www.24rodopi.com

Ученици изпълниха библиотеката в маратон на четенето

понеделник, октомври 170 коментара

В рамките на за Националната седмица на четенето Регионална библиотека „Никола Вапцаров” организира редица инициативи. Детският отдел бе посетен от ученици от СУ ”Йордан Йовков”. Стихотворението „Родна реч” постави началото на вълнуващата среща на децата с творчеството на Ран Босилек. Пред учениците от първи и втори клас библиотекарите представиха филмираните приказки „Бързата работа”, „Гозба от камъчета” и „Косе Босе” на именития наш творец. В края на срещата всички деца заедно изпяха емблематичната и любима на много поколения деца песен по стихове на Ран Босилек „Щъркел шарен дългокрак”. Така завърши трогателната среща на децата от СУ „Йордан Йовков”, посветена на 130 години от рождението на Ран Босилек.
Седмицата на четенето в библиотеката продължи и в следващите дни с посещение на децата от 5 до 8 клас на ОУ „Васил Левски”, водени от Мария Иванова и Иванка Димитрова, и деца от 5 и 6 клас на ОУ „П.К.Яворов”, водени от Росица Средкова. Библиотекарите ги запознаха с живота и творчеството на автора Сава Попов. Децата разгледаха книжния фонд на библиотеката, компютърната зала, а някой от тях дори станаха читатели на библиотеката.Учениците Мария, Ерен и Христо прочетоха пред съучениците си приказките за Хитър Петър „Делба”, „Трици и халва” и „Славей и пуяк”, а Есин, Юджан, Емирхан, Милен и Айсун прочетоха своя любима приказка за мъдрия Хитър Петър. Всички присъстващи заедно гледаха филмираната приказка „Цар Цървулан”.
На следващия ден възпитаниците на СУ „Владимир Димитров - Майстора” от 5 до7 клас, водени от Димитрийка Ганчева, Керка Петкова, Шукрие Ахмед и Ирина Илиева избраха да прочетат Старогръцките митове и легенди. Есра, Айсун, Даниел и Росица четоха пред съучениците си митовете за Зевс и Кронос, за Хадес и за Деметра от цикъла Старогръцки легенди и митове. В края на посещението си в най – голямото книгохранилище в област Кърджали, учениците гледаха и филм за митичните Уран и Гея.
„Надяваме се голямото четене да продължава, защото книгите ни откриват нови светове, запознават ни с нови персонажи и герои и ни носят незабравими преживявания. Те обогатяват нашия кръгозор. Надяваме се повече деца да се докосват до магията на четенето и книгата”, посочиха от екипа на библиотеката.
24rodopi.com
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи