държави дори и в Гърция когато комунисти и социалисти бяха на власт дълги години вражда и омраза и икономическа нестабилност и внос-износ нямаше както е днес и трите държави губехме от болнавите мозаци жадни само за власт..Останете си със здраве и късмет и се хванете да бачкате а не да ни лаете напразно защото такива като мене не ебават такива индивиди като вас с болнави мозъци подтикващи омраза ЗАТОВА ДА ЖИВЕЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ СЪС БАЩА ТУРЦИЯ

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/9/16 02:16

    До 17.33 и 20.53 България не ничия частна собственост или ТКЗС където комунистически бригадири и пълномощници да диктуват или да нареждат затова се стегнете без да втиквате омраза и да ни нареждате паспорт ли ще връщаме или от булгарско гражданство щели да се отказваме просто го духайте така както го казваме и на бившите комунистическидоносници и шалварорезачи уж от турски произход на които естествено никой не е сигурен кой им е бащите им и които също като вас днес се правят на турци и подтикват омразата за да седнат по този начин та креслото депутатско или общинско..
    До колкото до мен наследник и собственик съм на 6.5 декара обработваема земя затова ще сте неуспешни да ме изгоните след като тази земя е моя а вие надали сте притежатели и обработватели на земя българска като се правите ксенофобски булгари..
    Да живее българо-турската дружба с неотстъпващия справедливия ни лидер който винаги е готов да протегне и ръка и да помогне на българи и гърци при нужда затова днес съвестните турци и умните българи в България подкрепят Ердоган. ..спомнете си как беше и в двете държави дори и в Гърция когато комунисти и социалисти бяха на власт дълги години вражда и омраза и икономическа нестабилност и внос-износ нямаше както е днес и трите държави губехме от болнавите мозаци жадни само за власт..Останете си със здраве и късмет и се хванете да бачкате а не да ни лаете напразно защото такива като мене не ебават такива индивиди като вас с болнави мозъци подтикващи омраза ЗАТОВА ДА ЖИВЕЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ СЪС БАЩА ТУРЦИЯ И ДЕЦА ГЪРЦИЯ

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен7/9/16 02:16

    До 17.33 и 20.53 България не ничия частна собственост или ТКЗС където комунистически бригадири и пълномощници да диктуват или да нареждат затова се стегнете без да втиквате омраза и да ни нареждате паспорт ли ще връщаме или от булгарско гражданство щели да се отказваме просто го духайте така както го казваме и на бившите комунистическидоносници и шалварорезачи уж от турски произход на които естествено никой не е сигурен кой им е бащите им и които също като вас днес се правят на турци и подтикват омразата за да седнат по този начин та креслото депутатско или общинско..
    До колкото до мен наследник и собственик съм на 6.5 декара обработваема земя затова ще сте неуспешни да ме изгоните след като тази земя е моя а вие надали сте притежатели и обработватели на земя българска като се правите ксенофобски булгари..
    Да живее българо-турската дружба с неотстъпващия справедливия ни лидер който винаги е готов да протегне и ръка и да помогне на българи и гърци при нужда затова днес съвестните турци и умните българи в България подкрепят Ердоган. ..спомнете си как беше и в двете държави дори и в Гърция когато комунисти и социалисти бяха на власт дълги години вражда и омраза и икономическа нестабилност и внос-износ нямаше както е днес и трите държави губехме от болнавите мозаци жадни само за власт..Останете си със здраве и късмет и се хванете да бачкате а не да ни лаете напразно защото такива като мене не ебават такива индивиди като вас с болнави мозъци подтикващи омраза ЗАТОВА ДА ЖИВЕЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ СЪС БАЩА ТУРЦИЯ И ДЕЦА ГЪРЦИЯ

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен7/9/16 11:22

    До 17.33: Първо не съм мизерник! Благодаря на Всевишния, /ако щеш го наричай Господ, ако щеш Аллах/ животът ми е уреден. Желая само здраве. Живи и здрави да са всички! Защо се палиш толкова? Ако един българин живее в Америка и каже, че е горд българин, трябва ли да си върне американския паспорт! Не, нали! Аааааааааааааааа, не така. За кучета може, а за прасета не! Палячо!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен7/9/16 11:23

    До 17.33: Първо не съм мизерник! Благодаря на Всевишния, /ако щеш го наричай Господ, ако щеш Аллах/ животът ми е уреден. Желая само здраве. Живи и здрави да са всички! Защо се палиш толкова? Ако един българин живее в Америка и каже, че е горд българин, трябва ли да си върне американския паспорт! Не, нали! Аааааааааааааааа, не така. За кучета може, а за прасета не! Палячо!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.