www.24rodopi.com

Кърджалийци продаваха хейтърски текстове в София, най-евтиният - „Днешните български подлоги от ДПС не са еничари” с цена от минус 259 лева

петък, октомври 71коментара

Кърджалийското Арт движение КРЪГ получи покана да организира първа по рода си младежка стрийт арт акция срещу езика на омразата в София, която се проведе в Световния ден на усмивката-7 октомври. По традиция този ден се отбелязва по света всеки първи петък на октомври от 1999 г. насам, а за негов основател се счита американският график Харви Бол – автор на популярното днес жълто личице „смайли". 60 младежи от 13 до 19 години от 3 столични училища работиха с екипа на Кръг на столичния булевард „Витоша" и създаваха архитектура от текстил, инсталации от хартия,  рисувани текстове, плакати и колажи на улицата, използвайки улицата като „работно поле", подходящо за противопоставяне на езика на омразата чрез усмивка, колкото и горчива да е понякога тя.
Както казва Чудомир, „народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се и ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е "сладкият мехлем" за раната. Щом е така, не остава друго, освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване".
Между различните атракции на улицата особен интерес предизвика организираният Outlet shop за разпродажба на хейтърски текстове на минусови цени, автори на които са известни български политици и журналисти. Десетки минувачи спираха и четяха „образци" на родното слово на омраза, които се „продаваха" от минус (-) 81 до минус (-) 286 лева. Между цитатите с най-ниска минусова цена (минус 259 лв.) се състезаваше и този: „Днешните български подлоги от ДПС не са еничари. Никой не ги е отнел от родината им. Никой не ги е накарал насила да плюят на род, Родина и произход. Те са доброволци – хранят се с остатъците от софрата на агите. С мърша!" /А. Д., български политик/. 
Акцията продължи няколко часа и беше осъществена от кърджалийски екип в състав: Радост Николаева, Галина Димова, Габриела Гавраилова, Христа Кадиева и Ина Валентинова. Към акцията се присъедини и светският хроникьор Евгени Минчев.
Изпрати :

+ коментара + 1 коментара

Рани лист
8/10/16 22:05

Браво на Вас.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи