1 700 хектара засегната площи, нападнати от корояд и други вредители на територията на Южно-централното държавно предприятие - Смолян. Короядната маса е съсредоточена в девет териториални поделения, като в тях влизат всички стопанства на територията на област Кърджали, както и четири стопанства от област Смолян. Това са Златоград, Смолян, Смилян и Славейно, разясни зам.-директорът на ЮДЦП – Смолян инж.Ивайло Исаев, цитиран от радио „Дарик“. Във въпросните девет предприятия, засегнатите площи са в размер на 920 хектара, а останалите 780 хектара са на териториите на другите 26 стопанства. От заразените площи се предвижда да се добият 251 000 кубика дървесина. „Най-ефективната борба срещу вредителите, е изсичането и извозването на заразената дървесина извън горските територии, това е и приоритет за нас, максимално бързо да се случва този процес“, коментира още инж. Исаев. Другите мерки , които се предприемат, са поставяне на феромонови уловки и др.
В община Смолян има издадена заповед от кметът Николай Мелемов, собствениците на заразените площи да започнат санитарна сеч, като това да се случи в рамките на 30 дни, а заразената дървесина да се изнесе в кратки срокове.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/9/16 15:18

    Когато не се вземат превантивни мерки ще изсичате горите .Само в България се вземат мерки пост фактум.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/9/16 16:09

    Всички ръководители на горски стопанства на чиято територия е констатирано и е допуснато нападение на горите от короядите да бъдат дисциплинарно освободини поради некадърност,и неизпълнение на служебните си задължения .Но първо преди тях трябва да си замине ръководителя на г-Исаев поради липса на качества на ръководител и компетентност..Мерките според него са били изсичане на нападнатите дървете .Пита се защо са нападнати ,за да се изсичат Има някой интерес от не взимане навреме на мерки за да се изсичат горите .По тази логика на разсъждение на Исаев то в целия южен централен район няма да има гори те подлежат на пологовно сеч защото са нападнати поголовно .Родопите се обезлюдиха за 25години и сага заради тази сеч на горите ще се превърнат в голина , пустинажи непроходими дерета .Ще заприличат на анадолските ,и авганистанските кайряци .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/9/16 17:29

    Не, не, не! Природата си отмъщава за безогледното, безотговорното залесяване през миналия век.Логледнете, то залесяването, особено, с бор стигна до дворовете на хората.Бора унистожи всичко-дъб, хвойна, води, животни.Глупава политика.Нищо не става в боровата гора.А, вече за дървената мафия е рай.Сигурно много пожари са умишлени.Защо не върнаха на хората земята, която беше зелесена от горското стопанство?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/9/16 22:26

    Кемал горския от Джебел удари тотото,Хайде на далаверата с дървата,эаедно с РУЖДИТО

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/9/16 22:32

    Ердинч горския от Джебел как се отърва от Момчилград,с такова голямо нарушение

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.