Звената “Български документи за самоличност” при ОД на МВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на президентските избори, националния референдум и частичните избори за кметове, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кърджали.
В седмицата преди 6 ноември 2016 г. е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като:
1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания - на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.
2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 4 ноември 2016 г., по искане на гражданите, ще им бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
За да бъде издадено удостоверение, е необходимо:
1. Гражданите лично да подадат искане в ОД на МВР или в районните управления при дирекцията за дните от 1 ноември 2016 г. до 5 ноември 2016 г. от 8,30 ч. до 17 ч. и на 6 ноември 2016 г. от 8,30 ч. до 19 ч.
2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, за произвеждания национален референдум и частичните избори за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР или ОД на МВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ: За упражняване правото на глас за президентските избори и за референдума се издава едно общо удостоверение, а за частичните избори за кметове се издава отделно удостоверение.
В случай на провеждане на втори тур на избори за президент и вицепрезидент на Република България и на частични избори за кмет ще се издават нови удостоверения от 8.11.2016 г. съгласно описания по-горе начин и време.
Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 6 ноември 2016 г. и за произвеждания национален референдум на 6 ноември 2016 г.
Удостоверението за частични избори за кметове се издава да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 6.11.2016 г.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/11/16 22:18

    Brei, mnogo chevrasti?! Pepelnika palen dogore?!...:-) ...i sichkoto peika vapsan?!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.