Любителската фото-изложба „Чешмите-традиции в Ардино“ на фоторепортера Гюнер Мюмюн предизвика огромен интерес сред участниците в третата работна среща „Изкуство, култура, език и неправителствени организации”. Форумът се проведе в Кърджали под егидата на председателя на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк. Девизът на срещата бе „Ако един народ е оставен без изкуство, това означава, че една от вените на живота му е откъсната” (Мустафа Кемал Ататюрк).
Във фотоизложбата са представени над 60 чешми от различни
населени места на територията на община Ардино.
„Стара е традицията местните хора в Ардинскода изграждат красиви каменни и мраморни чешми на планинските изворчета в памет на починал, за здраве, за спомен на някого или за някакво събитие. Добрият човек иска да остави нещо на поколенията. Всеки пътник може да поспре, да отпочине, да поеме глътка чист въздух, да се освежи с вода от Родопите”, заяви Гюнер Мюмюн. Той подчерта, че всяка чешма си има своя история. Може да ги видите край пътя, на полянката, дори и в най-недостъпните места в планината. Край чешмите се правят беседки, барбекюта, детски площадки и традицията продължава да живее.
„Чудесна идея и професионална реализация на Гюнер. За пръв път виждам изложба от чешми. Впечатлена съм много и поздравявам автора. Чешмите са културата на мюсюлманите. Всички те са изградени с много обич, като една къща, където човек може да пие вода, да си отдъхне и почине. Хората, които са ги построили са вложили в тях красотата на душата и сърцето си, тъгата и скръбта за поминал човек”, сподели Мине Адалъ Радойкова, редактор новини на турски език в Българската национална телевизия. Тя поздрави ръководството на община Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад, че подкрепя традициите, бита и културата на местните хора.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/10/16 16:51

    Къде се проведе фото-изложбата и продължавали все още?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.