Защо чужденците, които идват на лов в Източните Родопи, само за няколко часа "доказват", че са по-добри от местните авджии?
Защото глиганът, който те са повалили, преди това излиза от… клетка и тича право към пушката!
Това разкриват местни ловци. Горски ловят с капани дивеча и го пускат за отстрел срещу пари на чужденци. Става дума за диви прасета, които горски ловят с метални капани. Ловците в Кърджалийско са пропищели от акциите на горските. Причината е, че те захранват дивите прасета, грижат се за тяхното оцеляване и размножаване, а накрая идват баровците с пачките и ги отстрелват. И всичко това става съвсем законно.
Схемата е проста, разказват от ловна дружинка „Кърджали 2”.Те споделят, че са платили шест тона царевица, за да изхранят дивите прасета през зимата.Това се водят ловно стопански мероприятия и се изискват от закона. Освен това за подхранване на дивеча се удържат средства и от годишната сума, която те дават за ловни билети, и която не е никак малка.
И тук се намесва държавата. Според действащия закон горските могат да си ловят безконтролно дивите прасета на дружинката.Те ги пускат в Държавното ловно стопанство „Женда”. Тук идват чужденци и баровци, които могат да си позволят „да плащат здраво“. За отстрелване на прасе броят 70 евро, за предоставяне на ловно куче - 40 евро, за транспорт - 40 евро, за храна още 40 евро. Сумата набъбва и държавата печели на гърба на ловците.
В района на нашата дружинка има около 60 диви прасета. Като ловят горските за нас не остава нищо, споделят от „Кърджали 2”.
От ловно-рибарското дружество в Кърджали поясниха,че ловците отдавна негодуват срещу тази практика. Протест от 10 000 души на жълтите павета е довел до промени в закона за лова на първо четене. Предвижда се т.нар. лов в огради за баровци да се забрани. Очаква се гласуване на второ четене на промените в закона.
Ловци пък си направиха обучителен център за кучета в Момчилград. В него четириногите развиват инстинктите си за преследване на дива свиня като „треньори" са самите… диви прасета. Авджиите отглеждат глигани в специално стопанство, където малките гончета да отработват действията си, за да бъдат пуснати напълно подготвени един ден в реална обстановка на терен.
От ловната дружинка полагат грижи за „треньорите", съблюдавайки да не бъдат наранени от кучетата. Ловните песове пък после показват завидни резултати по време на излетите, категорични са траперите.
Стопанството се намира в края на града и е заградено с телена мрежа. Дивите животни са отглеждани от малки.
Георги КУЛОВ, Петър КАЛЧЕВ

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/10/16 08:57

    като цяло лова трябва да бъде забранен

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/10/16 09:18

    Е Кърджали 2 не се излагайте бе до там ли я докарахте .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/10/16 10:43

    Slavi trifonov lovuva tam-ponyakoga idva.dalovuva-4akame go.iv kirdjali na gosti.na kafe))

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/10/16 11:02

    Nyama li po-svesni novini praseta ta praseta. Vseki den za praseta li shte shetem v tozi sayt. Krajbi, izmami, drogi, alkohol, ubiystva hishto obnadejdashto.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/10/16 12:56

    Lovedjiite i divite svine si razmenili rolite :-) kuchetata trenirat debeli lovedjii da hvanat slabi svineta :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/10/16 12:57

    шофйора на горското картала прае далавера с дърва продава месо нещо страшно е държавата къде е

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/10/16 08:34

    intersnoto e che tova koeto lovtsite kazvat e palna glupost.
    licho sam karal lovtsi ot Evropa i tezi sa obikaljali iz gorite kato ludi za da mogat da vidjat Diva svinja i edva zastreljaha 3 broja.
    5 lovtsi za sedmitsa bjaha v Balgaria.
    I vajnoto e da znesh kak da se lovi i da mojesh da se kamoflirash dobre.
    i da znaesh ot kade vjatara duha.
    ne da mirishesh na mandja,tsigari ili bira i da si mislish che Svinete ne ti useshtat mirizmata.
    Lov e Zanajat a ne selska rabota.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/10/16 21:56

    Е и помаците взеха да разбират от лов.Взеха да дават съвети как се прави.И те си изучиха да крадат.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.