Ивайло Калфин в Кърджали: Активна дипломация, целеустремена регионална политика са темите на президента, гласът му трябва да се чува!
„Тази кампания е важна за нас, тя не е за доказване на партийни възможности. Предизвикателствата са големи. През последните 5 години президентската институция се управляваше с друг вид разбирания. Функциите й бяха единствено представителни, тя се дистанцираше от проблемите. Ако спечели вота, вероятно и Цачева ще продължи това разбиране за президентската институция, чийто глас малко се чува. А това е много лошо, това обезличава институцията. Рядко се чува мнението на президента, което е проблем. България има остра нужда от по-силни институции”, заяви в Кърджали кандидатът за президент от Алтернатива за българско възраждане Ивайло Калфин. Заедно с него бе и лидерът на АБВ и президент в мандат 2002-2012 година Георги Първанов, както и депутати от партията. Калфин бе посрещат от десетки кърджалийци в сградата на Бизнесинкубатора.
„Предизвикателството България да остане стабилна е много важно. Държавата трябва да бъде фактор не само в регионален, но и в международен план, а не както сега да се чака откъде ще задуха вятърът. Управляващите затвориха политическия хоризонт между Вашингтон и Брюксел и виждаме как големите проекти просто ни заобикалят. Загубихме своята регионална значимост. България трябва да си върне достойното място в региона. Това е работата на президента. Той не може да разчита само на външния министър. След скандалното изказване на Ердоган по отношение на „границите в сърцето му” и засягането на български територии, не последва никаква реакция от страна на държавния ни глава. Едва след три дни той изказа мнение и то във Фейсбук. Президентът трябва да води активна външна политика, дипломация, която да върне предишните позиции на България и да гради авторитета й”, заяви Калфин.
По думите му, президентът трябва да се занимава с темите, които вълнуват хората и да ги поставя на дневен ред пред останалите институции.
„Родопите са регион, който страда от липсата на регионална политика. Тази тема е тема на президента. Резултат може да даде само политиката, която стъпва в обувките на младия човек, когато се поставят в дневния ред въпросите-какво можем да направим, за да задържим хората тук. Демографската криза. Това са темите на президента. Кърджалийци ме питаха защо се кандидатирам. Като гледам как се издигат другите кандидати, просто не можехме да стоим безучастно. От 20 години съм в политиката и съм пред хората със свършеното от мен. Имам самочувствието, че знам как работят институциите. Не може хора с присъди, шоумени да искат да влязат в президентството. Тази институция не е шоубизнес, държавният глава не управител на верига аптеки. Политиката е професия и не е проблемът в нея, а в политиците. За съжаление няма дебат с останалите кандидати. И Цачева, и Радев бягат от такъв. Когато двамата водеха дебат просто не се разбра къде са им различията”, посочи Калфин. Той допълни, че разчита изключително много на подкрепата на хората, за да добие президентската институция своята силна позиция.
„Навсякъде където отида хората ми казват „Калфин става!”. Той е блестящ дипломат. Ако направя класация към момента, двамата ни най-добри дипломати са именно Калфин и Ирина Бокова, чрез която можехме да имаме генерален секретар на ООН, ако не беше този изключителен резил, който бе сътворен”, заяви президентът Георги Първанов.
„Ивайло Калфин бе най-добрият евродепутат. Единствен той участва в Комисията „Монти”, която изготвя бюджета на ЕС за следващите 30 години. Той не бе само представител на България, но и на Източна Европа. Гласът му се чуваше дори повече отколкото този на председателя на ПЕС. Като външен министър той наложи кирилицата в изписването на еврото. Имаше огромна заслуга за освобождаването на медиците ни в Либия. Той бе до мен докато водихме разговорите с Владимир Путин и Лавров за постигането на Големия енергиен шлем-„Белене”, Южен поток и газопровода Бургас-Александруполис. Една инвестиция за 15 милиарда. Да сте чули друг политик да повдигне въпроса пред Турция за обезщетяването на тракийските българи? Не. Единствено Ивайло Калфин постави тази тема при диалога с турската страна. Той дори сформира комисия, която да организира събирането на необходимата документация, за една аргументирана позиция на страната ни. След като Борисов пое властта, тази комисия бе закрита.
Калфин е работещ дипломат, политик и държавник. Не се колебае да се захване с всеки проблем, дори се нагърби с пенсионната реформа. От 20 години той е в политиката и никой не е чул лоша дума за него. Той е единица мярка за честност. На България й трябва точно такъв президент!”, категоричен бе Георги Първанов.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.