Близо 7000 пациенти са минали през отделението за инвазивна кардиология в Кърджали
Близо 7000 пациенти са преминали през отделението за инвазивна кардиология на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски” от неговото създаване до сега, съобщават от здравното заведение.
Тук попадат болни от Кърджалийска, Смолянска и Хасковска области. Само за миналата година са спасени 200 пациенти с остър инфаркт на миокарда. На 500 са поставени стентове. Общо 900 са постъпилите за лечение, посочва един от създателите на отделението доц.д-р Кирил Карамфилов.
Първите стъпки се правят на 1 март 2009 г. съвместно с проф.Джорлова. Доц.д-р Карамфилов споделя, че успехите се дължат на доброто стиковане с ОАИЛ и вътрешните отделения на болницата. Тя осигурява и добри консумативи,което не е маловажно. Работят добре и с Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали.В линейките има телемедецинско устройство. В отделението по инвазивна кардиология получават веднага информация за състоянието на пациента. Немаловажна обаче е и добрата ориентация на екипите. Според доц.Карамфилов те доста добре се ориентират клинично.
Доц. Карамфилов коментира в кратка почивка „между два инфаркта”. Спасил е пациент на 49 години, който идва на събор в Кърджалийско и вместо това попада в инвазивното отделение. Пациентът не е имал преди оплаквания.
„В България има остра нужда от създаването на регистър за сърдечно болните. Ние сме една от малкото страни в Европа без такъв регистър“, споделя доц.Карамфилов. Той посочва, че дори на Балканите имаме по-висока честота на инфарктите на миокарда. В сравнение със Сърбия, Румъния, Македония при нас броят е с над 50% по висок. Според кардиолога това се дължи на лош генетичен фонд и лоша здравна култура. Обикновено се разчита на просвета, чрез телевизия, радио и интернет, но често извън обхват остават възрастните хора. Те не получават достатъчна информация за генериците, профелактичните прегледи, правилното хранене.
Проблем е и профилактиката, която е в ръцете на общопрактикуващите лекари. Липсва сериозна логистика. Добрата новина е, че напоследък все повече хора правят профилактични прегледи. Такива поръчват за служителите си и фирми. Според доц. Карамфилов трябва да има санкции за тези които не правят профилактични прегледи. При мъжете според него това трябва да става редовно след 55 години при липса на оплаквания. За хора с рискови фактори като високо кръвно или висока кръвна захар те трябва да започнат веднага след появата им.
Кардиологът е категоричен, че един от факторите за сърдечно-съдовите заболявания е тютюнопушенето, което е безспорно доказано. Алкохолът в малки дози и по- конкретно, червеното вино в умерени количества са полезни.
„Категоричен съм, че трябва да съществува диспансеризация на сърдечно болните. Не бива за това,че имаше лошо изпълнение в системата тя да се премахва“, казва лекарят.
Доц.д-р Кирил Карамфилов е завършил медицина в Медицинският университет в София с пълно отличие. Удостоен е със „Златен Хипократ”. Взема специалност по вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология. В момента работи в клиниката по кардиология на Александровска болница. Преди това е бил в екипите на УМБАЛ „Света Екатерина” и „Токуда”. Доц.д-р Карамфилов има над 50 публикации, пет от които в списание с импакт фактор. Изнася лекции на над 20 научни форума. Печели наградата за най добър постер на 13-ия Национален конгрес по кардиология. Член е на УС на Дружеството на кардиолозите в България. Национален координатор на програмата „Стент за живот”.
Георги Кулов

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Рани лист14/9/16 08:33

    Жив и здрав да е.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/9/16 09:15

    ТОЙ Е НЕ САМО ЛЕКАР,НО И ЧОВЕК! ДАЙ БОЖЕ ПОВЕЧЕ ТАКИВА!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/9/16 11:19

    Браво,аплодирам!Дълги години да практикува професита си!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.