Турция продължава издирването на опасни гюленисти, за някои от които има съмнение, че са успели да минат българо-турската граница, разкриха пред 24rodopi.com турски журналисти.
Не е изключено в България да се намира дори „дясната ръка“ на Фетхуллах Гюлен - Адил Йоксюз, посочен от духовника за „командир на Военно-въздушните сили на Турция“.
Както 24rodopi.com писа в началото на октомври, един от най-важните хора на сочения за организатор на опита за преврат в Турция Фетхуллах Гюлен – Адил Йоксюз, вероятно се укрива в България. Версията публикуваха турски медии, които проследиха акция на жандармерията във ферма до границата с България, където се предполагаше, че се укрива Йоксюз. Полицията разпространи снимки от леговището на един от най-издирваните турци, но той беше напуснал района.
Беглецът разполага с особено важна информация за подготовката на неуспешния метеж. "Имамът на Военно-въздушните сили“ знаел в детайли как ще протече въздушната операция в нощта на 15 срещу 16 юли.
Човекът на Гюлен бил арестуван на 17 юли, но после бил освободен, след което напуснал Анкара. След признанията и разкритията на други арестувани, Йоксюз бил обявен повторно за издирване. Наричан е "дясната ръка на Гюлен".
Заемащият ръководна длъжност в организацията ФЕТО Адил Йоксюз се укривал в селска къща край селцето Чешмекьой, вилает Къркларели, на около 10 км от българо-турската граница. Бил приютен от фермери, които получавали финансиране от FETO и сега трябвало да се „отблагодарят“, като скрият важния активист на организацията, докато трафиканти го изведат извън граница.
Правосъдният министър Бекир Боздаг обаче съобщи пред журналисти, че най-вероятно Йоксюз все още е в пределите на Турция.
„Пътят на много бягащи гюленисти в Западна Европа минава през България. Някои от тях бяха върнати, последният случай е със седемте върнати на 15 октомври, което пък е лоша новина за тези, които тепърва ще се опитват да избягат в България“, допълват турските журналисти.
Те отбелязаха, че турското външно министерство е разпространило 5 списъка с издирвани терористи от PKK, „Ислямска държава“, FETO. „Най-опасните лица се издирват с червена бюлетина, като за всеки от тях е обявена парична награда - до 4 милиона турски лири (около 2,5 милиона лева – б. р. на 24rodopi.com). Такава е наградата за Адил Йоксюз, както и за шефа му Гюлен. За тези, които са в сивия списък - с най-ниска степен на опасност, се дават 300 000 лири (около 180 000 лева)“, разкриват журналистите.
В огласения от вътрешното министерство списък с най-издирваните хора, подозирани за тесни връзки с Фетхуллах Гюлен, са поставени още 36 души, за залавянето на които са определени парични награди.
В „червената категория“ на заподозрените за връзки с FETO са поставени други седем души, съобщава „Хюриет“. 
Освен „червен“ списък, министерството е разпространило още 4 – син, зелен, оранжев, и сив.
Според турски журналисти, за гюленистите България става нежелана територия след серията върнати в Турция лица, заподозрени за връзки с организацията FETO и неуспешния метеж. За последно в 5.00 часа на 15 октомври нашите власти предадоха на турските на ГКПП „Капъ куле“ 7 души. Един от тях вече е на свобода.
„За седмината мъже шум се вдига и се сипят обвинения само в България, в Турция няма никаква реакция. Ако на 12-ти октомври, когато камионът влиза от ГКПП „Капъ куле“ на „Капитан Андреево“, тези 7 лица бяха слезли от камиона и обяснили, че са сочени за терористи неоснователно и ги чакат изтезания в Турция и бяха поискали убежище, бъдете сигурни, че тяхната съдба щеше да е друга. Те са влезли нелегално, пропътували са през цялата територия, вероятно са спирали и слизали, но не за връзка с властите, а за нужди. В петък – 14 октомври, са направили втори опит да минат нелегално. Така стигат до Гюргево. Румънците ни ги връщат, въпреки, че са подписали същите международни актове, по които могат да им уважат искането за убежище, но не го правят“, това пък коментира в дискусия по радио „Дарик“ Илхан Андай от 24rodopi.com. Заради разминаванията в твърденията – МВР обяви, че седемте турци не са поискали политическо убежище, а роднините на някои от тях казват обратно, журналистът посочи, че истината може да се установи с вътрешна проверка на министерството в Гранична полиция. В дебата участваха адвокатите Красимир Кънев от Български хелзинкски комитет, адвокатът Михаил Екимджиев и журналистът от закрития вестник „Заман“ Мехмед Юмер.
„Нарушени ли са човешките права на седмината гюленисти, които България върна на Турция? Няма категоричен отговор „Да“ или „Не“, защото информацията е оскъдна. Операцията е тайна, а ние разполагаме само с премерените изказвания на двама началници на Гранична полиция и на някои от роднините на върнатите. България не е виновна, ако има виновни, то трябва да се посочат имената на служителите, които са превишили правата си. Това може да се установи с вътрешна проверка“, посочи Андай. Адвокатът Екимджиев смята, че трябва да се намеси прокуратурата.
„Нарушени ли са човешките им права? 50:50 заради оскъдната информация. Нарушават ли се правата на бежанците от Сирия по южната ни граница, които са бити и връзвани със свински опашки - на 100 процента са нарушени. Разбира се, аз вярвам, че тези 7 души в най-скоро време ще бъдат под един покрив с най-близките си.
Не мога обаче да игнорирам себе си, а моят избор е да живея и в следващите години в България и искам тя да е спокойна, да гарантира сигурността на всеки един неин гражданин. А най-голямата заплаха за националната сигурност се казва мигрантска вълна“, коментира още журналистът.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/10/16 10:13

    А защо трябва да се занимаваме с турските проблеми, нямаме ли си достатъчно тук? С едни улични кучета не моем се оправим, гюленисти ще ловим

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/10/16 11:40

    Гюленистите си имат пансиони в Кърджали в Пловдив и други големи градове там да ги търсят.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/10/16 13:57

    Не си слагайте таралеж в гащите

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/10/16 19:19

    И как точно да става предаването?Тука ли да пуснем информацията?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/10/16 19:35

    В район Фотиново също има гюленисти, изу4иха децата си безплатно в неговите у4илища. Питайте 4ий деца са всеки ще ви каже.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/10/16 19:37

    V Starovo ima sashto Gulenist ako mu kaja imeto ste mi dadete li kinti??? Pitayte vseki ste vi kaje!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.