Гюнер ШЮКРИ

Семейство Саффет и Мюмине Герчек от Бурса направиха дарение на общинския музей в Ардино. Те предоставиха ценна семейна реликва – красив дървен сандък за чеиз.
„Заедно с гости от Турция посетихме музея в Ардино и останахме приятно изненадани от разнообразието от старинни предмети, от бита и културата на местните хора. Спонтанно възникна идеята и ние да имаме принос за обогатяването му. Грижливо пазеният сандък е на покойната ми майка Мерием от близкото село Латинка. Тя е донесла раклата заедно с чеиза си, когато се омъжва за баща ми Мюмюн в далечната 1918 година. Досега беше пазена като семейната реликва. Вече сме на преклонна възраст и решихме да го дарим на общинския музей, за да могат и идните поколения да видят и усетят традициите на своите деди", заяви 84-годишният Саффет Герчек.
От името на кмета на община Ардино Ресми Мурад уредникът на общинския музей Танер Чобанов връчи на семейство Герчек свидетелство за дарение с благодарност.
Саффет Герчек е роден през 1932 г. в многодетно семейство в Латинка. На 22 години се жени. Има три дъщери, един син и 13 внуци и правнуци. Шест години е бил начален учител в турското начално училище в родното си село. Бай Саффет е един от първите жители на Латинка, които мигрират в град Ардино в началото на 60-те години  на изминалия век. Дълги години е работил и като счетоводител в ТКЗС-то и АПК-то в Ардино. През 1989 г. принудително се изселва в Бурса. 

24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/10/16 16:55

    Ах това красиво село Латинка! За голямо съжаление вече е безлюдно!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/10/16 18:48

    Браво за жеста, благородни хора!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/10/16 16:28

    Всичко е супер и жеста и хората, само дето журналиста се поизложи накрая , точно през 1989 НИКОЙ не е принуждаван за нищо, недейте писа глупости поне , тези ,които заминаваха , отиваха абсолютно доброволно. Поне докато сме живи недейте лъга в очите ни....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.