Преди 104 години Кърджали извоюва своята свобода, но тя не е свобода, която е написана с ферман или подарена, тази свобода е извоювана и затова е толкова ценна, отбелязва в интервю пред радио „Фокус“ народният представител от 9-ти Кърджалийски многомандатен район Цвета Караянчева.
За историята, за паметта и как те присъстват в ценностите на съвременното ни общество, с Цвета Караянчева, зам.-председател на Парламентарната група на ГЕРБ, разговаря репортерката Албена Иванова.

Какво е за вас 21 октомври? Помним ли наистина историята и жива ли е паметта днес? 
За нас и за мен лично 21-ви е ден на признателност, ден на равносметка, на уважение и гордост към ген. Делов, към българската армия, към хората, които са оставили костите си тук, за да можем днес да бъдем свободни, да бъдем част от България. Особена гордост има в сърцето ми, защото Кърджали има своя освободител. Това е един смел български генерал, изключително образован, ерудиран, изключително човечен. Преди 104 години Кърджали извоюва своята свобода, но тя не е свобода, която е написана с ферман или подарена, тази свобода е извоювана и затова е толкова ценна. Тя е отвоювана на бойното поле с кръвта на българските войници, тези войници, които изумяват Европа с тази воинска мощ, тази любов към земята и тази смелост, защото Кърджали е бил завзет, бил е отвоюван от ген. Делов в неравна битка. Явер паша е имал 24 хил. души, а 3 пъти по-малко са били българските войници. Битките и победите на българската армия се изучават в най-престижните военни училища и академии в света. Ген. Делов е човекът, който освободи Кърджали, но той е достоен български генерал и защитник не само на земята, но и на цивилното турско население. Един изключително толерантен мъж. Човек, който не е позволил да бъде унижен нито един военнопленник, нито един жител на местата, където е бил. Той е пример за воинска доблест, на човешки добродетели. И всичко това ген. Делов го показва с живота си. Има една голяма болка в мен обаче. През 2012 г., когато ние предложихме ген. Делов да стане почетен гражданин на Кърджали, тук се намеси политическата върхушка на ДПС и всички съветници на ДПС. 
Беше провалена тогава процедурата за обявяване на ген. Делов за почетен гражданин.
Да. Тогава аз направих инициативен комитет и заедно с моите съграждани от Кърджали и заедно с много други български граждани в Република България направихме подписка и президентът удостои ген. Делов с орден „Стара планина“ с мечове – Първа степен. Едно признание, което за съжаление тесногръдите политици от ДПС не можаха да дадат. Въпреки всичко ген. Делов е нашият освободител и днес отново ще поднесем цветя пред паметника му. И знаете ли кое е най-тъжното? Същите тези политици от ДПС отиват, поднасят цветя на паметника, говорят хвалебствени думи, а в същото време нямат доблестта да го признаят за Почетен гражданин на Кърджали. 
Припомняте този скандал, който се случи наистина само преди 4 години, на 100-годишнината от освобождението на Кърджали. Преодоляно ли е днес това разделение, позволява ли си някой изобщо да повдигне въпроса дали генералът е освободител и обединител днес? 
Не. В последните няколко години след това събитие никой не коментира тази тема. Почитта, която имат кърджалийци към ген. Делов, е видяна и тя се чувства на празника, но сякаш горчилката остава, и аз говоря в личен план. Знаете, че събитията минават и отминават, но понякога, когато се върнем назад, аз лично бих се срамувала от тази постъпка, ако съм от страната на ДПС. Може би единствено и само тя може да се откупи, ако отново ген. Делов бъде предложен за почетен гражданин. 
Г-жо Караянчева, освен повод за гордост и преклонение, какви са уроците на Балканската война за нас? Какви са уроците на миналото, свързани с национална идентичност, култура, религиозна толерантност? 
Всичко това, което казвате, в Кърджали го има и то е във висока степен. В Кърджали живеят най-толерантните хора. Ние сме много сплотени. Ние уважаваме празниците си, както на мюсюлманите, така и те - нашите. Годините са ни научили, че няма какво да делим, защото най-близкият човек понякога се оказва не братът или сестрата, най-близкият човек се оказва, както казваме ние тук, комшията. Независимо от неговата етническа принадлежност, той е човекът, който ти е необходим и за добро, и за лошо. Така живеем ние в Кърджали – помним историята, извадили сме си изводи от нея и гледаме напред, живеем заедно, защото ежедневието е трудно, както за българи, така и за турци. Ние сме една общност, ние живеем в България, ние сме български граждани и трябва да уважаваме историята си, трябва да се уважаваме и трябва да гледаме напред, трябва да разказваме на децата си, трябва да ги възпитаваме да носят България в сърцата си, защото с тези отворени граници сега, които ни предлага и Европа, и света, много лесно децата ни излитат от родните места. Трябва да оставим в сърцето им зрънцето на родолюбието, зрънцето на любовта към родния край, за да могат те винаги да се завръщат при нас. 
Вярвате ли, че наистина носим добродетелите, ценностите, онзи ентусиазъм на войниците тогава, отричали себе си в името на родината и освобождението? Носим ли ги наистина? 
Може би. Дано не се налага да воюваме, но тези ценности се носят в сърцата на децата, ако родителите сме възпитали това в тях, както и учителите. Родителите и учителите сме тези, които отглеждаме децата като цветя и с каквото ги поливаме, това и те ще вземат като свои добродетели и свое верую. Аз вярвам, че тази смелост, този героизъм, тази любов към родината е във всеки един от нас. 


24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. П. Иванов22/10/16 12:53

    Поздравявам Ви за познанията Ви по история. Според мен ген. Делов, с цялото ми уважение към него и историята, един патрон няма изгърмян специално за Кърджали

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.