Че „бум-бум на туристите“ няма да има, ние си го знаем. Но и „най-подготвеният“ от медиите у нас, че отива на страшно място, осъзнава, че Турция не е това, което му се представя.
Докато ние пътуваме през граничните пунктове „Маказа“ и „Ипсала“, други от компанията, с която ще се съберем в Бодрум - родното място на бащата на историята Херодот, влиза в Турция директно от България. В техния бус се чува изразът „Напуснахме тъмната Индия“. Констатацията е на шофьора, който установява колко по-осветени са пътищата и населените места в Турция в сравнение с България. Споделяме израза и ние по отношение на това, което виждаме до ГКПП „Маказа“ и светлините, които ни посрещат след първия тунел на гръцка територия.
Едните са след опит за преврат, другите от години все фалират…
Нейсе, темата е друга.
*
За нас пътуването с лека кола до Бодрум трае 11 часа, засекли сме от граничния пункт „Маказа“ и сме спазвали ограниченията на скоростта почти през целия маршрут.
Ако сте решили да подобрите рекорд, имайте предвид, че сте зависими от чакането за ферибота и че ще играете „тука има радар, тука няма“.
Пътуването с автобус през пунктовете „Капитан Андреево“ и „Малко Търново“ трае около 18-20 часа. Ако пък не искате да видите как я карат турците след неуспешния опит за метеж, хващайте направо самолета.
Всъщност, от турската граница до Бодрум преброихме 4 временни пункта на жандармерията. Само този на входа на курорта е с по-строги правомощия – оглеждат всички коли, много от превозните средства се спират и се проверяват документите за самоличност на пътниците. 6 пъти се наложи да минем през пункта, нито веднъж не ни спряха – преимуществото на българската регистрационна табела. Но пък четири пъти ползвахме „долмуша“ (т.нар. маршрутки у нас), и всеки път старшият на момчетата с автоматите се качваше в буса и питаше дали всички носим „кимлици“ (документи за самоличност). Само веднъж обаче поиска да си покажем паспортите - бусът беше пълен, а сред пътуващите имаше и по-мургави пасажери.
Очите ни се „събраха в точка“ обаче едва на входа на подземен гараж в търговски център - любезен служител ни помоли да отворим багажника на автомобила, и още по-любезно попита дали му разрешаваме да огледа ходовата му част с огромно огледало. Такова нещо бяхме виждали само по филмите. Всеки посетител на мола минава през скенер, багажът му – също. Е, как да не сме спокойни за живота си при тези мерки за сигурност?!
Изводът за българския турист, който през лятото на 2016-та е бил в Турция, е следният: Никога той не е бил по-пазен. Никога сигурността му не е била толкова гарантирана.

*
Бодрум е уникално място. От края на април до 25 октомври – това е „графикът на лятото“. Градът с население над 150 000 жители е един от най-важните туристически центрове на комшиите, наричан е „турският Сен Тропе“. Стотици хиляди са гостите му заради чистото море, красивите плажове, първокласните хотели (вече може да се похвали и със 7-звезден!), популярните нощни клубове, магазини, заведения, кафенета. Малцина са тези, които пропускат да се възползват от близостта на Бодрум да разгледат древния град Ефес, както и да се полюбуват на уникалния Памуккале.
Космополитната атмосфера на Бодрум е факт и през октомври – и на едно от най-привлекателните яхтени пристанища в света, и в моловете, и в десетките магазини в затворения за движение на МПС център, в ресторантите, в нощните клубове.
Вече споменахме за „Халикарнас“, наричан от местни и гости „господарят на нощта“.
В открития през 1979 година нощен клуб на брега има 5 000 места, спечелил е международно признание с незабравимата гледка към крепостта, лукса, класните забавления и шоу програми с участието на турски и чужди звезди.
В Бодрум са почивали Дъстин Хофман, Том Ханкс, Стинг, Елизабет Хърли, Никол Кидмън, Памела Андерсън, Мила Йовович…
„Абе, то май е като на Слънчака! Не е ли много шумно“, би реагирал някой.
Вярно, че купонът в Бодрум е денонощен, но няма нищо общо с алкохолния туризъм и присъствието на социалните аутсайдери на Западна Европа в Слънчев бряг. Сравнението между двата курорта е просто неуместно.
Полуостровът е чудесно място и за компании, дошли за купона на нощта, и за семейства с деца. Райското спокойствие и личното пространство на луксозните хотели до пулсиращия и вечно жив курортен град е само няколко минути с кола или „долмуш.
Познания по туризъм на Балканите ни демонстрира собственик на магазин за спортни артикули на „пъпа“ на курорта, на около 50 години, който е родом от Македония и езикът му носи дивиденти. „Кажете ми, колко първокласни туристи от Русия дойдоха в България това лято, защото не можеха да пътуват за Турция заради кризата след сваления самолет? Но бъдете честни!“. Ние сме гости, не спорим. А и знаем, че е така. Нали от ръководството на организацията на българските хотелиери го признаха.
И тук е мястото да обясним разликата в пакетите „ол инклузив“ и „ултра ол инклузив“, а и да разкажем прословутото надпиване с 12-годишно уиски между българи, руснаци и поляци.
(Следва)
В първата част: На плажа на Херодот с руски и полски пиячи, мис „Плейбой“ и 29 градуса под октомврийското слънце – четете тук
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/10/16 14:24

    Абе и ние чакаме кмета да подмени изгорелите лампи на уличното осветление ама .................................

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.