„Общоприето е, че хлябът мухлясва в синьо-зелено оцветяване. Така е сега, така е било и преди години, когато хляб се е месел един път седмично и не се е развалял. Тогава втасването е ставало бавно. Сега процесите на набухване и зреене са заместени с някакви подобрители. С това си обяснявам и куриоза, на който се натъкнах: Последният хляб, който си купих в Кърджали мухляса много странно в оранжево-розови оттенъци“, се казва в писмо на кърджалиец до 24rodopi.com.


24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/9/16 14:25

    Прост Народ Слаба Държава ! Къде ще търсим институция!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/9/16 14:30

    Това мухлясване на хляба в такива цветове е не само в Кърджали. Причината е , че това което ядем не е хляб а някакво подобие на хляб!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/9/16 14:50

    Na RAI benkovski muhliasva na pembe

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/9/16 17:21

    Защото зърното, от което го правят, има болест....брашнеста мана, кафява ръжда, жълта ръжда, септориоза (ран листен пригор), мрежести, при определени условия - фузариум по класа...да не говорим за паразитите и болестите, които нпадат зърното в складовите бази....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/9/16 17:25

    Това синьо-зеленото е хлебен мухъл(Penicillium), биологичен род от царство гъби, представителите на който се развиват като мека синьо-зелена повърхност върху влажен хляб....Хлябът също боледува и много от нас са се сблъсквали с този проблем, без да го осъзнаят. Със сигурност ви се е случвало следното: купувате хляб, който изглежда перфектен, а на сутринта забелязвате, че по него има мухъл.

    Естествено, веднага решавате, че просто не сте го забелязали, докато сте пазарували. Тогава гледате срока на годност и виждате, че не е изтекъл. Причината е в болестта на хляба, а по-точно на брашното.

    То боледува от мицели, които се превръщат в плесен. Миниатюрните спори синтезират микотоксини и ако ядете такъв хляб, все едно поглъщате истинска отрова. Понякога потребителите отрязват поразеното парче и мислят, че са решили проблема.

    Това обаче е заблуда, тъй като вредните организми проникват много надълбоко в хляба и понякога дори не се забелязват с просто око. Самунът няма да бъде спасен и от обгаряне във фурната, защото изгаря само повърхностният слой на мухъла.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/9/16 17:28

    Най-опасна е картофената болест на хляба. Тя се предизвиква от така наречения картофен щам. При заразяване с него за един-два дни вътрешността на хляба се превръща в бяла лепкава маса. Това е истинска отрова и не бива да се яде.....на село такъв хляб, чиято среда като я пипнете ви лепне на пръстите, хората не дават дори на животните...а често такъв хляб има по магазините...ако пръстите ви лепнат след като пипнете средата на филийката, хвърлете целия хляб....отровен е

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/9/16 21:40

    В Бенковски несамо хляба на рай А и закуските на рай се правят от заразено брашно с картофена болест. Къде е агенцията. По храните защо не им проверят склада където държат брашното на едно место се съхранява и фуража им и амониеват и мъртвите плъхове и кучетата им са вътре там се раждат итам умират

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/9/16 19:08

    Мъжки хляб не остана. Гейовски е на мода.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.