Причината за неразположението на децата от училището в град Кърджали не е хранително натравяне, се казва в съобщение на Агенцията по храните. Всички проби от храната, от контактните повърхности и посудата в кухнята са отрицателни.
Както първи 24rodopi.com писа, миналия петък 27 деца от СУ "Йордан Йовков" потърсиха лекарска помощ със симптоми на хранително натравяне - повръщане, разстройство и стомашни болки. 15 от тях бяха настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски".
Агенцията по храните затвори училищната столова едва в понеделник, а проби бяха взети във вторник.
Най-вероятният причинител за инцидента е стафилококова инфекция, пренесена от персонала. Това показват и лабораторните резултати на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Кърджали.
Както вече 24rodopi.com писа, бактерии стафилокок ауреус са открити в две служителки в столовата на училище „Йордан Йовков". Това са установили пробите от назален секрет на готвачките, взети от Регионалната здравна инспекция.
Областната дирекция по безопасност на храните разпоредила превантивно дезинфектиране на столовата. След това отново ще бъдат взети проби от повърхностите и инвентара в кухнята и при потвърждение на отрицателни резултати дейността му ще бъде възобновена.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/10/16 16:26

    Към Нова година ще стане ясно всичко. Аман от крадци и мързеливи държавни чиновници. В петък, събота и неделя децата се лекуваха и излекуваха. Едва в понеделник чиновниците се размърдаха корумпираните задници. Ако не беше новината в 24родопи сигурно щяха да потулят всичко, защото на вратата на столовата бяха сложили бележка, че столът няма да работи защото имало авария на ВиК.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/10/16 16:27

    Ясно! Платиха!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/10/16 16:43

    Затова се бавят толкова изследванията, завърта се колелото на късмета с рушветите и се чака най-голямата сума

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/10/16 17:12

    защо не взехте проби в петък, бе, корумпета. а чак на четвъртия ден

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/10/16 18:15

    Хранително отравяне е всяко заболяване при което са засегнати 2 или повече лица,с едни и същи симптоми,консумирали една и съща храна и постъпили в рамките на 24 часа.Определение за хранителни отравяния от бактерии, образуващи ентеротоксини

    Тези заболявания не представляват инфекция, а хранителни отравяния в резултат на бактерии, които образуват ентеротоксини (златистият стафилокок, Bacillus cereus, Closlridium perfringens) в развалените хранителни продукти (например млечни/яйчни продукти, месо, картофена салата и други). Пет ентеротоксина A, B, C, D и Е на S. aureus (златистият стафилокок) ca устойчиви на топлинно въздействие и поради това не могат да бъдат разрушени при нагряване за 30 минути до 100 градуса по Целзий!

    Относително често заболяване с висок брой неизвестни случаи. Обикновено са засегнати две или повече лица, които през последните 1 - 16 часа са яли заедно определена храна.

    Инкубационен период:

    1 - 6 часа: образуващи ентеротоксини S. aureus или В. cereus
    8 - 16 часа: образуващи ентеротоксини Cl. perfringens или В.cereus

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/10/16 18:54

    Мърляци работят по тия столове...нямат никакви хигиенни навици...и ако са кадъни - бършат с ръце задника в тоалетната, само поливат с вода от шишето и после - в столовата, как няма да има зарази и инфекции!? Пфу, да им имам битовите навици!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/10/16 19:15

    много ли е трудно да се каже ,че в града има вирус със същите симптоми,или доктор Маринова си изпълни плана за клиничните пътеки,ето така се точи здравната каса.Много внимаваите ако трябва да ви лекува доктор Маринова,може и да гушните букета.

    ОтговорИзтриване
  8. Tova e dosta opasna bakteriya, personala ga odi na kenef mie li si racete ba???

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен15/10/16 09:10

    За всеки вид изследване си има технологично време уважаеми читатели .Резултата не излиза за два дена .Това не е да хвърлиш боб тука има тука нема .

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/10/16 11:07

    ОТРАВЯНЕ!!!,Запомнете!Казва се отравяне!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/10/16 15:22

    Към 18:15и 11.07-много"КОМПЕТНИ МНЕНИЯ" изчетохме,бихте ли приложили и ДИПЛОМИ С МАГИСЪРСКИ СТЕПЕНИ по проблема??!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.