www.24rodopi.com

Кметове влизат в щабовете за защита при бедствия

вторник, октомври 180 коментара

Гюнер ШЮКРИ
Последните изменения в Закона за защита при бедствия бяха обсъдени в заседателната зала на община Ардино. В срещата участваха кметът Ресми Мурад, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН) в Кърджали комисар Сергей Заимов, началникът на Районното полицейско управление в Ардино Щилян Узунов, главен инспектор Калин Грудев, началник на Районна служба „ПБЗН”. Тук бяха още председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, управителят на Многопрофилната болница за активно лечение в Ардино д-р Гюнер Осман, директорът на Държавно горско стопанство в Ардино инж. Емил Войводов.
С мултимедийна презентация главен инспектор Валентин Карев, началник на сектор „Превантивни и контролни дейности” в ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” в Кърджали запозна присъстващите с предстоящите законодателни промени свързани със защитата при бедствия. Той поясни, че една от основните цели на измененията е осигуряването на силно институционално начало на управлението на риска от бедствия, като приоритет на национално, регионално и местно ниво.
Шест месеца след влизане в сила на промените в закона трябва да бъде приета Национална стратегия за намаляване риска от бедствия. След нея ще бъдат утвърдени Областна програма за намаляване на риска от бедствия и годишен план за изпълнение на програмата. Ще бъде създаден областен съвет за намаляване на риска от бедствия. Членове на съвета ще бъдат кметовете на общини, по един представител на общинския съвет от всяка една община на територията на областта, директорът на РДПБЗН, директорът на ОД на МВР, командирът на военното формирование на територията на областта, директорът на ТД на ДАНС, директорът на ЦСМП, ръководителите на териториалните звена на централната администрация на изпълнителната власт, юридически лица.
Директорът на РДПБЗН в Кърджали комисар Сергей Заимов обясни какви са правомощията и отговорностите на областния управител и на кметовете, както и функцията на областните и общински съвети и съответните щабове. Той уточни, че досега подобни срещи за измененията в Закона за защита при бедствия са били осъществени в общините Джебел, Крумовград и Момчилград.
24rodopi.com

Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи