www.24rodopi.com

250 кила фасулена чорба и курбан с 1 тон месо на фестивала в Смилян (снимки)

неделя, октомври 300 коментара

„Празникът на Смилянския фасул е запазена и утвърдена марка. Нека да продължим тази прекрасна традиция, която обединява, сближава хората и държи буден родопския дух. Празникът е символ и на родопското гостоприемство, затова всяка година в китното село се събират хиляди души от цялата страна", посочи в приветствието си зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова, която поздрави гостите и жителите на Смилян от името на кмета Мелемов, съобщават колегите от 24smolian.com.
Местните таланти от самодейните групи при читалище „Проф. д-р Асен Златаров" и децата от детска градина „Дъга" се
погрижиха за доброто настроение на публиката. Имаше и музикално-хумористична програма, посветена отново на прочутия фасул.
Гостите разгледаха експонатите от конкурсите и щандовете на производителите, опитаха оригинални ястия от фасул в кулинарния конкурс. Журито даде две първи места за райски кошнички от райски фасулев пастет на "Родопски рай" и фасулев бекон на Магдалена Ловчалиева. Второ място спечели
пица "Часовникова кула" от фасул, а на трето място се наредиха втори вид кошнички с фасулев пастет на Емилия Макова.
В надпреварата за най-атрактивен щанд между производителите приза спечели Силва Тютюнарова. Втора се нареди Елена Гърбелова, а трето място журито определи за щанда на Магдалена Ловчалиева. Най-оспорвано бе състезанието сред децата за пана от фасул. С 28 пана малчуганите показаха, че от фасула могат да направят всичко. При най-малките до 6 годинки първо място зае паното на ОДЗ "Дъга", второ взе "Родопчанка" от фасул на Калоян Беделев. При по-големите от 1 до 4 клас първо място взе родопската картина "Смилян" на Виктория Ефтимова, второ спечели Денислав Гугалев с "Часовникова кула" от фасул и на трето място се подреди паното "Орфей" на Денислава Дурсева.
При най-големите до 8 клас първенци с огромно пано "Котките" от фасул станаха Роксана и Ясен Кокаларови. Втори се подреди Мартин Асенов с пано "Смилянски дисниленд".
Сред атракциите на празника отново беше голямото пано, в което всеки посетител на Музея на фасула в местното читалище залепва по едно зрънце и се подписва в книгата за посетители.
Всичко гости и жители на селото похапнаха безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта смилянски фасул. За приготвянето му отидоха 250 кг. фасул. Чорбата се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите. Тази година имаше и курбан, за приготвянето на който беше необходим 1 тон месо.
В рамките на празника се проведе и четвъртото състезание по Планинско бягане.
24rodopi.com
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи