Нито един от върнатите на Турция предполагаеми „гюленисти" не е поискал от страната ни закрила, обяви по време на парламентарния контрол вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от БТВ.
Както вече 24rodopi.com писа, седмината бяха задържани на 14 октомври на „Дунав мост". Те са влезли незаконно на наша територия. Мъжете не са могли да докажат как са влезли у нас, затова са върнати в Турция.
Бъчварова отговори, че на 14 октомври на Дунав мост са задържани 9 граждани, от които двама са сирийци и 7 турци. Те са били укрити в автомобил. Откритите лица са нямали регистрирано влизане в страната. Турските граждани не са могли да докажат влизането си по законов ред от страната. При извършен полицейски обиск са открити редовни лични документи. Бъчварова напомни, че гюленистите са без документи. За 7-те граждани не е установено да фигурират като издирвани лица. Те са имали намерение да стигнат до Германия или Австрия и да започнат работа. Нито един от тях не е декларирал политически причини за напускане на Турция.
Срещу 9-те лица и водача на автомобила са образувани досъдебни производства. Лицата са били уведомени официално за мерките, правата им са били разяснени с помощта на преводач. Никой от турците не се е възползвал от правото си да потърси международна закрила от България. Сирийските граждани, за разлика от задържаните турски граждани, са поискали процедура за мигрантски статут. Заради това на тях не им е било наложено извеждане от страната.
На 15 октомври турските граждани са настанени в специален дом за временно настаняване на чужденци в Любимец. В дома вече са били настанени 575 души при капаците от 300 лица. С оглед на това е допуснато предварително извеждане от страната. Турските граждани са били съпроводени от служител на дирекция "Миграция" до ГКПП "Капитан-Андреево"..
Бъчварова каза още, че 7-те турски граждани не са потърсили международна закрила през нито един държаваен орган. И допълни, че има други турски граждани, които са поискали такава закрила и в момента изчакват решение на Държавната агенция за бежанците. Вътрешният министър допълни, че с Турция имаме визов режм и именно за това тези граждани са преминали нелегално. През миналата година 56 турски граждани са преминали в страната по този начин и са били върнати. Тази година досега са 66. Бъчварова каза, че има и случаи на турски граждани, които са се заявили като гюленисти и спрямо тях съответните процедури са задействани.

Депутатът Атанас Атанасов отговори, че поставя под съмнение част от фактите изнесени от Бъчварова, защото едната страна в този случай вече я няма тук. По негова информация на 7-те граждани са били осигурени адвокати, но те са били изведени от страната преди защитниците им да стигнат до тях.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/10/16 14:49

    А бе Бъчварова тези бежанци ,мигранти и престъпници които влизат нерегламентирано и незаконно в нашата страна ,защо не ги връщате аламинут както постъпихте нехуманно с турските граждани бягайки от репресиите и от ужасите и диктатора Ердоган

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/10/16 15:59

    Вярваме ти

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/10/16 20:34

    абе важното е тя да си вярва...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.