Областният управител Илия Илиев участва в проведеното в Хисаря заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Южен централен район /ЮЦР/, ръководено от Здравко Димитров, областен управител на Пловдив. На него присъстваха представители на министерства, областните управители на областите от Южен централен район, кметове и представители на общините, синдикални и браншови организации, висши учебни заведения и НПО.
РСР определи свои представители в състава на Комитета за координация на прилагането на подхода Водено от общността местно развитие. Това са Красимир Даскалов, кмет на община Девин /за представител/ и Емил Караиванов, кмет на община Асеновград, и Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово /за негови заместници/.
По време на заседанието Недялко Славов, областен управител на Смолян, запозна присъстващите с проблем, касаещ финансирането на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Съветът от своя страна взе решение да информира компетентните органи за проблема, а представителят в Комитета за наблюдение на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. да изложи проблема на заседание на Комитета.
Даниела Опълченска, секретар на РСР на ЮЦР, и началник отдел „СПКРР-ЮЦР“ в МРРБ, представи кратка информация за състоянието и тенденциите в демографското развитие на общините от Южен централен район.
Д-р Емилия Войнова – директор на дирекция „Стратегическо планиране и демографска политика“ в Министерство на труда и социалната политика изнесе актуални данни за демографските процеси. Д-р Татяна Ангелова – представител на Български съюз по балнеология и Спа туризъм информира за наличните ресурси и възможности за пълноценно използване на минералните води в района.
Инж. Величко Величков, изпълнителен директор на сдружение „Българска асоциация по подземните води“, запозна участниците с наличието и използването на минералните води в община Минерални бани. Кметове от ЮЦР, на чиято територия има находища на минерални води, представиха проблемите при оползотворяването им.
На заседанието Рангел Райчев, представител на Регионално управление на образованието – Пловдив, запозна присъстващите със задълженията на областните и общинските органи на управление и взаимодействието им с институциите в системата на предучилищното и училищното образование съгласно новия Закон за предучилищно и училищно образование, в сила от 01.08.2016 г.
Старши комисар Александър Джартов от ГД «Пожарна безопасност и защита на населението» към МВР съвет представи задълженията на областните и общински администрации, съгласно Закона за защита при бедствия, в сила от 22.06.2016 г.
Проф. Веселина Троева, изпълнителен директор на „Национален център за териториално развитие“, информира присъстващите за изготвения проект на Наредба за условията, реда и сроковете за изготвяне, съгласуване, приемане, актуализиране и изпълнение на концепцията и схемите за пространствено развитие по чл.7 б-г от Закона за регионално развитие. Бе обсъдено постъпилото предложение от сдружение „Форум гражданско участие“ за по-ефективно участие на Регионалните съвети за развитие в процеса на регионална координация и наблюдение на изпълнението на програмите, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз. Регионалния съвет за развитие на Южен централен район обсъди и прие проект на Годишна индикативна програма за дейността си през 2017 г.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.