Между 30 и 35 хиляди гласа от Турция бил прогнозният резултат за Лютви Местан, ако се беше кандидатирал за президент. Наложените от парламента ограничения за броя на секциите в чужбина и невъзможността за постигане на максимално добър резултат от порядъка на 100 000 гласа са част от причините за отказа на партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ) да се включи в състезанието за „Дондуков“ 2, въпреки събраните подписи и регистрацията в Централната избирателна комисия (ЦИК). Създадената перфектна организация от изселническите дружества ще бъде от полза на кандидата за президент Цецка Цачева, която се очаква да получи над 25 000 гласа от Турция.
Това разкриха за 24rodopi.com източници от Федерацията на балканските изселници и емигранти „Балгьоч“ и дружеството „Бултюрк“. Очаквало се още около 5 000 изселници да упражнят правото си на вот в България.
35 секции ще има в Турция, а изселническите дружества имали готовност да организират изборите в 125 - 150 секции.
Най-много са секциите в Бурса – 11.
„Потенциалът в Турция е огромен, 35 секции са крайно недостатъчни“, това заявил преди дни на среща с изселнически лидери в Гебзе зам.-председателят на ДОСТ Шабанали Ахмед. Той и колегите му Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али информирали изселническите лидери, че в близките дни ДОСТ ще обяви кандидат-президентската двойка, която подкрепя.
На предишните избори за президент, когато нямаше ограничение за броя на секциите, Георги Първанов получи 93 000 гласа в Турция. На парламентарните през 2014-та пък гласуваха 60 090 изселници.
ДОСТ предлагаше кандидатурата на Лютви Местан за президент, а на Хюсеин Хафъзов за вицепрезидент. В последния момент, след 6-часово заседание Изпълнителният съвет на партията реши да не се регистрира кандидат-президентска двойка от ДОСТ.
А дали ще е така? Задава ли се изненада в Турция? Кои са събирали заявленията за откриване на секции? Четете по-късно само в 24rodopi.com
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Единствене алтернатива за Президент от Туркски произход е Вежди Рашидов.
    Герб може да го направи.
    Всичко друго си е мечтала е марийка.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/10/16 08:09

    Нещо е написано без кръчмаря само от Кърджалийска област имаха над 40хиляди гласа
    Ако се беше кандидатирал двойката Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов само от Кърджалийско щеше да има над 50 хиляди с помаците заедно
    Ако се беше кадидатирал от Турция хорат щяха да идат и ДОСТ щеше да има към 460-500хиляди гласа като минимум
    Като се има предвид че младите на запад са около 300хиляди като се включат и те ставаха над 700хиляди гласавижте сга на запад има само към 10хиляди които искат да гласуват

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/10/16 08:39

    Няма ДОСТ, няма ГЕРБ и ако те ще гласуват за Цъцъ аз плюя на изселническите организации. Май са забравили КОЙ им върна имената, имотите, КОЙ им уреди и реалните и фалшивите пенсии. Едно време бягаха като изстреляни към майка Турция сега с по високи пенсии идват да си почиват тука и да мътят постоянно водата. Било ми Местан било ми Бостан!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/10/16 08:52

    Тези разчитат на адвоката на Ердоган и сигурно се надяват на визи.Цецка=Бойко 100%.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/10/16 08:53

    Голям политик е Местан ага в последния момент направи завой и сега в сараите и каракачана се чудят какво да измислят за душмани

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/10/16 09:25

    Ние от Бурса ще гласуваме за Радо Шишарката и за Пищова, стига сте на баламосвали

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/10/16 09:34

    Tam oyle Zaferiyus.
    Zaten TC den kimse oy vermez Dostun adayina.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/10/16 10:25

    tezi tam ot bursa da glasuvat za erdogan kvo se burkat tuk

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/10/16 10:38

    Вежди имаш хиляди поздрави от рожденото място на майка ти(Кадрие Лятифова)от горната махала, макар, че тя е от долната махала. Страхотно място, асфалтирани улици, добри хора, но страдащи за децата си, няма ги, на запад са, на седмицата идва на два пъти доктор, доволни са, НО...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/10/16 11:06

    Изселниците ще гласуват за истинския генерал Радев а не за някакви си некомпетентни Калинкиииииииии...корумпираните Калинкииииии са срам и позор заБГ пред света.....

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/10/16 12:21

    Аз съм от Бурса и ще гласувам за Румен Радев щото няма друга алтернатива Радев си е смел и честен човек. И много мои комшиите са на това мнение. Ние не гледаме на партията а на личността които е ген. Румен Радев

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/10/16 12:42

    Uvajaerma Redakciq,
    Nie ot turciq nqma da glasuvame za GERB nito za DOST (daldan-dala konan bir kisiden ve imamdan lider olmaz - eski kalt_ktaktan yeni orosp_ olmadigi gibi - ata sozu).
    A dernecite v TC se maznqt na pravitelstvoto.
    Nie ne sme zabravili 80;te.
    Mestan da si otiva na seloto i da otglejda ovce!
    Nas turcite nikoi nqma da moje da ni razdeli!
    Nasiqt pat e qsen Ne mutlu Turk'um diyene!
    Yasasin birlik ve beraberlik BG turklerinde ve Anavatanimiz Turkiye!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/10/16 15:15

    Местан ако разчита на гласовете само от Турция,тогава какво прави в България??????

    ОтговорИзтриване
  14. морализатор14/10/16 15:37

    ДОСТ ще подкрепи Цецка Цачева(под строй), а Меди Доганов и Делян Пеевски???...БСП(под строй), нарушаване на човешки права. за мен това е недопустимо... нека всеки сам за себе си да прецени, за кого, а не с пръст и от врата на врата да изкарват хората от къщи, градини, ниви, поля(жалват се бг турци). за мен е без значение, кой, кой ще е. файда нямаме от никого, защото задкулисието е във всички партии. по-важно е, че:
    ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ СА:
    - НЕДООЦЕНЕНИ ;
    - НЕУДОБНИ ;
    - НЕУВАЖЕНИ ;
    - ОЩЕТЕНИ
    - ДИСКРИМИНИРАНИ ;
    - НЯМАТ ПРАВА ;
    и ...........

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен14/10/16 16:48

    Тези изчисления са същите както в бърлогата на Касим Дал преди първите им избори... Фантасмагории :)))((

    ОтговорИзтриване
  16. Ще гласувам за марешки, които имс глава на рамене те си и той ще гласува за него.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен14/10/16 23:58

    ГЛАСОВЕТЕ НА ИЗСЕЛНИЦИТЕ СА КАТЕГОРИЧНО ЗА МЕРЕШКИ

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен15/10/16 00:47

    ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ КАТО ОТИВАТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ДА ГЛАСУВАТЕ И ЗА РЕФЕРЕНДУМА,САМИ ТРЯБВА ДА ПОИСКАТЕ ЗАЩОТО ИНАЧЕ НЯМА ДА ВИ ДАДАТ,ЩЕ СЕ НАПРАВЯТ НА ЗАЛЮХАНИ

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.