В родината вали, студено е. Близо 800 км на юг пък е 29 градуса.
Общинският лидер на партията се разкихал, очите му сълзели, пиел чай след чай - не заради предизборната кампания, а от дъждовете и ниските температури… Ние пък се наслаждаваме на 12-годишно уиски и гледаме да не стоим много на слънце – и през октомври се изгаря.
На плажния бар е оживено почти като на Капалъ чаршъ – алкохолът се лее безплатен и българи, руснаци и поляци са в неформално състезание. Кой ще изпие повече квалитетен алкохол, бира, вино, шампанско… Но имайте търпение за новините.
Намираме се в Бодрум. Там, където слънцето пече яко и след настъпването на астрономическата есен, а краят на сезона е чак на 25 октомври.

*
Защо сме избрали Бодрум, когато медиите бълват тревожно, че в южната съседка не е за живот, камо ли за почивка?
Решили сме да се уверим на място що е то „извънредно положение“ и следва ли от това да треперят туристите. Предварително сме проучили това-онова, но на 100 процента вярваме на инфото от туристическите каталози. Междувременно попаднахме и на вестникарско заглавие в родна медия, което ни прозвуча като черен хумор – „Бум на туристите в Турция“. Който разбрал – разбрал…
Разположеният на полуостров Бодрум е от любимите места за туристи от цял свят – и заради климата, чистата вода и плажовете, така и заради нощния живот. Тук акостират яхти на шейхове и на милиардери от Западна Европа и САЩ. В популярната в цяла Европа дискотека „Халикарнас“ може да срещнете известни писатели, музиканти и т. н.
Китните селца, разположени около Бодрум са много атрактивни със зелени борови площи, полуразрушени гръцки църкви, вятърни мелници, стари каменни постройки и големи оазиси покрай бреговете на реките, уверяват ни от туристическата агенция. Тук ще видите белите куполи на Гюмбет (цистерни за съхраняване на вода) и кервани камили.
Бодрум е създаден през 11в пр.Хр. и е известен в древността като Халикарнас, родното място на Херодот и мястото на смъртта на краля Мавзол (4-ти век пр. н. е.).
Замъкът Бодрум, или средновековния замък на Св. Петър, е чудесен пример за архитектурата на 15 век. Тя е превърната в Музей на подводната археология, където можете да видите експонати, свързани с бронзовата епоха.
Високата 50 метра гробница е най-старият паметник в Бодрум, била е едно от седемте чудеса на древния свят. Тя е построена от Артемизия II в чест на смъртта на съпруга си – крал Мавзол.
Най-известната забележителност на Бодрум е замъкът на Св. Петър. Произходът на замъка датира от походите на рицарите на Свети Иоан /1400 година/.
Амфитеатърът е още едно свидетелство за великото минало на Бодрум. Намира се на върха на един хълм той побира 13000 хиляди човека и е бил построен по времето на елинския период /330 – 30 до н.е./. Театърът се състои от три отделни части: място за публика, място за оркестър и сцената. След разкопките през 1973 г., амфитеатър стана достъпен за туристи.
Портата Mindos, която е част от крепостните стени, е разположена в западната част на Бодрум и представлява един от двата входа на древния Халикарнас.
(следва)
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Vin Diesel13/10/16 20:07

    Na koi li mu puka za alkoholici i politici i bogataji ? te sa nai poziornite hora v sveta!
    ima hora deto umirat ot glad a te nito pla6tat dostata4no nito zimat na rabota a na protiv o6te po zle gi pravqt!
    Taka 4e ne o4akvaite da ima 1 komentar svurzano za takiva temi i za takiva hora!.
    Za6toto takiva hora nikoga nqma da imat istinski priqteli! i rano ili kusno 6te gubqt!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/10/16 10:48

    2:2 не повече

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/10/16 17:23

    . Всички чорбаджии е редно да си дадат всички спестявания спечелени и придобити по незаконен начин. всичко ще е окей... в бг ...
    . ядем хляб и вода, хляб и кисело мляко...
    . имате ли метал за скраб, че нямаме какво да ядем, и по този начин ни последва да станем клошари.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.