Бизим Мехмед (Нашият Мехмед), Дисидентът от Скалище, Наказаният от ДПС, Учителят…
Това е Мехмед Ходжа, един от заместниците на Лютви Местан в „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ). Така е наричан от хората в Кърджалийско. Безспорно е попадението в ДОСТ. Дори в ДПС трудно ще намерите активисти, които да винят Мехмед Ходжа в прегрешение спрямо бившите си съпартийци или земляците си.
Преди години беше най-харесваният от местни медии политик. После - забравен.
Бивш областен лидер на ДПС. Човекът, който изведе близо 100 делегати от залата в НДК по време на национална конференция. Последва дългият период на наказанието.
Както вече 24rodopi.com, пътят на оцеляването му мина през гурбета в Израел, живот в Турция…
Мехмед Ходжа рядко говори пред журналисти вече. Представяме ви част от интервюто, което той е дал пред Фрог нюз. Заглавието е на 24rodopi.com
- Г-н Ходжа, вие бяхте член на ДПС, но първи излязохте от партията преди повече от 20 години. Сега отново се впускате в политиката и то в новия проект на Лютви Местан-ДОСТ. Защо го правите?
- За тези 26 години в България почти не се случи нещо, с което да се похвалим пред цивилизования европейски свят. Промените, свързани с прехода към демокрацията останаха само на хартия. Не се реализира нищо съществено. Основното е, че се създаде една олигархия. Знаете на какво дередже е правосъдието ни . Истината е, че не се реализира този преход, за който хората мечтаеха. Със създаването на новата организация ми се иска да направим неща, от които обществото ни има нужда.
- След разочарованието си от ДПС защо повярвахте на Лютви Местан?
- Аз вярвам само на себе си. Нямам идоли. Вярвам на собствените си идеи. Ще се опитаме в новата организация да реализирам своите идеи от 90-те години. Всъщност никога не съм имал усещането, че съм първия дисидент в ДПС, както ме наричат. Аз съм човек от народа. Независимо кой е срещу мен и кой ми е лидер, аз винаги изразявам собственото си мнение, съобразено с нуждите на обществото, а не на лидера.
- Колко време реално сте извън политиката?
- Близо 25 години.
- Искаше ли ви се през това време да кажете нещо на политиците ни?
- Не, защото не се считам за особен политик, нямам такова самочувствие. Тези, които като мен са учили философия са особени хора с това, че поставят всичко на съмнение. Виждате, че България е на последно място в Европа в много отношения. Неприятно ми е, че така ще е за дълго време.
- А защо все сме на опашката?
- Има една приказка за Настрадин Ходжа. Влиза един крадец в дома му и взима каквото намери. Започва съдебен процес, а съдията започва да го пита защо си е оставил вратата и прозореца отворени. Потърпевшият се възмутил: Добре де, крадецът няма ли никаква вина за това? Та ние, които гласуваме за „политиците”, нямаме ли вина?! Носим ли отговорност за нашият избор?! Истината е, че нямаме правилна позиция. Гледаме само собствения си интерес. Характерното за българина е това, че е абсолютен индивидуалист. Егоизмът пък ни е огромен. И това дава своето отражение за положението, в което се намираме. Виновни сме си само ние, за това, че сме на този хал.
- Коя е ахилесовата пета на обществото ни?
- Корупцията и безнаказаността. Корупцията е станала съвсем законна. Ако не си корумпиран не си нормален гражданин. В политическата история на света има политици, които няма да бъдат забравени и ще гледаме на тях като на светци. С изключение на тези малко случаи, те са абсолютно корумпирани. Те са политици не за народа, а за себе си. Никой не може да ги накаже, да им потърси сметка. Вижте само как в една община от 5000 жители кметът се вози на служебна кола, която е купена за 150 000 лeна. Уж за по-голяма сигурност. Това са пари на народа. Корупцията в България е начин на живот. Ако не си корумпиран, значи не си човек. За да си в час, трябва да си корумпиран.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/9/16 09:36

    Изключително честен човек! България щеше да е по-добра, ако преди 20 години възродителката Мукаддес Налбант не беше се вклинила в ПДП по поръчка на Доган!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/9/16 09:59

    Познавам Мехмед Ходжа отпреди беше първия който поиска статут на национално малцинство за турците в България на прав път си Мехмед аби

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/9/16 10:55

    Честен и почтен човек!Адмирации за него, макар да съм от ДПС!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/9/16 11:01

    KOSUKAVAKLILAR/КРУМОВГРАДЧАНИ/ SENLENDIR

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/9/16 14:44

    Poredniyat politiceski trup

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/9/16 14:59

    Búyúk Ónder 90,li yillari Demokrasisinin Asil ve Óz Siyaset Adami,Kircaalinin guruguru Kocamannnn Adam gibi adam Túm Kircaali Túm Bg Vatandaslari seninle Guruur Duyuyor Yolunuz her dayima açik olsuuuun Sayin Hocaaaaaammmm.sana Vatandasdan Sevgi ve Saygilar.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/9/16 16:28

    Мехмед Ходжа никога не е бил дисидент и никога не е наказван
    от ДПС.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/9/16 16:39

    BILGARIA i nasheto bideshto razvitie ima nujda ot takiva hora.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/9/16 18:53

    toy e coveka cestnia spravedliviya nepokypnia deto si niama nisto osven edna kisticka v seloto napret gospodin xodja allax da e s tebe tesko ste ti e da se boris s tia kratsi deto ograbixa sobstvenia si elektorat

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/9/16 22:17

    Един неопетнен , честен човек.Спомням си беще председател на комисията по човешки права в Парламента.Гордеех се с него че е наш народен представител. После всички го забравиха . Всички знаят колко е честен, почтен и справедлие е той.Но страха лозе пази.Никой не си направи труда да попита "великия"Защо така? Пожелавам светло политическо бьдеще на Ходжа.Хората ще му гласуват нужното доверие той отново да бьде в Парламента.Успех и попьтен вятьр!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/9/16 23:18

    До 18.53 а ве ей дранкулко твоя Мехмед ходжа е тръгнал баш с когото никога не бихме тръгнали ние съвестните турци то така е джанъм АЛЛАХ от небето изпрати на агента Павел местаня милионите и названието му като агент и фишове с които глобяваше турците печатани в печатница горе на 100 метра от луната

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен9/9/16 23:18

    До 18.53 а ве ей дранкулко твоя Мехмед ходжа е тръгнал баш с когото никога не бихме тръгнали ние съвестните турци то така е джанъм АЛЛАХ от небето изпрати на агента Павел местаня милионите и названието му като агент и фишове с които глобяваше турците печатани в печатница горе на 100 метра от луната

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен9/9/16 23:21

    До 22.17 да може би прав си един неопетнен човек може би и девствен който никога не бил до агента Павел и не го е опознал и затова днес е с него за светско пътишествие

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен9/9/16 23:22

    До 22.17 да може би прав си един неопетнен човек може би и девствен който никога не бил до агента Павел и не го е опознал и затова днес е с него за светско пътишествие

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен10/9/16 07:30

    A pomnıshli kogato vikashe,ce nay istiskata partiq e DPS i v nikakıv slucay da ne q smenim s partiyi na izmislenite tezi?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.