Нов сорт пуйки вече са хит по селата в Кърджалийско. Стопани масово купуват за отглеждане гигантите, които достигат десетки килограми.
„Не искат особени грижи. Пасат по около 2-3 часа на ден и им е напълно достатъчно. Храним ги и с жито, и с царевица. Много по-големи са от нашите пуйки, като от мъжки екземпляр се добива до 18 килограма чисто месо. Женските достигат до десетина килограма”, разказаха пред 24rodopi.com възрастни животновъди. По думите им родните пуйки са далеч по-дребни, а месото, което дават е максимум 5-6 килограма.
Породата е американска, а родопчани ги купуват за по 10 лева бройката от пазара в Димитровград. В рамките на едно лято пък пилетата вече достигат внушителни размери. Част от месото отива в буркани, а възрастните птици стопаните продават за около 70-80 лева на пазара.
„Отказвам се от козите и ще гледам единствено пуйки. Разходът и усилията са по-малки, месото-много и отлично на вкус”, заяви стопанин от Кирковско.
24rodopi.com
Егахти воловете.Голям виц....
ОтговорИзтриванеДа не чуят политиците ни, че ще измислят как да ни вземат процент от месото на големите пуйки на селяните
ОтговорИзтриванеmesoto im i e pomiya
ОтговорИзтриванеТова си е чисто ГМО.Бъдете сигурни,и не си вкарвайте "автогол".От нашите животни,и селско стопанска продукция, по добри няма.Не забравяте,ние живеем на благословена земя.Всичко което се произведе във България,е истинско и много качествено и вкусно.Не залагайте на количество.После ще има да викате "Косата ми окапа,никнат ми гърди,и тялото ми яко почна да смърди".
ОтговорИзтриванеаз също се занимавам с пуйки и мога да кажа че местната новозагорска пуйка дава същите резултати миналото лято заколих 17 килограмов пуяк но може да качи още няколко килограма зависи но за качеството на месото да не говорим нашенското е много пъти по вкусно да не говорим за тези бройлери със 2 пъти по тежки кости кокали ще научите.
ОтговорИзтриване