„Тук има една привилегированост на езиците, една дискриминация по отношение на езиците. Нарушават се основни човешки права и свободи . Какво ни остава като ни вземат и майчиният език?!“, този въпрос повдигна евродепутатът Неджми Али по време на заседание на Комисията по петиции на Европейския парламент на 23 февруари 2015 година (на снимката).
21 месеца по-късно, благодарение на общите усилия на евродепутатите от ДПС, петицията срещу забраната за агитация на майчин език може да бъде подкрепяна официално от всеки. Тя бе внесена от Илхан Кючюк, в качеството му на заместващ член на Комисията по култура и образование на Европейския парламент.
„Разбира се, че ние говорим всякакви езици, говорим и английски, и френски, и български и наши лидери от Европа са присъствали на наши мероприятия и са изразявали техните послания на съответните езици на които комуникират”, отбеляза още по време на заседанието на Комисията, на което много нейни членове промениха позицията си по темата, Неджми Али.
Евродепутатът от Групата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) подчерта, че това не е давало поводи за санкции, но от друга страна забраната за агитация на език различен от български по време на предизборна кампания е ставала повод за дискриминационно глобяване. Потърпевши в този смисъл са били депутати от ДПС, които са си позволили да поздравят “нашите баби и дядовци, които са на 60, 70, 80 години и са нямали възможност да изучат официалният език- българския, за да може да бъде разбран, за да могат неговите послания да бъдат разбрани”.
Дебатите по време на заседанието на Комисията по петиции бяха предизвикали сериозна съпротива, като сред опонентите имаше и български евродепутати. Въпреки бурното съпротивление на опонентите петицията получи силна подкрепа и правото да бъде подкрепяна на официалния портал за петиции.
На отправен от евродепутатите от ДПС въпрос относно използването на майчин език по време на предизборна кампания отговорът на Европейската комисия бе ясен и категоричен, уповаващ се на юриспруденцията на Европейският съд по правата на човека: „Свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите. Те предполагат свободен обмен на мнения и информация в периода преди изборите и гарантират, че всички граждани са в състояние да разбират и да участват пълноценно в изборния процес.”
Към настоящия момент всеки желаещ да подкрепи петицията би могъл да го направи, като посети портала, избере Петиция № 0927/2015 и след регистрация да я подкрепи официално.
Нека да припомним също, че според решение на Европейския съд за правата на човека свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите и предполагат свободен обмен на мнения и информация в периода преди изборите.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/10/16 16:36

    Подкрепяйте си майчиния език в Анадола. Тук е България,и се говори на Български. Който не му изнася....границата е отворена. Тук не сте добре дошли.
    Петър

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/10/16 19:50

    DO PETUR 16;36

    PETRE may zabravi che tvoite gospodari sa govorili 500 god na turski po tezi zemi i oshte govorqt a ti si na izchezvane veche

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/10/16 20:37

    bravo na Ilhan Kuchuk - istinski politik - aferim na tova momche. Investitsiyata na DPS ne e bila naprazno. Dano da ima oshte kato nego.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/10/16 21:52

    Илхан Кючюк да не ни занимава с кьор фишеци и ако е толкоз отворен нека направи всичко възможно в Европарламента за организирането на Петиция за откриването на закритите ни Турски училища от Живковия режим през 60-те години на ХХв.! В продължение на 11г. в столицата София от 1879-1890г. "Държавен вестник" излиза на османотурски език под заглавие "Resmi Gazete". В Източна Румелия със столица Пловдив от 1879-1885. трите официални езика са турският, българският и гръцкият. Официалните дипломи на зрелостниците от турските медресета, началните и основните училища в Царска България до 1938г. се издават на османотурски и/или и български език. През 1938г. княз Борис III подписва специален указ за въвеждането на новата ататюркска турска азбука-латиницата в турските духовни и светски училища. От тази дата до 50/60-те години на ХХв. официалните дипломи на зрелостниците от турските религиозни училища, а и от турските светски начални и основни училища вече се издават на турски и/или и на български език. Върху дипломата на баща ми издадена единствено на турски език през 1943г. фигурира само печата на Министерството на Просветата на Царска България. Наред с това турският периодичен печат в България издаван на османотурски и турски език до 1985г. наброява близо 200 вестници и списания. Така или иначе през този период в България сме свидетели на полуофициална двуезична система - българска и турска. А в наши дни в северната ни съседка Румъния в общините, където числеността на определен етнос е над 20% съответният им език е въведен като втори официален. А според Охридското Споразумение от 2001г. като втори официален език в Македония се въведе албанският. Ако румънският и македонският модел се приложи и в Р. България, то в областите Кърджали(Kırcaali), Хасково(Hasköy), Разград(Hezargrat), Търговище(Eski Cuma), Силистра(Silistre), Шумен(Şumnu), Добрич(Hacıoğlu Pazarcık), Русе(Rusçuk), Варна(Varna), Бургас(Burgaz), Пловдив(Filibe) и др. турският език автоматично става втори официален…

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/10/16 09:59

    До 15/10/16 21:52

    До това твое мислене и в Щатите трябва да са неционални 5000 езика и кво ще стане ще се подобри ли нещо?В Турция има много градове с над 20% Българско население нима и те трябва да искат Българския за официален език?Я на правете от мухата слон живейте си спокойно и не търсете проблеми!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/10/16 10:42

    До 21.52: Източна Румелия отдавна не съществува и всякакви сравнения са ненужни. Не се сравнявайте и със съседните държави защото официалния език се говори от всички без значение от възраст и оправдания, че не били ходили на училище. Градове като Бургас, Варна, Русе, Пловдив и други там основно са българи, не че няма и турско говорещи но процента е значително малак. Ако ги сравним с турците в Кърджали в тези райони турците говорят прекрасен български език и са значително по начетени и образовани от турците в Област Кърджали и е удоволствие да общуваш с тях.

    ОтговорИзтриване
  7. гражданин17/10/16 11:24

    До редакцията и анонимния от 19.50:
    Смайващо е, че редакцията си позволява да публикува такава глупост. Този господин все пак живее в България!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.