Бактерии стафилокок ауреус са открити в две служителки в столовата на училище „Йордан Йовков". Това са установили пробите от назален секрет на готвачките, взети от Здравната инспекция.
Както първи 24rodopi.com писа, в петък следобед десетки деца от училището потърсиха лекарска помощ след симптоми за хранително натравяне - повръщане, разстройство, болки в корема.
15 от тях постъпиха в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски",  а другите се лекуваха при домашни условия.
Според РЗИ стафилококова инфекция може би е и най-вероятната причина децата, хранили се в стола, да получат стомашни неразположения. 210 били порциите. За обяд имало таратор и картофи на фурна.
В четвъртък се очакват и изследванията на Агенцията по безопасност на храните. Служителките в стола най-вероятно не са почувствали неразположение вследствие на бактерията и по този начин не са знаели, че са приносители.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/10/16 17:24

    A,mai ne znaete che s.aureus ne e virus,a bakteria..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/10/16 17:31

    А сега кой на кого ще се извинява?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/10/16 18:17

    Нормални работи, а знаете ли че в това училище , чистачките нямат стая и обядват в тоалетните

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/10/16 18:44

    Много от пишещите във форума не са наясно с микробиологията . Носител на стафилококус ауреус може да бъде всеки човек.Не е зезадължително носитела да има симптоми на заболяване .Ограмотете се малко .Носители могат да бъдат и деца които нямат симптоми .

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/10/16 19:19

    naideee pak 4ista4kite miq4kite sa vinovni A NE DOSTAV4ITSITE

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/10/16 19:45

    Търсиха и откриха бушон за са покрият главния виновник. А той е известен от преди. Знаете какъв шум се вдигна с доставките за детските градини. Защо не попитате и разберете, че доставчика е същия. Ама то се знае, че в тази държава се работи само по поръчка срещу не/връзкари и обикновени хора.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/10/16 20:19

    А за тези безплатни закуски какво да кажем,с миризлив кренвриш , с растителен продукт "сирене" и много солени.Някой ще ми каже ли на какви изисквания отговарят тези закуски , зощо изобщо се дават.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/10/16 22:40

    Задължителни периодични прегледи на персонала!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/10/16 22:52

    A kebapceta koy gi yade?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/10/16 13:41

    ot wikito : Стафилококи ауреус, Staphylococcus aureus е грам-положителна сферична бактерия, която често се намира в дихателните пътища на човека и по кожата му. Обикновено не причинява проблеми..Обикновено се намира в подмишницата, слабините или в носа, а също и в мръсните участъци или калта. Повече инфекции се появяват след директен физически контакт на стафилококите с нарушение на тъкънта (рана или прорез). Податливостта към инфекции зависи от различни фактори, като имунната система и цялостното здравно състояние[1].

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/10/16 14:50

    По-вероятно е бактерията да е попаднала от млякото или сиренето,ако не са били съхранявани правилно,нали са консумирали таратор и картофи със сирене.Изследване за стафилококи не се изисква на работещите в уч.столове.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.