Видими промени има през последната година в кирковското село Фотиново.Централният парк беше обновен. Oкастрени са дърветата, обособени са зони за активен отдих. Засадени са нови дръвчета. Подменена е съществуващата алейна мрежа. Това заяви кметът Сунай Сали. Той управлява родното си село за първи мандат. „Фотиново има бъдеще”, категоричен е той. „Предстои да оградим централния парк, който се намира близо до училището. В близост до него бе доставена и монтирана нова автобусна спирка по посока Кирково. Поставени бяха нови пешеходни пътеки тип „зебра”, за да може децата да свикнат да ги използват. Монтирани бяха и пътни знаци. Почти всички улици са асфалтирани”, разказва селският управник.
Фотиново е живо, защото след като се пенсионират, изселниците от Турция се връщат отново в родното си място.

Стягат старите си къщи, грижат се за дворовете. На всеки, който идва тук, му прави впечатление зеленината. Селото има поща, аптека, здравен пункт с личен лекар и изнесен екип на Центъра за спешна помощ в Кърджали. В местното основно училище „Хр. Смирненски” се обучават над 120 ученици. Школото е общинско и децата получават добри знания от квалифицирани преподаватели. Имат си и детско заведение. От Фотиново са излезли много учители, лекари, инженери.
Всеки 5-и избирател в Кърджалийско иска да накаже всички кандидати за президент, но гласът му им помага! Особено на първия - четете в 24rodopi.com (тук)
В момента тук по постоянен адрес има регистрирани около 2000 души. Селото се състои от четири махали – Фотиново, Загоричене, Малко Загоричене и Център Фотиново. През годините жителите му не са намалели. Някои са за заминали за Турция, други работят в строителството в страната или са на гурбет. Местните хора се занимават със земеделие и животновъдство. В почти всяко семейство има по няколко

крави. Пасища и ниви има предостатъчно.
За съжаление с всяка измината година намаляват желаещите да се препитават с тютюнопроизводство. Според кмета на Фотиново изкупните цени са много ниски - не повече от 4-5 лв за килограм сух тютюн. Това е и причината голяма част от традиционните тютюнопроизводители да се откажат от този поминък.
Друг голям проблем в кметството е липсата на изградена канализация за отпадни води. Единствено в махала Фотиново на отделни места има канализация. „Надявам се в най-близко време ръководството на община Кирково да разработи проект за инфраструктурата на селото”, заяви кметът Сунай Сали.
В местния хоремаг стари и млади се събират на сладка раздумка. 79-годишният Исмаил Айвазлъ е бивш учител по математика и френски език в местното основно училище. „Имам над 40 години трудов стаж като преподавател, а сега получавам 350 лв. пенсия. Инвалид съм и половината от тях отиват за лекарства. Не ми стигат. Уж сме в Европа, ама бош лаф”, казва даскалът. Според него, политиците гледат само „на горните етажи от живота”, а не обръщат внимание на простолюдието, „не мислят за душата на бедния народ”.
Гордостта на Фотиново е вековният чинар, който се намира непосредствено до местната джамия. Дървото е на възраст над 400 години и впечатлява със своите размери – обиколката на ствола му е над шест метра. Обявено е за защитен обект през 1979 година. Край селото се намират и древни скални тераси.
Гюнер ШЮКРИ

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/10/16 11:30

    Да асфалта е нов похвално но с тези Тирове на есад и танер не знам до кога ще издържи знак има че са забранени през селото преминаването на тежко товарни камиони но няма кой да ги следи моли се МВР или КАТ да чака след 18 00 до 23 00 часа за да се уверят сами ...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/10/16 11:49

    АЗ ИСКАМ ОПЛАКВАНЕ ДА ПОДАМ ЗА ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ВАЛЕНТИНОВА МОЛЯ ПОСЪВЕТВАЙТЕ МЕ КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА ОТ КОЯ ИНСТИТУЦИЯ ДА СИ ТЪРСЯ ПРАВАТА

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/10/16 13:29

    Няма къде да се оплачеш. Всичко е подкупено и корумпирано

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/10/16 13:33

    ДО 11.49 , можеш да се оплачеш на арменския поп.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/10/16 13:38

    ДО ОПЛАКВАЩИЯ СЕ ОТ ДОКТОРКАТА: КАТО СЕ МАХНЕ И ТЯ ОТТАМ ,ЧАКАЙ ДА ДОЙДЕ ДРУГ, ТО В МОМЧИЛГРАД И КЪРДЖАЛИ ДОКТОРИ НЕ ОСТАНАХА , ТА ВЪВ ФОТИНОВО ЩЕ ЧАКАТЕ НОВ ДОКТОР ПРИ ПРАВНУЦИТЕ И ТО АКО СЕ РАЗМНОЖАТ ДО ПОНЕ 7-8 ХИЛЯДИ...АНАДЪН МУ ? ИЛИ ИДЕТЕ ДА ИЗКОПАЕТЕ ЖИВКОВ ОТ ГРОБА ДА ВИ ПРАТИ ПО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ДРУГ.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/10/16 14:30

    арменският поп не приема хора жалващи се от кърджалъка

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/10/16 15:50

    До 11:49 и аз искам да знам 3 пъти отивам за едно направление за детето си хем не я излекува хем не дава направление какво и пречат направленията дали и бъркат в джоба така и не разбрах

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/10/16 15:56

    До 13:38 те за това не обръщат внимание вече на хората личните лекари като има такива празноглави като теб за това ли плащаме с години здравни осигуровки за да се подиграват с пациентите си ако ги няма пациенти как ще си купят лъскави коли я ми кажи дали са клетва нали преди дипломирането си ако не си обичат работата нека си вървят вкъщи така че са длъжни да им обръщат необходимото внимание или да си седят в къщи анладунму многознайко

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/10/16 15:57

    До 13:33 първо се оплачи ти на арменския поп а после пиши след резултата и тук да се оплачем

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/10/16 20:49

    Vseki chovek ima zadaljenia i prava, tazi lekarka ako e naznachena tam trebva da obslujva naroda ako nema tam narod i nema da ima nea,vseki ima pravo da si tarsi pravoto tia nito parvata lekarka v Fotinovo nito poslednata taka che naroda trebva da se oblujba i koeto trebva da se pravi.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.