Трайчо Трайков е роден в 1970 година в София. Завършва средното си образование в Първа английска езикова гимназия, София през 1989, а висшето – в УНСС със специалност „Международни икономически отношения“ през 1994. Впоследствие специализира финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия.
Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма.
Той е кандидатът за президент на Реформаторския блок.

Г-н Трайков, какво не направихме, за да сме като Румъния? Какво ви е личното мение за несбъднатия Закон за лустрация на бившите членове на комунистическата партия?
-Закъсняхме във времето със Закон за лустрацията. Румъния успя да се изчисти още навремето от кадрите на тоталитарната власт. Всички видяхме каква беше съдбата на Чаушеско. Какво наблюдаваме в момента? Митьо Гестапото връчва награди „Стефан Стамболов”. Всички са горди, че са били в редиците на БКП. БСП слагат венци на паметника на Тодор Живков, нещо което ако през 1985 година някой би си помислил, че ще се случи доброволно, то щяха да го обявят за луд. Аз съм от македонския край и моите баба и дядо са били принуждаване насилствено да се пишат като македонци, а не като българи. Сега подобни хора искат отново да управляват. Много от тях искат да затворят тази страница от историята ни без тя да бъде прочетена. Затова не трябва да има давност срещу комунистическите престъпления.
Наскоро край язовир „Копринка” беше стъпкано знамето на Европейския съюз. Когато аз потърсих сметка от БСП и ГЕРБ заради техните партийци, присъствали там какво получих като отговор? След ден от БСП заявиха, че не бивало да се постъпва така, защото това се използвало от политическите им опоненти. След два дни пък от ГЕРБ се разграничиха от тези действия.
И отново казвам, сега подобни хора отново искат да управляват.

Ултиматумът на Путин спрямо американските военни бази в Източна Европа и… Южен поток?
-В Реформаторския блок сме единни спрямо агресивния начин за налагане на мнение от страна на Русия. България има две стратегии-към съюзниците си и към трети страни. Нашите управляващи систематично се провалят и към двете. Когато ти се говори с ултимативен тон и замълчиш, повече никога не можеш да седнеш на една маса и да водиш дебат като с равен. Не може Русия да ни диктува къде да членуваме и кой да ни е партньор.
Темата Южен поток? Русия никога не започва нещо с цел държавата да спечели финансов дивидент. Путин и приятелите му просто искаха да докопат едни пари, а в геополитически план Руската държава да получи влияние. По Южен поток няма нито една техническа или финансова причина. Чисто икономически България щеше да спечели. Причината да няма Южен поток е, че ние и те трябваше да изградим една магистрала, по която обаче да се движат единствено „руски камиони”, разбирайте техните капитали. В Европейския съюз обаче има правила на конкуренцията. Що се отнася до Турски поток, това е една уникално неизгодна сделка с разчет от 11 милиарда долара, целяща единствено да покаже, че Путин има партньори.
От Южен поток Украйна щеше да губи 3 млрд. евро годишно. Ако ние имахме общ глас в ЕС относно енергийната политика, България и Румъния трябваше да водят преговори с Украйна, на които да посочат, че няма да допуснат Южен поток да се случи, ако Украйна преотстъпи 1 млрд. годишно на двете държави. Това е един пример как се защитават интересите в Съюза.

Вашата оставка като министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет „Борисов”?
-Моите действия бяха неудобни за премиера. Говоря за борбата с картела на горивата и преговорите с Русия.

240 или 120 депутати, как ще работи парламентът по-добре? Не са ли много и партиите в една малка България?
-Със 120 народни представители годишно държавата ще спестява около 5-6 млн.лв. Комисиите в парламента обаче са около 20. С намаления състав на депутатите и техният състав ще бъде редуциран. В един момент ще се получи това, че двама-трима души ще вземат решения за милиарди левове. Плюс това по-малкият брой депутати ще доведе до по-лесното прокарване на частни интереси в политиката.
По същия начин стоят нещата и с мажоритарния вот. Той би довел до политически монопол от страна на 2-3 партии. За нас е важна демокрацията. Трябва да има повече партии, като по този начин се провокират повече спорове, които да доведат до по-чисто решение.

Преди да дойдете в Кърджали сте бил в Лондон на среща с българската общност във Великобритания. Каква е България през очите на „българския” Лондон?
-Хората зад граница са част от нашата нация. Те просто са избрали да живеят и работят там. Това не ги прави по-малко българи от хората тук. Срещнах се с едни изключителни професионалисти, всеки в своята сфера. Всички те бяха на едно мнение за насоката на развитие на България. Справедливост и върховенство на закона.
Това е целта, с която тръгваме и към „Дондуков” 2.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/10/16 21:39

    Млад, образован и необвързан с комунистите! Ще гласуваме за теб

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/10/16 22:52

    Трудно могат да ме спечелят , е случи се. Аз и моето семейство сме за ново начало макар да знам че срещу милиардите на статуквото.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/10/16 08:47

    Това е единствения нормален човек, кандидат за президент!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/10/16 15:22

    Наистина Млад, образован и необвързан с комунистите! Но кой е до него Иван Велев това е достатъчно да се опорочат нещата.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.