Може ли да ви отнемат шофьорската книжка в чужбина, а вие да излъжете Пътна полиция в Кърджали, че сте я изгубили, и да получите нова?
Може, ако са ви я взели в Судан или в пределите на Ислямска държава, но не се правете на „по-умен“, ако сте сгафили в страна от Европейския съюз.
Това ви го казва джебелчанинът И. С. Ч., който се направил на тарикат пред КАТ „Пътна полиция“ и дори подписал документ, че изгубил свидетелството за правоуправление. Скрил е истината, че книжката му е била отнета в Германия за шофиране в нетрезво състояние.
И. Ч. посетил на 7 октомври 2014 година сектор „ПП-КАТ“ при ОДМВР – Кърджали, където заявил на служителката,  която приемала заявления за издаване на СУМПС, че е загубил свидетелството си за управление на МПС и желае да му бъде издадено ново такова. Тя  предоставила бланка на декларация по чл.160 от Закона за движението по пътищата, в която И. Ч.отразил обстоятелството, че е загубил СУМПС в Кърджали, кв.“Веселчани“, след което попълнил саморъчно и заявление за издаване на свидетелство за управление. Предоставил посочените документи на служителката, която ги въвела в деловодната система и съставила на И. Ч. акт, който той подписал без възражение. С оглед заявените от него обстоятелства и подаденото заявление, му било издадено ново свидетелство за управление на МПС с №282514335, със срок на валидност 20.10.2019г.
На 26 януари 2016 година в ОДМВР-Кърджали е постъпила преписка с изх.№КО 31 А-193/21.08.2015г. на Посолството на РБ в Република Германия, с която са изпратени 2бр. СУМПС, съответно на името на М.И.А. и И.С.Ч., отнети в Република Германия, поради извършени нарушения от притежателите им, като свидетелството за управление на Ч. е било отнето за управление на МПС в „нетрезво състояние“.
След извършена експертиза било доказано, че подписът в декларация по чл.160 от ЗДвП с дата 07.10.2014г. от И.С.Ч., е положен от И.С.Ч.
Съдът приема, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на чл.313, ал.1 от НК и следва да бъде признат за виновен и осъден за това, че на 07.10.2014г. в гр.Кърджали, пред орган на властта – Д.И.Д., служител в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Кърджали, потвърдил неистина в писмена декларация, която по силата на закон – чл.160, ал.1 от Закона за движението по пътищата се дава пред орган на властта за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства, а именно, че свидетелството за управление на МПС е изгубено, а не отнето.
Деянието е осъществено при пряк умисъл, като деецът е съзнавал, общественоопасния му характер, предвиждал е и е целял настъпването на вредните последици.
Предвид обстоятелството, че от престъплението не са настъпили материални щети, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до три години и глоба от 100 до 300 лв., както и с оглед чистото съдебно минало на дееца следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание "глоба". Съдът, след като съобрази обществената опасност на деянието, която отчита като завишена и предвид ниската обществена опасност на дееца, счита, че следва административно наказание да бъде наложено в минималния, предвиден в цитираната разпоредба /78а от НК/ размер, а именно 1 000 лева.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/9/16 10:38

    "Може ли да ви отнемат шофьорската книжка в чужбина, а вие да излъжете Пътна полиция в Кърджали, че сте я изгубили, и да получите нова?"...ДА, МОЖЕ КАКТО ВИЖДАМЕ....Въпросът тук е не може ли да се излъже, а защо полицията е толкова наивна, че позволява да бъде лъгана....Такава полиция е позор за нацията....ЗАЩО РОДНАТА НИ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ НЯМА МЕЖДУНАРОДНА ВРЪЗКА С КОЛЕГИТЕ СИ ОТ ДРУГИ СТРАНИ, ЗА ДА ПРОВЕРЯВА ЗА ДОСТОВЕРНОСТ ДУМИТЕ НА ИСКАЩИЯТ КНИЖКА....И ЗАЩО ОТ ТАМ НЕ ПРАЩАТ ИЗВЕСТИЕ ДО РОДНИЯ КАТ, ЧЕ НА ЕДИ КОЙ СИ МУ Е ОТНЕТА КНИЖКАТА ПОРАДИ НЯКАКВИ ПРИЧИНИ...КОЯ БРЪНКА ЛИПСВА, ЗА ДА СЕ СЛУЧВАТ ТАКИВА БЕЗОБРАЗИЯ?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте как мога да разбера дали имам забрана за германия

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.