Признанието на шефа на индустриалците: Преди подбирахме, сега се радваме и на полунеграмотни с отвратителни трудови навици
Турската компания "Теклас" има три завода в промишлената зона между Кърджали и Момчилград и произвежда каучукови съединения и пластмасови тръби за компании като Меrcedes, BMW и Аudi. Компанията е с най-силен ръст на служителите през миналата година в класацията за 100-те най-големи работодатели. Преди време фирмата обяви, че е готов проектът й за четвърти завод в България. Инвестицията обаче се задържаше дълго време, а една от причините, които изтъкнаха от компанията беше, че осигуряването на подходящ персонал става все по-трудно. Това е новата реалност на пазара на труда - няма хора.
„Ако преди можехме да подбираме кой да работи за нас, в момента се радваме и на полунеграмотни кандидати с отвратителни трудови навици. Мъчим се да ги обучаваме, защото няма други", казва Васил Велев, изпълнителен директор на "Стара планина холд" и председател на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), цитиран от вестник „Капитал“. "Имаме повече поръчки, отколкото можем да произвеждаме, но сме предпазливи в разширяването на дейността си и заради човешкия фактор", допълва той.
Две години и половина след като икономиката започна да създава нови работни места, липсата на кадри става все по-осезаема. И то на всички нива – от шофьори, през инженери, до мениджъри високи позиции. Перспективите не изглеждат особено оптимистични, въпреки очакванията през следващата година пазарът на труда леко да забави темповете си. Причините са влошаваща се демография, лоша образователна система и нарастващ брой добре образовани млади хора, които мислят за еднопосочен билет през Терминал 2. Липсата на достатъчно подходящи кадри обаче вече е фактор фирмите да спрат да се разрастват и да инвестират, а това е проблем. Защото рефлектира върху потенциала на икономиката да расте.
„В последните две години се очерта тенденцията ресторантьорството да стане изцяло семеен бизнес. Не достигат сервитьори, бармани, готвачи. Ако искаш заведението ти да функционира, ще работиш ти – собственикът, или близките ти. Глад за шивачки има отдавна, но там и собствениците се държат като робовладелци. Това е точната дума, май. Някои шивачки реално получават и под минималната заплата. Напоследък се оказва, че няма работници и за саниране. Вместо да работят за 50 лева надница, майсторите по изолация отиват във вътрешността на страната, защото получават повече пари“, коментира пред наш репортер строителен предприемач.
Според данните на Националния статистически институт средната брутна заплата в област Кърджали е 480 лева, а заетостта - 43 процента.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

39 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/10/16 22:30

    Защо ли е така. Дайте заплати като в чужбина и всички ще се върнат.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/10/16 22:34

    Ние не сме полунеграмотни, beyler! Ние сме висшисти, дипломирани с потта на нашите родители, а не с купени депесарски дипломи! Затова ние няма да работим за нищожества като вас! Но недейте се отчайва, останаха три години и тогава ще имате доста работници! Начело с Хасан!Ползвайте ги както си искате!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/10/16 22:40

    еее така е за малко никой не се хваща, всеки търси повече пари - ще търсите и ще искате съвестни работници, ама няма... да ва питам защо е ниска средната брутна заплата в областта? защото работодателите искат работниците да работят като роби за малко пари искат да са зависими, хубавото е че работниците в големите предприятия не се сблъскват с началниците, не са длъжни да слушат как се оправдават че все към края на месеца все нямат пари в продължения на години и месеци все едни и същи истории едни и същи лъжи... Теклассс стимулирайте работниците, увеличете им съвсем малко заплатите, защото в Турция за същата работа се заплаща три пъти повече заплата!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/10/16 22:53

    Да живее ДПС

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/10/16 23:41

    yra za Ahmet Doğkan inegovite partizani deto izgoniha horata ot Kirdjali

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/10/16 00:25

    Ами дръжте си тъпите селски пръчки тъпи и необразовани за да ви гласуват под строй и после ми ревете че нямашо кой да работи. Това е наследството на ДПС а сега вече и н ДОСТ.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/10/16 00:29

    1000лв чисти,и ще намерите работници кви са тия 500 лв срамота

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен15/10/16 00:38

    ТЕКЛАС да не се притесняват,скоро ще настанят мигрантите в Момчилград и от там да си вземат работници,а що се отнася за
    ресторантьорството,не може да те осигуряват на 4 ч..да ти плащат за 7,а да работиш по 12-14 ч.

    ОтговорИзтриване
  9. Vin Diesel15/10/16 01:23

    Az kato tur4in 6te otgovarqm na tazi novina eto taka, tai kato firmata i vsi4ki izvun rabotnicite ste vsi4ki rasisti i a4ove.
    Otgovora mi e tova: po dobre da umrem ot glad ot kolkoto da ni davate mizerni zaplati i vie da zabogatqvate s milioni $ !
    I v sveta kato ne ostane hora za da rabotq togava nz ot kakvo 6te se hranqt bogatite i 6te napravqt milioni! sled kato vi e krunc da platite + 1000 lv pove4e za rabotnik !!!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен15/10/16 02:43

    Eй дойдох 2 пати и не ма взехте на работа а сега да го духате..
    Сега сам в Дания и съм се устроил благодарение на негодниците които се гаврят с народа и съм по добре от вас днес..хващайте сега гаргите да ви работят за трохите..

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен15/10/16 02:49

    Според мен, като за начало, за да функционират даже старите заводи на Теклас, трябва да се разпусне отдел Човешки ресурси. Познавам минимум 10 души, които са млади, грамотни и физически издържливи, но не са приети там на работа, даже в производството. Познавам и други двама, които знаят перфектни западни езици, също не са приети на работа в администрацията. Сигурно такива случаи има още, но хора макар и малко се намират, стига само да има и хора различаващи ценния човешки ресурс от неценния.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен15/10/16 07:12

    Алуууууу не убиждайте най честните и трудови хора на БГ....как и защо няма кандидати.....я си помислете малко господа индустриалци и господа бизнесмени...БГ е член на ЕС ,но заплащането е като за страна от третия съюз и което е СРАМ и ПОЗОР за управниците и за бизнеса.....народа не е длъжен да робува за трохииии

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен15/10/16 07:19

    Проблем стана ,че няма тъпаци да ви работят без пари.Давате заплати и хората ще си гледат съвестно работата.Ако ли не ,навиваш ти ръкавите и слизаш в цеха да бачкаш

    ОтговорИзтриване
  14. kotaka/neregistriran15/10/16 08:31

    За да има демокрация, трябва да има чести избори и периодична смяна на властта /02/06/2016
    Такива са редовните честни избори, осигуряваща периодична смяна на хората във властта, стабилен конституционен ред и политическо равновесие между трите стълба на властта, конкуренцията между политическите партии, спазване на основните ПРАВА И СВОБОДИ НА ЧОВЕКА. СПРАВЕДЛИВА И НЕПРЕВЗЕТА ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА И РАЗВИТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО...
    ПРОБЛЕМЪТ НА УПРАВЛЯЕМОСТ Е ТЯСНО СВЪРЗАН С ДРУГИ ПРОТИВОРЕЧИВИ ТЕМИ- БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА ...
    14/10/16 22:53

    Да живее ДпС
    и докато живее ДПС градът от 70 хиляден се снишава и ще продължава да се снишава на под 20 хиляден град...
    Да! ДА живее 27 години БСП с ДПС и всички останали български партии. Благодаря ви за изгубеното време. Пишман политици. Продадоха БГ ...Всички чорбаджии е редно да си дадат всички спестявания спечелени и придобити по незаконен начин и всичко ще е ОКЕЙ... в бг... има хора, които ядат хляб и вода, хляб и кисело мляко, децата на бг са ощетени. НАРУШАВАТ СЕ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен15/10/16 08:36

    В завода на ТЕКЛАС в Турция заплатата минималната е 5000 турски лири защо в БГ минималната заплата в същото предприятие е 500лв
    дайте същите пари 5000х0,55=2750.00 това се дава в Турция като минимална заплата защо предприятието се води с вредни емисии за народа и средната заплата е била около 7-7500 турски лири което ще рече 3500лв
    дайте тези пари и хората ще са при вас
    и още нещо къде е институцията в бг инспекция по труда
    защо в Теклас не са първа и втора катогория труд а трета

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен15/10/16 09:20

    В Турция 6000-7000, а в БГ: 700лв

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен15/10/16 09:34

    samo dps i ve4e vsi4ko 6te savr6i

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен15/10/16 09:35

    Ako e hubavo pri vas horata ste se naredyat na opaska da rabotyat pri vas,pri vas koyto pocva rabota za edna sedmica pojiltyava ot fini castici

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен15/10/16 10:02

    Измислените индустриалци и бизнесмени да пробват да живеят с 500-600 лв заплата на месец,семейство ли ще се гледа,деца ли ще се изучат,семейни такси ли ще се плащат и т.н.....крадливите и корумпираните управници превърнаха страната в един робски катун.....народа от мизерия бяга в посока Терминал 1 и 2 и има защооо

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен15/10/16 10:06

    Минималната стартова заплата за един обикновен работник е 1300 евр чисти,а в катуна БГ е 420 лв.....в кой век се живеееее господа управници,господа кметове и общински съветници,господа и госпожи народни представители.....дайте поне прилични заплати и в БГ близки до средно европейските и ще имате стабилни работници....

    ОтговорИзтриване
  21. Защо няма работници Теклас.
    Защото няма кой да работи за 450 лв на месец.
    450 лева дават и най малките фирми.
    Цял месец работиш първа и нощна смяна плюс 3 ивнаредни и получаваш 636 лв.
    Това е подигравка с работниците в БГ.
    В Турция получават минимум 2000 лири в Теклас а след година две 3 хиляди лири.
    ДАЙТЕ ЗАСЛУЖЕНОТО И ЩЕ ИМА РАБОТНИЦИ.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен15/10/16 10:38

    navremeto az moleh za rabota tam.daje s edna se skarah.iskashe da vika politsiya.a sega te da ni molyat.za rabota-a bekvo da kaja ot.TR.li e edin covek byagay ot nego.golemi.uckiyatcii sa!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен15/10/16 10:49

    Няма да работя да напуснем всички

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен15/10/16 11:27

    Не мога да разбееа защо казвате бруто 480 лв. Че хората кво печелят от това че им удържат 100 лв. И чисто получава 380 лв. Големия проблем на теккас са хлупавите им началници като Садък

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен15/10/16 11:57

    Не искайте повече пари бе бат ви пеевски как тогава ще си намери работници на минимална заплата

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен15/10/16 12:50

    Nai-vajnoto e za trezora na rbg i finministara - bg darjavata pecheli mnogo miliardi evra ot takiva infestitori. I rabotnici ot chujbina ste infestirat v rbg - naprimer ot usa, ca, it, fr, de, se, uk...

    ОтговорИзтриване
  27. С тези заплати и условия на труд да отидат да открият в Афганистан, Пакистан и по на Изток. Народа прогледна и няма да робува на тези кожодери подпомогнати от местната власт и администрация. В подобни заводи в Чехия и други държави от нашето дередже си плащат с четири цифрена сума в Еврокопейки. Не са виновни от Теклас, а са виновни тези които взимат подкупи и после и позволяват да се подиграват с бедния народ. Вместо протекции на местната трудова ръка , властта протектира фирмата в унижението на работниците. Но за всичко има Видов ден. Народа се събуди и се изнесе. Скоро няма да има кой да ги избира . И не само в Теклас е така. Във всички фирми работника е използван като роб, работи извънредно в мизерни условия и за мизерни заплащания и никой не спазва закона,понеже Работодателите са си платили на когото трябва. Скоро в Кърджали и чистачи няма да могат да се намерят за наемане. Нека господата управляващи да признаят колко фирми и инвеститори,които са искали дс инвестират в района са прогонили помеже не са си платили "топракбастъ" или не са приели условията които им се поставят. Като пиша тези редове не плюя по една или друга партия а по всички тях, защото те всички ядат от една паница и вечер след цирковете за пред обикновенният народ си сядат на общата трапеза да си разделят порциите. Трябва коренна смяна на системата и на кадрите.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен15/10/16 13:02

    Dokarayte Siriysi inace yadede huya

    ОтговорИзтриване
  29. Модераторът на rodopi24 ако чете тези редове го съветвам да напише истината защо няма работна ръка, а не само да взима по някой грош от големите и да им прави рекламата и да създава илюзията, че едва ли не на хората не им се работи. Този който твърди, че има само неграмотни работници отвратителни трудови навици, нека се изправи пред хората и да им покаже как се работи и преживява със заплатата която дава и после да се прави на бабит или нещо подобно. Съветам този , който е написал тази статия да отиде в Теклас и в другите големи фирми и да види на място как се работи и за какво се работи. Да напише как шивашките работят 6 дена по 12-14 ч в седмицата за 280-300 лв месечно. Да говори в някой келнер или барман за да разбере какво е да работиш 12 часа прав и клиенти и шефове да те псуват и накрая заплата колкото да си платиш половината сметки. Да интервюира и работниците, те да кажат истината. А не само да ми поства какво са казали шефовете и собствениците на фирмите. Да покаже истината такава каквато е. Да попита властта защо Кърджали е на едно от последните места по усвояване на пари от Европроекти (отнасящи се за обикновенния народ - за големите проекти с големите комисионни знаем, че са много в час). Или го е страх, че ако го направи няма да може вече да пише. Да го видим .... Нека покаже как работят неграмотните и неможещите и за како работят.... Естестено ако му стиска де...

    ОтговорИзтриване
  30. Модераторче, пусни ми коментарите или не ти стиска да го направиш.

    ОтговорИзтриване
  31. Модераора, стига спа а пускай коментаритееее

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен15/10/16 15:34

    veche za treti pat otivam na intervyu, a tezi ne me vzimat na rabota

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен15/10/16 15:50

    Vnesli sa si offshorni firmi...i offshorni rabotnici ste si vnesat...kakto si prodali i neizkopanite offshorni zlatni metali...

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен15/10/16 18:27

    Анонимен 15/10/16 11:57
    Много точно казано! :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  35. Vin Diesel15/10/16 20:12

    Bravo Murad, Ferad. !!
    Mnogo dobre iszkazano, ama ima edna systema v sveta koito 5 4oveka go upravlqvat tova, nito kmetove nito prezidenti moje da promeni tazi systema nito Amerika nito Russiq dori..
    Vsi4ki gi e strah..
    Samo R.T.Erdogan iska da promeni tazi systema v sveta..
    Za tova se opitaha da svalqt ot vlasta Erdogan... za6toto v Turciq nqma da ima tazi systema koito horata da budat kato rob i da gladuvat :)
    Bulgariq za da promeni tazi systema, purvo trqbva da ima naselenie kato minimum 80 milion narod, vtoro v Voennata Tehnologia trqbva vsi4ko samata mi Durjava da proizvejda kato hvanem ot Patron na pistoled, do samolet i qdrenite bombi... togava tazi sila 6te bude strah da komandva Bulgariq.
    a treto trqbva vsi4ki nasira6ti upravnici da se smenqt za6toto na tqh ne im se zanimavat za Durjavata ni, i gi e strah :) :)

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен16/10/16 22:43

    В Еврохром Илхан дава 1000 лв. заплата за стругар и фрезист но пак няма мераклии, какво да кажем за този случай??? Или наистина няма качествени кадри???

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен17/10/16 08:57

    negramotni na4alnici koito gonqt kadarnite pabotnici ot strah da ne im zaemat mestata.Hora koito neznaqt lqvo i dqsno kadee te pravqt na maimuna,enqma kak da stane.

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен17/10/16 09:05

    Дървени философи които само знаете да бръщолевите.направете вие фирма и давайте по 1000-2 или три и повече хиляди лева.от вас нищо не става освен само да говорите затова ще сте внечно бедни и това го заслужавате.мерзавци

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен17/10/16 22:27

    Теклас дава 600лв

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.