www.24rodopi.com

Неджми Али е новият координатор на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент

сряда, септември 140 коментара

С откриването на новия парламентарен сезон евродепутатът от Алианса на либералите и демократите а Европа Неджми Али бе избран за координатор на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. В качеството си на координатор Неджми Али ще е основният представител на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол в ЕП и заедно с другите координатори (представящи останалите политически групи) ще има множество технически правомощия сред които са определянето на докладчиците по различните доклади, назначаването на докладчиците в сянка и ще отговаря за мобилизирането на групата на АЛДЕ в ЕП при гласувания.
Комисията за бюджетен контрол има за цел да гарантира законосъобразността, точността и финансовата стабилност на бюджетните операции и системите за финансов контрол, както и доброто финансово управление на европейския бюджет (икономичност, ефикасност и ефективност). Комисията по бюджетен контрол в ЕП допринася също и за гарантиране на ефективното разходване на средствата на Съюза с цел опазване на интересите на европейския данъкоплатец, като прилага Договора от Лисабон и засилва от своя страна механизмите за контрол, ориентирани към резултатите, постигнати от европейските програми.
Един от основните елементи от работата на Комисията по бюджетен контрол в постигането на горното е т.н. процедура по освобождаване от отговорност, в рамките на която депутатите проверяват какви средства са похарчени от Европейската комисия и другите институции и агенции на ЕС. Тази процедура в годините се превърна в много важен инструмент, с който се оценява как са изразходвани обществените средства и как са изпълнявани проектите на ЕС.
Освобождаването от отговорност се предоставя от ЕП по препоръка на Съвета. Преди да вземе решение, Парламентът проверява финансовите отчети и Годишният доклад за оценка, изготвен от Европейската Комисия, както и Годишния доклад на Европейската сметна палата за това как бюджетът е бил усвоен. В рамките на процедурата по освобождаване от отговорност, съответните комисари отговарят на писмени въпроси на Комисията по бюджетен контрол в се явяват в тази комисия за участие в дискусия.
Европейският парламент по време на пленарни сесии гласува поотделно за освобождаване от отговорност на всяка институция на ЕС, която има своя собствена независима част от бюджета на ЕС. Освен това Европейският парламент гласува поотделно за освобождаване от отговорност на агенциите, съвместните предприятия и Европейския фонд за развитие.
24rodopi.com

Изпрати :

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи