Хронологията на едно престъпление по телефона

Жельо МИХОВ
Безработен, без ясна концепция за развитието на живота дори в най-близко бъдеще. Готов обаче да извади малко пари дори когато работата откровено „намирисва”.
Така в общи линии може да бъде формулиран профила на посредника при телефонни измами. Често срещан в Родопите и една от причините за ефективността на бандитите по жицата.
Началото
Обява в местен вестник. Продава се стара печка „Раховец”. Самата оферта лъха на безизходица. На посочения телефон се обажда мъж. Не желае обаче да купува. Търси си служител. Представя се като „Г-н В.”-брокер на недвижими имоти от друг район на страната, готово да оперира и в Родопите. Нуждае се от шофьор-куриер, който да прибира капарото от клиенти, решили да придобият недвижимо имущество. Човекът се разделя с мисълта за продажба на печката, но пък офертата го заинтригува.
„Аз работа си имам, но синът е безработен. Защо не почне той при вас?”, следва ответно предложение. „Г-н В.” иска телефонния му номер. Следва обаждане и двамата се разбират. 35-годишният безработен ще бъде куриер на брокера на недвижими имоти. Телефонен разговор е достатъчен, за да се оформят професионалните им взаимоотношения-родопчанинът ще прибира капарото срещу процент от сумата. Той е близо 30 на сто. Условието-куриерът ще се представя пред клиентите за „Г-н В.” и по този начин ще поддържа казаното от него преди това по телефона.
Първото обаждане и 10 клиенти в рамките на 17 дни
След около седмица „Г-н В.” се обажда на служителя си, за да му посочи адрес. Куриерът наема такси и отива на място. За да потвърди, че именно той е пратеникът, дал на жената да говори от мобилния му телефон с „Г-н В.”. Родопчанката предава 1 200 лева. Сътрудникът на брокера се прибира у дома си, където същата нощ получава ново обаждане от „Г-н В.” да занесе сумата до Велико Търново, като неговият дял е 350 лева. Служителят наема автомобил и тръгва към старопланинския град. Сумата трябвало да бъде оставена в… кошче за боклук в покрайнините на старата столица.
Измамената кърджалийка вярвала, че дава парите на представител на Здравната каса, който да ги занесе на лекар в Стара Загора за животоспасяваща операция…
На следващата вечер „Г-н В.” отново праща родопчанина на адрес. Сумата е 500 лева, а жената, която ги предава, мисли, че спасява настанения й в болница в Пловдив син.
„Дръж парите в теб. След като вземеш от още няколко адреса, тогава ще ги донесеш”, чува в слушалката инструкциите същата нощ куриерът.
Два дни по-късно следва нов адрес в Кърджалийско. Взети са 2 800 лева и златни накити, заради счупени крака и ръка на дъщерята на преметнатата възрастна жена.
На следващия ден куриерът прибира 5 000 лева от родопчанка, спасяваща катастрофиралата си щерка. Обработката по телефона този път е с женски глас, който се представя за самата потърпевша. Отново посредникът пристига с такси, а след като сумите вече са набъбнали получава инструкция да тръгва към Велико Търново. Следва познатото упражнение-кола под наем и дълъг път и оставяне на парите в околностите на града.
Процентът се прибира, а работата не спира
На следващия ден адресът е в кърджалийско село, където мъж ще спасява дъщеря си с 800 лева. „Татко, дай колкото пари имаш, а аз като си дойда, ще ти ги върна“, чува разтрепераният старец, след което слушалката поема „лекуващият лекар”.
Куриерът наема отново автомобил и тръгва, но този път с него е и баща му. Срещата е пред автобусна спирка в селото. Парите са взети, а вечерта следва път към Велико Търново. Бащата на младия мъж е с него и тогава, за да види как работи синът. Сумата е оставена до указателна табела за град Дряново.
„Майко, моля те, събирай пари, колкото можеш и ги давай, че ще отрежат краката на М.!“. Звучи страшно, ако е истина, но не е. Женски глас хвърля в паника кърджалийка два дни по-късно. Първо с нея говори „лекар”, който съобщава, че синът й е катастрофирал и се нуждае от спешна операция. Искат й 9 000 лева. Жената не вярва, но „докторът” предоставя слушалката на „снаха” й, която почва да я умолява. „Лекарят” пък съветва кърджалийката да набере телефон 166, за да попита, но… без да затваря слушалката. На 166 тя чува друг глас, представящ се за капитан от полицията, който я уверява за тежката катастрофа. След изиграния сценарий от артистите, куриерът на „Г-н В.” пристига на място, за да отнесе събраните от жената 3 000 лева. Часове по-късно парите отново са оставени до табелата за град Дряново.
Два удара за ден прави „брокерът-лекар-полицай”. Изгарят две жени със 700 и 2 000 лева. Куриерът хвърчи от адрес на адрес и вероятно пресмята процентите си. Втората жена научава, че след тежка катастрофа синът й е вдигнат с хеликоптер и е транспортиран в „Пирогов”. Карат я да набира два различни номера, без разбира се, да затваря слушалката. На тях тя получава потвърждение от …майор от полицията и от ортопед в болницата.
Същият сценарий с катастрофа, хеликоптер и дори стенещия син на обработваната кърджалийка следва след 4 дни. Сумата е 1 250 лева, а куриерът е на място. Дни по-късно е изпросена същата сума от друга потърпевша. Следва пътуване до Велико Търново. Последното.
Резултатът
„Житейски нелогично е подсъдимият да не е съзнавал, че всъщност участва в схема за измама, след като самият той признава, че се е представял за „пратеника”, но в същото време никога не е ставало въпрос на кого точно е пратеник, като не е споменавано името на „Г-н В.”, за когото твърди, че той работи. Никога не е ставало въпрос кой и за какво му дава значителна парична сума, като при това предаването ставало изключително бързо пред домовете на пострадалите, като дори пари са се хвърляли от терасата”, категорично е обвинението в съда.
Резултатът-17 работни дни, 18 795 лева и златни бижута, събрани от 10 лица на преклонна възраст и 2 години затвор за 35-годишното „муле” на ало-мафията, който ще разполага с времето, за да си мисли за „Г-н В.”, който харчи от будалъка на клиенти и служител.
24rodopi.com
На снимките:
Телефонен звън и броенето започва;
Този мъж изхвърли 22 000 лева от терасата си с мисълта, че помага на полицаи за залавянето на ало-измамници

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.