Европейски отбранителен съюз в рамките на НАТО ще подобри защитата и сигурността на територията на ЕС. За целта е необходимо страните в Съюза да заделят поне 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана. Такова виждане представи евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али при разглеждане на становище на Комисията по бюджети на Европейския парламент до Комисията по външна политика по изграждането на Европейски отбранителен съюз. Докладчикът от АЛДЕ бе именно българският евродепутат.
„Държавите-членки на ЕС изразходват 1.4% от общия си Брутен вътрешен продукт (БВП) за отбранителни цели, или около 200 млрд. евро годишно, но резултатите не са впечатляващи. Тези разходи са недостатъчни и разпределението на ресурсите не е задоволително. Липсата на Европейски отбранителни способности ограничава възможностите на Съюза да поддържа стабилност извън своите границите. Решение на проблемите е по-тясното сътрудничество между държавите-членки с цел интегриране на отбранителните им способности.
Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в рамките на Съюза следва да бъде променена. За да бъдат поддържани боеспособни въоръжени сили при съществуващата среда за сигурност, държавите-членки трябва да заделят не по-малко от 2% от БВП. По този начин би се осигурил достатъчен ресурс, както за личния състав, така и за текуща издръжка, което е предпоставка за провеждането на пълноценна бойна подготовка”, аргументира се Неджми Али.
Според него, годишните разходи за ново въоръжение и техника, както и разходите за научни изследвания и развитие, не трябва да бъдат по-малко от 20% от общия размер на разходите за отбрана. Отговорностите и бюджета на Европейската агенция за отбрана трябва да бъдат заложени по съответния начин.
По думите му, ефективното използване на средствата и по-балансираното разпределение на разходите и отговорностите при изграждане на необходимите способности е от жизненоважно значение за създаването и поддържането на отбранителната мощ.
„Много важно условие е поддържането на стабилна Отбранителна промишленост в рамките на Европейския съюз. Една по-добре интегрирана, устойчива, иновативна и конкурентоспособна Европейска отбранителна технологична и индустриална база ще допринесе и за създаването на работни места, растеж и иновации в ЕС.
Създаването на Европейски отбранителен съюз, в рамките на НАТО като крайъгълен камък на европейската архитектура за сигурност, ще даде възможност да се подобри защитата на територията на ЕС. Една такава структура би осигурила възможност на Съюза да действа автономно, при необходимост от провеждане на операции в чужбина с цел стабилизиране на зоните в близко съседство”, посочи българският евродепутат.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.