Учебната година ще стартира с промени наложени от новия закон за предучилищното и училищното образование, съобщиха пред 24rodopi.com от Регионалното управление на образованието (РУО). Да, не е грешка – вече няма РИО, а РУО. И куп новости в образованието!
Регионалният инспекторат по образованието (РИО) в Кърджали вече не съществува. Гроздан Колев е началник на новото формирование „Регионално управление на образованието" (РУО).
Влезлият в сила от 1 август нов закон изгражда и нова нормативна база, която е по-отворена към обществото като участник в процесите на образованието, допълват експертите.
На всички училища в региона е възложено формирането на Обществен съвет, в него ще има представители на общинските администрации по места, представители на родителите, а за държавните училища и представители посочени от министерството на образованието. Целта на обществените съвети е да осигурят по-голяма обективност в процесите на образованието, като първа задача ще им бъде да подготвят бюджета за следващата календарна година, а именно 2017-та. По този начин се цели да бъдат определени приоритетите при разходване на бюджетните средства.
Друга новост е, че всяко училище ще трябва да изработи и собствена стратегия за четиригодишно развитие с приложен план за действия и финансиране на учебното заведение. В изработването на стратегията участие ще вземат педагогическите съвети и обществените съвети към училищата, за директорите ще остане организационната и изпълнителна функция по изпълнение на приетите стратегии.
Новият закон налага и нов график за учебното време на децата от 1 до 4 клас, които ще учат до 31 май 2017 г., допълниха пред 24rodopi.com експертите.
Четвъртокласниците ще се завършват с национално външно оценяване по 4 предмета като математиката е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки.
В 7 клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва с 3 национални външни оценявания – по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите в 7 клас ще е с точки и всеки ученик ще намери своето място в различен тип гимназия – профилирана или професионална.
Държавните зрелостни изпити ще са на 19 и 22 май 2017 г. Раздаването на дипломите за средно образование ще е в определен срок - до 22 юни 2017 г.
Нов учебен план през 2016-2017 г. влиза само за 1 и за 5 клас и обучението е по нови учебни програми. Всички учители по всички предмети и във всички класове разработват годишно тематично разпределение, което се утвърждава от директора
В 1 и в 5 клас ще се работи по действащите до момента учебници. Нов учебник ще има само по история и цивилизации в 5 клас, който се подготвя в момента от шест издателства и до 15 септември ще бъде на чиновете на учениците, това е обещание на министерството на образованието.
През учебната 2016/2017 година влиза в сила новата Наредба за организацията на дейностите в училищното образование. Според нея педагогическият съвет трябва да проведе заседание, на което да има избор на учебните планове за всяка паралелка в 1 и 5 клас и да се създаде организация за целодневно обучение на учениците от 1 до 7 клас. Съветът приема учебните планове и за тези класове, които постъпват в първия от степента и се обучават по старите учебни планове – това са 8I клас с прием след 7 в профилирани и професионални паралелки, 9 клас с прием след основно образование в профилирани, непрофилирани и професионални паралелки.
Педагогическият съвет на приемащото училище (при прием на ученици след завършен 7 клас) избира и двата учебни предмета, които ще са балообразуващи, поясниха експертите пред 24rodopi.com. Оценките по тези предмети ще се преобразуват в точки и ще се прибавят към точките от националните външни оценявания по български език и литература и по математика, за да се образува балът на седмокласниците.
Абсолютна новост през новата учебна година е създаването на професионално портфолио от всеки учител. В портфолиото ще се отразява образователна квалификационна степен, професионална квалификация, допълнителна специализация, постиженията и успехите на учениците и личните успехи. Започва и задължителната вътрешно училищна и извънучилищна квалификация.
В сила влиза и Наредбата за приобщаващо образование, която е насочена към подкрепа на всеки ученик – от този със специални образователни потребности към надарените ученици и изоставащите ученици. В нея са изписани нови санкции за учениците.
От тази учебна година влиза обучението по гражданското, здравното, екологичното, интеркултурното образование с всички изписани в наредбата теми за часа на класа. Всяко училище трябва да си разработи свой етичен кодекс. Класният ръководител ще изготвя план за часа на класа с темите, съответстващи на възрастта и подготовката на учениците.
Ще започне и изграждането на система за училищна ритуализация и възможност за училищно самоуправление.
За 7 клас предстои компенсиране на пропуснатия материал по история, раздел Средновековие, география, раздел континента Европа, биология, раздел гръбначни животни по един от предложените 3 варианта: чрез часове в ЗИП, чрез часове в СИП или чрез преструктуриране на учебното съдържание.
Друга наредба, която също ще действа от 15 септември т.г., е Наредбата за информацията и документите, която въвежда нов дневник за подкрепа на личностното развитие.
В най- скоро време към министерството на образованието ще бъде сформиран и Инспекторат, който ще има изцяло контролиращи функции, а така също и неограничени правомощия. Инспекторатът ще бъде самостоятелно звено и ще може да извършва необявени и внезапни проверки в училищата в цялата страна, разкриват образователните спецове.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.