Футболът е игра за големи хора с големи сърца. Това е изводът от втория ден на третото издание на Областен благотворителен турнир по футбол, организиран от Сдружение „Регионален Младежки Парламент”/РМП/ и Община Кърджали. Сигурно ви прави впечатление, че с тези думи започваме за втори пореден път, но смятаме, че трябва да ги повторим. Думата "благотворителност" фигурира в тълковния речник и срещу нея е записано – помощ за хора в нужда, за хора в беда! Сигурно за голяма част от вас значението на тази дума е добре известно, но е добре да го припомним на онези зрители и играчи, които днес го забравиха, забравиха че целта на турнира е да изградим детска площадка, да направим щастливи най-малките, онези безпомощните и уязвимите, които разчитат на нас. Забравиха, че футболът е една игра, най-великата, но само игра. Забравиха усилията на хората, които вече месец отделят сили, средства и време, за да го има турнира, които са на терена от 7.30 ч. до 17.30 ч. и които далеч нямат претенциите да са безгрешни. Ще ви припомня техните имена: Димитър Петков - не случайно започнах с него, човекът който вече трето издание не се умори да помага не само с участието на футболния терен като футболист и рефер, не само с немалкото вложени лични средства , но и с голямото си сърце; Божидар Стоянов – човекът, който прекара на терена 36 часа за три дни и когото не уплашиха нито слънцето, нито дъждът и който показа значението на думата "благородство"; Даниел Делчев и Сюлейман Шевкед, които бяха винаги насреща през целия турнир и моя милост – Никола Чанев. Всички ние ви благодарим, че сте с нас и правите инициативата възможна и ви призоваваме, елате утре и покажете, че Кърджали и неговите жители са хора с големи сърца, възпитани и научени да виждат красивото, а не пошлото, доброто, а не лошото! Призовавам и четирите отбора полуфиналисти да не забравят, че целта не е купата, а е благородството.
А как се разви днешният ден?! "Мастило Дизайн" бе първият излъчен полуфиналист. Отборът обаче далеч не беше безапелационен. В осминафиналния мач тимът на "Българска Финансова Група" показа завидна тактическа грамотност, поведе с два гола и само малшансът им попречи да продължат напред и огромното желание на "Мастило" за победа. Желание, което им донесе изравнителен гол в последната минута и което им помогна да победят в рулетката на дузпите. На четвъртфинала отборът срещна тима на „Докторите”, отстранил преди това "Община Кърджали". „Докторите” разполагаха с невероятния вратар д-р Ерай Дурмуш и безспорния си лидер - капитанът д-р Мустафа, но усилията им и усилията на всички техни съотборници стигнаха само за почетна загуба.
Противник на "Мастило Дизайн" в първия полуфинал утре от 10.30 ч., ще бъдат МДПС. Момчетата на Ахмед Молахасан бяха безапелационни срещу НАП, а след това победиха и силния тим на "Пътстройинжинеринг", победил на осминафинал фаворитите от "Технолукс" след изпълнение на дузпи.
Третият полуфиналист очаквано бе "Балканстрой Инженеринг", който трудно надделя в осминафинален мач над "Оси Билд инжинеринг" в двубой, изпъстрен с напрежение и емоции. На четвъртфинала двукратният финалист срещна изключително силния отбор на ГЕРБ, който пък вече беше отстранил момчетата от "Теклас Качество" пред погледа на народния представител Цвета Караянчева, която поздрави всички участници и гости на турнира. Мачът се игра в най-проливния дъжд и бе едно изключително зрелищно дерби, в което опитът надделя над младостта и макар и трудно "Балканстрой" измъкна победата.
Съперник утре ще им бъде "Арда 1924" – отборът, който изпълни със съдържание думата феърплей. Момчетата от този тим нито веднъж не си позволиха реплика срещу съперник или съдия, не си позволиха грубост или избухване и показаха, че са големи мъже не само на терена но и в живота. В осминафинален мач те отстраниха отбора на "Нетроникс", в който Ерсин Муса бе познатият лидер, умеещ не само да ръководи тима, но и да укротява страстите. С гол в последната минута, довел до изравняване на резултата и с късмет при дузпите Благо, Васко, Доктора, Ангел и компания грабнаха победата. Впоследствие победен бе и отборът на "Караман", отстранил преди това момчетата от "Теклас Депо". Мачът не се запомни толкова с футболните си достойнства, колкото с напрежението и заряда си. Следва да припомним, че в турнир като този, водещо е благородството и сцените след този двубой бяха срамни и недостойни и не правят чест на замесените в тях. Прави чест на тези футболисти, които останаха и след последния съдийски сигнал, за да поздравят рефера и да му изкажат своите благодарности. Неприятното беше, че не всички намериха сили за това.
От името на организаторите призовавам утре в 10.30 ч. да се съберем на терена и около него и да докажем с бурни аплодисменти от страна на играчи, на публика, на президенти на тимове, на политици и журналисти, че кърджалийци знаят какво значи благотворителност и феърплей и да не допускаме срамни сцени на терена и около него.
Никола Чанев, един от организаторите на благотворителния турнир

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/10/16 01:23

    Къде са снимките на МДПС, защо не ги показвате? Те са най-симпатичния и добър отбор, но нали са ДПС, а за това, че съдиите помогнаха на Арда да победят Нетроникс, като 3 пъти караха да ипълняват непряк удар от наказателното поле. Не Арда, а Нетроникс заслужаваха да продължат напред, ето защо има напрежение, организаторите да се замислят малко!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/10/16 10:06

    Тува деса яде риба...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.